Skip Navigation Linksראשי > סדנאות בישול > טיפים לבישול> : מתכוני מסעדות למזון מעורר חושים

אפרודיזיאק


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

הסינים השתמשו באגוזים כדי לעורר את תאוות נשותיהן, האצטקים האמינו בכוחו של האבוקדו להגברת האון הגברי, ההודים ממליצים על ג'ינג'ר כתרופה נגד אימפוטנציה, והמצרים – על דבש. לכבוד ט''ו באב - המלצות ומתכונים למזון מעורר חושים

כתבה זו לקוחה מתוך פרויקט ט''ו באב של אתר 2eat

החיפוש אחר מאכלים, משקאות, סמים וריחות המעוררים ומגבירים את החשק המיני, את הפוריות ואת היצר התקיימו כבר משחר האנושות, בכל התרבויות. אחד הסיפורים הראשונים בתנ''ך, הסיפור על חווה אשר פיתתה את אדם בעזרת התפוח, קושר את הקשר בין תשוקה לאוכל, ומשם ממשיך החיפוש המתמיד הזה אחר דרכים לעורר את החשק המיני. היפוקרטס, אבי הרפואה המערבית, הצביע כבר במאה החמישית לפני הספירה על סגולותיו של הדבש כמגביר היצר המיני. רופא אחר, הרמב''ם, התייחס בספריו להשפעת המזון על עידוד התשוקה, המליץ על אכילת מזונות חמים ולחים, וגרס כי על מנת להעצים את כוח הגברא, יש לאכול בעיקר בשר ואיברים פנימיים. ההודים מוצאים דווקא בחלב ובדבש את התכונות המעוררות את כוח הגברא, ולזרימת הדם במקומות הרצויים, אצל גברים וגם אצל נשים, ממליצים על משיכת קרם פלפלים. בצדו השני של העולם, האמינו האצטקים בכוחם של פולי הקקאו להגברת כוח הגברא, ומונטוזומה, מלכם, נהג להכין מהם משקה ולשתות ממנו כמויות גדולות לפני שניגש להרמון שלו. ואילו באפריקה ראו במנגו את גלגולם של האשכים בטבע, והוא נחשב כמעורר מיני בזכות ריחו העז וטעמו המיוחד.
מדענים אמנם לא מוצאים כל קשר בין מזונות לבין עוררות התשוקה, אולם הרפואה האלטרנטיבית מספקת מספר הסברים המתייחסים ליכולות המעוררות של צמחים ומזונות שונים, הנחשבים לאפרודיזיאק – מושג שנתבע על שם אלת האהבה היוונית, אפרודיטה. ויטמינים ומינראליים שונים גורמים לגוף לעוררות ולתשוקה. אבץ, למשל, מעורר את ייצור ההורמון הגברי, וחיוני לכל המנגנון המיני. ויטמין E מגביר את ייצור ההורמונים, כולל הורמוני המין, מרחיב את כלי דם הקפילריים וממריץ את זרימת הדם. מגנזיום עוזר להרפיית שרירים ולשחרור זרע, וויטמין C מונע ממנו להתגבש בקבוצות. ויטמינים מקבוצה B חיוניים לכימיה של המוח, שם מתחילה להיווצר התגובה המינית, ונמצא קשר ברור בין חומצות אמינו להגברת החשק המיני.
כל ההסברים המדעיים האלה רק מחזקים את מה שכבר ידענו – הדרך אל ליבו של הגבר עוברת דרך קיבתו, והנערה תיפול שדודה בזרועותיו של זה שיתקין לה ארוחת מלכים. שלא לדבר על אלמנט הפיתוי המנטאלי שיש בשליקת צדפה קרירה, נשיכת אספרגוס טרי, או ליקוק דבש. לכבוד ט''ו באב, חג האהבה, רצ''ב מתכונים לארוחת ערב רומנטית, עם מנות לבחירה בכל קטגוריה, המורכבות כולן ממזונות הנחשבים למעוררי חשק.
המתכונים מצורפים בסוף הכתבה, כקישורים.

