המאכלים הים תיכוניים כבשו בשנים האחרונות את העולם כולו, ואין פלא: הם צבעוניים, שמחים, בריאים - ובעיקר טעימים להפליא. בישראל, וזה בוודאי לא מפתיע, המטבח הים תיכוני אהוב במיוחד וגם נגיש מאוד עבורנו שהרי חומרי הגלם, רובם ככולם, נמצאים כאן ממש מתחת לאף. מסעדת מרתה השוכנת במרכז תל אביב, ולמעשה באחד הלוקיישנים היותר תל אביביים שיש - בית ציוני אמריקה - היא הוכחה לפוטנציאל הרב של הסגנון הים תיכוני ובפרט היא מתמחה במטבח האיטלקי תאב החיים.
הרצליה פיתוח היא מעוז קולינרי של ממש - הן בסמוך לים והן באזור המשרדים הסמוך לכביש החוף ניתן למצוא מגוון רחב במיוחד של מסעדות בכל הסגנונות ולכל הטעמים. אחת מהן היא מסעדת מאנציני (Mancini) שמושכת אליה הן את העובדים הרבים באזור, הן את תושבי הרצליה והן אורחים רבים מחוץ לעיר, וכולם יחד נהנים מחוויה של דגים, בשרים ועוד.
בשר מובחר (וכשר!), אלכוהול איכותי ואווירה יוקרתית - את כל אלה, ועוד, מציעה מיט אנד וויין שבהרצליה פיתוח - כך שאין פלא כי גם הסניף הישראלי של הרשת חובקת העולם שמפעילה מסעדות מומלצות בכמה וכמה מדינות נהנה מפופולריות רבה לאורך כל שעות הפעילות (בימים ראשון עד חמישי המסעדה פתוחה החל מהשעה 12:00 בצהריים ועד 23:00, ובשבתות היא נפתחת כשעה לאחר צאת השבת ומארחת סועדים מרוצים עד 23:00).
חלקה הצפוני של ישראל מציע לנו אוויר צלול, המון יופי מכל עבר, אינספור אטרקציות מכל הסוגים, בין אם כאלה שיצר הטבע ובין אם מעשה ידי אדם, וגם חוויה קולינרית ייחודית - במסעדת קימל בגלבוע.
המטבח הים תיכוני על גווניו וטעמיו השונים מציע לנו חוויות מלהיבות במיוחד, ומתאימות לנו במיוחד (ואגב, גם בריאות - כך על פי מחקרים רפואיים רבים), ואחד הבולטים שבין המטבחים שסביב אגן הים התיכון הוא זה המרוקאי. במסעדת מרקש הנתנייתית מיטיבים להפיק את המטעמים המשובחים של המטבח המרוקאי ובאופן כללי מציעים חוויה מרהיבה לכל החושים.
"מאגף הדגים אנחנו מתמוגגים מפילה דניס צלוי מוגש על מצע של פירה כתום ברוטב יין לבן, לימון ושום בתוספת סלט ירוק..." יפית שבחון שרף נהנתה מארוחת צהריים מפנקת (וזמן איכות עם אמא), בטאבולה, איטלקית אמיתית בהרצליה פיתוח
"הדג נאפה בשלמותו ומגיע בתוך מחבת ברזל לוהטת, בשרו העסיסי נפרד מהאידרה למגע מזלג והוא טובל ברוטב ארומטי של עגבניות, שום, צ'ילי ויין לבן..." שפרה צח יודעת לאיזו מסעדה כדאי לחזור שוב ושוב. השולחן של השף עומר מילר משלבת בין הקבוע והמוכר לבין החדש והעכשווי.
ואז הוספנו את המרק שהוגש עם הקוסקוס שהיה עמוס בקישוא, דלעת כרוב וכל טוב... ואז זה הכה בנו. טעם מתקתק ומנחם של מרק ירקות עשיר שנתן לקוסקוס מימד רביעי ובלתי נשכח..." חגית גרוס במסעדת מרקש בנתניה, מסעדה מרוקאית לא שגרתית, שבה עושים אוכל עם המון כשרון ואהבה
"והנה ניוקי עם כבד אווז הגיע גם הגיע, חזה אווז מעושן ושקדי עגל על קרם שורשים - זו מנה מחשמלת לחלוטין, הטעמים בה דומיננטיים ואני אוהבת את זה..." כרמית אופק מגדירה את מסעדת החצר בירושלים כגלריה של אומנות האוכל ואת השף מוטי אוחנה כאמן ולא פחות מזה
"מנת בקלוואה טלה הייתה מעולה, עוד מנה שלכאורה נראית פשוטה – בצק עלים, בשר טלה קצוץ ורוטב טחינה-סילאן. הבצק היה פריך ולא עבה מדי והבשר תובל בתערובת תבלינים, ניגוב קל ברוטב והמנה חוסלה כהרף עין..." יונתן שטרנברג, כרמים, מושב סגולה
"פילה מוסר-ים רך ונימוח, המוגש עם כרוב ותרד צלויים, ופסים צבעוניים של קרם כתום (גזר), קרם לבן (שעועית) וקרם שחור (חציל שרוף) מעניקים לו תוספת של יופי וטעם..." שפרה צח יצאה לבחון מקרוב את קמאו החדשה במתחם התחנה בתל אביב של השף המוערך אריק ווקיל. השורה התחתונה - קמאו עוד תגיע רחוק
"אהבתי במיוחד את ה"פאת פת" עוף – פיסות עוף טבולות בתבשיל קארי עדין עם חלב קוקוס, פלפל אדום, נצרי במבוק ושעועית ירוקה..." שפרה צח מבקרת בחדשה של טייגר לילי בשרונה מרקט ומרחיקה אל עבר מחוזות תאילנד המרתקים. בסוף נרשמה חזרה לארץ
"כדורי ריזוטו פריכים, ממולאים בגבינת מוצרלה, שנחו להם בשלווה במגש ארוך עם רוטב עגבניות אדום עז ונקודות של פסטו..." רונן סולומון יצא לבדוק את החדשה של רשת אלפרדו בראשון לציון. בחוץ היה שרב באלפרדו היה לוהט. עושה רושם שלכאן הוא עוד יחזור שוב
"סביצ'ה שבה חברו להם יחדיו קוויאר ופרוסות דג דניס נא, כבוש ברוטב של צ'ילי ולימון, והכל מעוטר במלח גס ושומשום שחור ומשתלב למנה צבעונית, קלילה וטעימה..." האם הצליחה מסעדת באבא יאגה (בעברית: מכשפה) בתל אביב לכשף את שפרה צח עם אוכל רוסי מסורתי?