אפרטיף – קוקטייל אלכוהולי
בספר תהילים נאמר כי ''יין ישמח לבב אנוש''. ואכן - שתיית אלכוהול, באופן כללי, גורמת לשיפור במצב הרוח, השתחררות מלחצים נפשיים, הרגשת קלילות וערפול חושים, עלייה בביטחון העצמי, שחרור וירידה בעקבות, ורצון כללי לחגוג ולשמוח. עדויות לייצור יין מלפני אלפי שנים נמצאו בגאורגיה, באיראן, בבבל ובמצרים. בדתות רבות, ובהן היהדות, השתמשו ביין בשמחות, וגם לצרכים פולחניים. היוונים והרומאים סגדו לאל היין, דיוניסוס (ביוון) ובכחוס (ברומא), והיו הראשונים שקישרו בין היין למין, כשחגיגות הפולחן לאל, הדיוניסיה, נחגגו בצורת אורגיות המוניות. כיום נחשב האלכוהול למסיר עכבות ומשחרר אווירה, וידוע גם שצריכה מתונה ממנו מפחיתה את הסיכוי לחלות במחלות לב, ומשפרת את היכולת המוטורית לטווח הארוך. עם זאת, רצוי לשתות אלכוהול במידה. כמות גדולה מדי עלולה לפגוע בתפקוד המיני בקרב גברים.
מתכון: קאיפירינייה
מאת: מסעדת קאזה דו ברזיל.
מתכון: קוקטייל פיתוי
מאת: אורן דיל לננה, בית אוכל ומשקאות.
מתכון: שרבט שמפניה מלון
מאת: מסעדת אג'נדה.

מנה ראשונה

אבוקדו
בדרום אמריקה, כינו האצטקים את עץ האבוקדו ''עץ האשכים התלויים'', והאמינו בכוחו להגברת האון הגברי. באבוקדו יש כמות גדולה של ויטמין E, המגביר את ייצור ההורמונים ואת זרימת הדם לאיברי המין, ומחזק את האון הגברי.
מתכון: סלט פסטה, עגבניות ואבוקדו
מאת: הדיאטנית מיה בן אפרים.

אספרגוס
האספרגוס נחשב לצמח מרפא מקדמת דנא. המצרים, היוונים והרומים השתמשו בו כחומר משתן ומשלשל, וכתרופה לצהבת. הוא עשיר בוויטמין B1 ובוויטמין E, בחומצה פולית, המשפיעה על יצירת תאי זרע חדשים, והיות והוא עשיר בחומצת האמינו אספרגין, היא קרויה על שמו. צורתו הפאלית הארוכה והזקופה, היא שהעניקה לו את תו התקן כמעורר מיני. בצרפת של המאה ה-19 נישואין בעונת האספרגוס נחשבן לנישואין ברי מזל, והיו מאכילים את החתן והכלה בכמות נכבדה של האספרגוס, כדי להגביר בהם את תחושת הגירוי.
מתכון: אספרגוס לבן על מרקחת כרישה וקסיס
מאת: השף ניר צוק למסעדת קורדליה.

ג'ינג'ר
על פי תורת האיורוודה, הג'ינג'ר, הידוע גם בשם זנגביל, משפיע על מערכות גוף שונות, משכך כאבי בטן, מקל על בחילות ומפחית הקאות, לוחם בחיידקים, אנטי-דלקתי, עוזר בהפרעות עיכול עם גזים, מעכב התכווצויות בקיבה, ומקל על בחילות בוקר. כאפרודיזיאק, הוא נחשב לתבלין המשפר זרימת דם לאיבר המין, מעניק המרצה כללית מיד עם נטילתו, ויוצר תחושת חמימות בכל אברי הגוף. ההודים ממליצים על שתיית מיץ ג'ינג'ר כתרופה נגד אימפוטנציה. גם יהודי תימן מאמינים שהוא מסייע להגברת האון הגברי. באירופה, אפו בתולות צעירות לחם ג'ינג'ר, משום שהאמינו שיקרב אליהן את החתן המבוקש.
מתכון: מרק בטטה וג'ינג'ר
מאת: שף-קונדיטורית דפנה ברוך לפיתויים.

מנה עיקרית

צדפות (מולים/אוייסטרים)
יכולת הפיתוי של הצדפה (אויסטרים/מולים) מתחילה כבר עם צורתה העגלגלה, ועם ניחוח הים שלה, המזכירים לרבים איבר מין נשי. האזכור האמנותי הנודע ביותר שלה הוא כמובן בציור לידת ונוס של בוטיצ'לי, בו מגיחה אחת האהבה מתוך צדפה גדולה. המאהב האיטלקי הנודע קזנובה סיפר ביומניו כי נהג לאכול 50 צדפות נאות לפני שיצא אל מאהבותיו. לואי ה-16, מלך צרפת, נהג לאכול כמות מעטה יותר – שלושה תריסרים בסך הכל – בצאתו אל פילגשיו. הוא גם אסר על תושבי צרפת לצרוך צדפות במשך חצי שנה, כל שנה, בכדי שלא תיגמר לו האספקה. בימינו, ידוע כי הצדפות עשירות ביוד, אבץ וברזל, המעוררים את ייצור ההורמון הגברי, ומייצרות חומצת אמינו ייחודית, שאכן מגבירה את החשק המיני. לכן, מומלץ לצרוך אותן בעיקר בעונת ההזדווגות שלהן, באביב.
מתכון: מולים מרינייר
מאת: מסעדת פורלין.
מתכון: ברווז ברוטב צדפות
מאת: מסעדת יאן-יאן
מתכון: צדפות (מולים) בחמאה ושום
מאת: ג'אקומו – סדנאות בישול.

אגוזים
באנגלית, המילה המתארת את האגוזים היא אותה המילה המתארת את האשכים – Nuts. האגוזים כולם עשירים בוויטמין E, אבץ ומגנזיום. אגוזי המוסקט, שנחשבו באירופה למרפא היחיד לדבר, נחשב בסין למעורר תאווה, והרבו להגיש אותו לנשים דווקא. הצנוברים, המתברכים בתכונות של מדכאי תיאבון ונוגדי חימצון, מעוררים, ע''פ הרומאים, את האונות של שני המינים.
מתכון: עופיון ממולא באגוזים, אורז ופירות יבשים
מאת: מסעדת פרויד.

דבש
היפוקרטס לא היה היחיד שהצביע על סגולותיו של הדבש כמגביר היצר המיני. בתרבויות רבות בעולם הוא נחשב כאפרודיזיאק וכמרפא טבעי לאי אונות. המצרים הקדמונים השתמשו בו לרקיחת תרופות שונות לאימפוטנציה. שבטים במרוקו נהגו להאכיל חתנים ביום חגם בדבש, מתוך האמונה שזה מגביר את האון הגברי, ובקרב שבטי הטבטוניים בגרמניה היו משקים חתן שזה עתה נישא ביין דבש. מצויד באותה אמונה, היה אטילה ההוני מוהל דבש בחלב סוסות, ועד היום הדבש משמש מרכיב חשוב בשיקויי אהבה ופיתוי. בנוסף, בכל העולם רווחה האמונה שאכילת דבש במשך 30 יום לאחר החתונה מבטיחה חיי נישואים מתוקים, שטופי אהבה והבנה. לכן, נקראת התקופה שלאחר הנישואין ירח דבש.
מתכון: מולארד בדבש ותפוחי עץ
מאת: השף דוד ביטון למסעדת לה רלה ג'פה

עגבניות
צורתה העגלגלה, צבעה האדום העז וטעמה הייחודי, הם שהופכים את העגבנייה לפרי הנחשב למעורר חשק. באירופה, היא מכונה תפוח האהבה. את שמה העברי, הנגזר מהמילה עגבים (חיזור), העניק לה הסופר יחיאל מיכל פינס, חברו של אליעזר בן יהודה לפיתוח הלשון העברית. מעבר לכך, יש בה ויטמין B וויטמין C. היא גם עשירה בליקופן, נוגד חמצון הנחשב למסייע במניעת חמצן.
מתכון: דג בעגבניות ולימונים
מאת: השף שאול בן אדרת למסעדת קימל.
מתכון: חציל במילוי קלמארי ועגבניות מיובשות
מאת: מסעדת פורלין
מתכון: פילה בקר בציפוי חזה אווז ברוטב חריף של עגבניות שרי וזיתים שחורים
מאת: השף הארי סינג למסעדת טאבולה

תוספות

אננס
כשהאירופאים הגיעו לראשונה לברזיל, בוליביה ופרגוואי, הם קישרו את השחרור המיני של השבטים אותם גילו לאננס, הפרי האקזוטי, הנחשב למעורר תשוקה בגלל ריחו העז וטעמו המתקתק. מעבר לכך, לא ידועות לאננס תכונות מעוררות, אולם הוא מכיל ויטמין A וויטמין C, ונחשב ליעיל בטיפול כנגד מחלות לב, דלקות פרקים וזיהומים בדרכי הנשימה העליונות. בנוסף, הוא נחשב כמגביר את יעילותם של אנטיביוטיקה, ושל טיפולים כימותרפיים.
מתכון: קינואה עם אננס, שמן שומשום ואגוזי ברזיל
מאת: הדיאטנית מיה בן אפרים.