אם מסעדה מסוימת מככבת ברשימות של מסעדות מומלצות בתל אביב למעלה מעשרים שנה, קרוב לוודאי שזהו מקום איכותי באמת, וכשמדובר במסעדת קימל אפשר לוותר על ה"קרוב" ולהבטיח שזהו בוודאות מקום שכולו איכות ונחת.
הזירה הקולינרית הירושלמית תוססת, בועטת, מרגשת וסוחפת. לצד מוסדות קולינריים וותיקים ומוצלחים נפתחו לא מעט מסעדות שף יוקרתיות, מסעדות שוק בהן מתרחש אקשן אמיתי, ברים המציעים נשנושים לצד האלכוהול, מסעדות ביסטרו מפנקות ובתי קפה שאוצרים טעמי ילדות. אז מי הצליח להעפיל לרשימת מסעדות מומלצות בירושלים
אזור השרון הפך זה מכבר לעשיר וגדוש במיוחד באפשרויות בילוי קולינריות. בין אם אתם מחפשים מסעדה איטלקית בשרון, בין אם סושי משובח, בין אם מקום ידידותי לטבעונים, בין אם מסעדת שף מהודרת ובין אם כל העדפה קולינרית אחרת - בכל מקרה תוכלו למצוא לא מעט אופציות.
בעידן שבו מסעדות רבות - ובפרט, אגב, מסעדות בתל אביב - מתהדרות בקונספט מתוחכם או מסתפקות בלוקיישן מבוקש, כיף לגלות מסעדה כמו באבא יאגה שמציעה קודם כל את הדבר האמיתי שלשמו הולכים מלכתחילה למסעדה: מאכלים ייחודיים, ולא רק מאכלים ייחודיים אלא גם טעימים להפליא.
"הטעם העמוק והמעושן של החצילים השתלב עם מרקם מוס קטיפתי ועדין המחליק בפה. עומר מילר לקח מנה פשוטה בבסיסה ושדרג אותה למופלאה, לא פחות...". ליאור פנחסי נשאר עם טעם של עוד (מישהו אמר קרם חצילים?) מהביקור הסופר מוצלח במסעדת חדר האוכל של השף עומר מילר בתל אביב
מסעדות שף הן תמיד לוקיישן מעולה לחוויה רומנטית, שהרי אין כמו מאכלי גורמה כדי לשלהב את כל החושים וליצור רגעים שחורגים מהשגרה המשמימה, עוטפים אותנו בקסם ונחת ונחרתים בליבנו למשך שנים רבות רבות. כשמסעדת השף שוכנת בלוקיישן פסטורלי הרומנטיקה אף מתעצמת עוד יותר, וכך בדיוק הדבר במסעדת צל תמר.
תל אביב הפכה בשנים האחרונות לעיר של מתחמים: כך למשל שוכנות לא מעט מסעדות בנמל תל אביב או במתחם התחנה הראשונה, וגם אזור שרונה משך אליו לא מעט מוסדות קולינריים. אבל ישנן גם מסעדות מצליחות ששוכנות במיקום מפתיע משהו - התרנגול הכחול אשר שוכנת בתוך קניון G שבפארק צמרת היא דוגמה מצוינת לכזו מסעדה.
גיחה קצרה (או ארוכה יותר) לאילת היא מצד אחד החופש האולטימטיבי - ומצד שני יש בה לא מעט אלמנטים של מסורת, כלומר דברים ש"פשוט חייבים לעשות כשנמצאים באילת". אחד מהדברים האלה הוא ביקור במסעדת "רק דגים" (לשעבר "הדייג היווני"), אחד המוסדות הקולינריים הוותיקים בעיר הדרומית שמשכיל לשמור על רמה גבוהה לאורך כל השנים הרבות בהן הוא פועל.
כשתל אביבים או אורחים המגיעים לעיר מחפשים מקום לאכול בו הם בדרך כלל חושבים על מסעדות בנווה צדק, מסעדות בנמל תל אביב, אולי על מתחם שרונה המחודש או אזור לב העיר המכונה גם העיר הלבנה, אבל לפעמים דווקא במקומות פחות צפויים מסתתרים מקומות מיוחדים באמת.
כשמחפשים מסעדות מומלצות בירושלים כדי ליהנות מחוויה קולינרית ייחודית אי אפשר שלא לחשוב על האופציה של מונטיפיורי.
"לבבות הארטישוק נימוחים הם, העלים מהווים מעטפת מושלמת למנה אשר היתה נראית לי כמו תמונה בגווני ירוק והשקדים הקלויים מוסיפים טוויסט נהדר..." כרמית אופק מגלה את הפנינה הקולינרית של הגליל המערבי, אדלינה שבקיבוץ כברי. שילוב נכון של נוף קסום, אוכל משובח ומדויק ושירות ללא פשרות