פסיפלורה
שמו העברי של הפרי הנקרא אצלנו פרי התאווה מקורו בכלל בטעות. מסיונרים נוצריים שגילו אותו בדרום אמריקה קראו לו Passion Fruit, לאחר מצאו שהוא מסמל את דרך הייסורים של ישו – הפסיון: עשרת עלי הכותרת מסמלים את עשרת השליחים, חמשת האבקנים מסמלים את חמשת פצעיו של ישו, שלוש צלקות העלי מסמלות את מסמרי הצליבה, וחלקיו החיצוניים של הפרח דומים להילה. אולם בתרגום העברי, תורגמה בטעות המילה פסיון (Passion) במשמעות השנייה שלה – תשוקה. בארץ נקרא הפרי, אם כן, פרי התאווה. בעולם הוא נחשב כפרי בעל תכונות מרגיעות דווקא. בסין הוא נחשב כצמח מרגיע ומאזן, ונלקח כטיפול נוגד דיכאון. בנוסף, נחשבת הפסיפלורה כמשככת כאבים, כמסייעת בפעילות המעיים, מונעת נדודי שינה וחרדות, מרגיעה את מערכת העצבים, מפחיתה מתח, ומסייעת ללחץ דם. אבל למרות שמה, לא נמצא קשר בינה לבין עוררות מינית.
מתכון: ארטישוק בוויניגרט פרי התאווה
מאת: מסעדת מיכאלי – מטבח כפרי.

קינוחים

דבש
ראו סגולותיו של הדבש במנות העיקריות.
מתכון: גלידת דבש וזעפרן עם תלתלי קדאיף בחמאה
מאת: השף ניר צוק למסעדת קורדליה.
מתכון: מרקיז נוגט
מאת: שף-קונדיטור שי חנוך לרשת הקונדיטוריות אינגליש קייק.

שוקולד
עץ הקקאו הטרופי, שמפוליו מיוצר השוקולד, נקרא קקאו תאוברומה – מזון האלים, ביוונית. האצטקים היו הראשונים שגילו את כוחו של השוקולד כאפרודיזיאק, ומונטזומה, מלכם, נהג לשתות משקה על בסיס פולי קקאו, לפני שביקר את נשותיו. פולי הקקאו, וגם האגדות עליו כמעורר חשק, נדדו לאירופה עם הגנרל קורטז. המרקיז דה סאד ונפוליאון השתמשו בו שניהם כאפרודיזיאק וכמעורר של כוח הגברא. כיום ידוע כי השוקולד מכיל ריכוז גבוה של פנאתילאמין, חומר המיוצר בגופנו באופן טבעי בכל פעם שאנו במצב של ריגוש מיני, או התאהבות חזקה, ומגיע לייצור שיא בעת שמגיעה האישה לאורגזמה. בנוסף, מגביר השוקולד את ייצור הסרוטונין והאנדורפינים במוח, האחראים על העלאת מצב הרוח. לאחרונה התגלה שהוא גם יעיל מאוד כתרופה נגד שיעול.
מתכון: מוס שוקולד ודבש בתפוחים וגבינת עיזים
מאת: השף ניר צוק למסעדת קורדליה.
מתכון: מוס שוקולד
מאת: רשת חנויות השוקולד לאונידס.
מתכון: עוגת בראוניס
מאת: חנות השוקולד צ'וקה
מתכון: טראפלס ברנדי
מאת: עין כרם המתוקה

תותים
תות השדה הוא אחד הפירות האהובים בעולם זה אלפי שנים, ובשל צורתו הקטנה, האדמדמה והמחוספסת, הוא מכונה גם ''פטמות אהבה''. הוא עשיר בוויטמין C ובוויטמינים מקבוצת B, התורמים רבות לכימיה של המוח, שם מתחילה להיווצר התגובה המינית. תה המופק מהשורשים או מהעלים של הצמח מזרז את המחזור, ומגביר הפרשת חלב אם. אחד הקינוחים המפורסמים והפשוטים בעולם כולל, בפשטות, תות שדה טבול בשוקולד או בקצפת. זה גם מזמין האכלה רומנטית וזוגית.
מתכון: טארט תותים
מאת: שף-קונדיטורית דפנה ברוך לפיתויים
מתכון: נשיקות תותים וקרם שושנים
מאת: השף יניב גור אריה לרשת המרכזים הקולינאריים לגעת באוכל.
מתכון: מרק שוקולד לבן ותותים
מאת: פורשף