מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

אוכמניות או לא להיות


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

הן לא רק טעימות, הכחולות הקטנות האלה. הצבע הכחול העמוק, שצובע את הידיים והשפתיים של אוכליהן, מעיד על יכולתן של האוכמניות לסייע בחיזוק כלי הדם, בהורדת רמת הכולסטרול ובמניעת מחלות לב. ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית, מסבירה

כתבה זו היא כתבה תשיעית בסדרה על מזונות הנחשבים לצמחי מרפא.

כל מי שניסה לקטוף אוכמניות (ונשנש מהן, כמובן, תוך כדי) יודע שלאוכמניות יכולת לצבוע את הלשון, השפתיים והאצבעות בכחול עמוק. הכחול הזה, בניגוד לצבעי מאכל, הוא פיגמנט טבעי שעושה נפלאות (ומיד מגיע גם ההסבר). חוץ מזה שהאוכמניות הן פרי נפלא, הן מביאות לצלחת גם הרבה בריאות. ארצנו הקטנטונת והחמימה מספקת לנו אותן טריות רק בחודשים מאי ויוני. בשאר השנה אפשר לאכול אותן קפואות, מיובשות או בריבה (חלק מחומרי המרפא הנפלאים לא אובדים בכל התהליכים הללו) או פשוט לנסוע לאירופה...

ספירת מלאי - מה יש באוכמניות?
כמובן שיש בהן סוכר, אבל רק 43 קלוריות ל-100 גרם. הן משמשות מקור טוב גם לאשלגן, מגנזיום, נחושת, מנגן, ויטמין K, ויטמין C וסיבים תזונתיים. כמו כן, הן מכילות פיגמנטים סגולים כחולים הנקראים אנטוציאנוסידים, שהם חומרים המשפרים את חוזקם של כלי הדם, ולכן הן מומלצות לטיפול בכל בעיות כלי הדם השונות.
בנוסף, נחשבות האוכמניות מועילות לחולי סוכרת. טענה זו, שנחשבה לתרופת סבתא בעבר, נמצאה נכונה במחקרים עכשוויים, שהראו שהאוכמניות מכילות גלוקוכינין, שהוא חומר פעיל המוריד את רמת הסוכר בדם. גם הסברה הישנה שהאוכמניות מועילות גם לבריאות הלב, קיבלה לאחרונה אישוש במחקר שנערך על ידי משרד החקלאות האמריקאי, ובו נמצא כי האוכמניות מכילות חומר הקרוי pterostilbene, המשפיע לטובה על הורדת רמות הכולסטרול בדם. מנגנון הפעולה שלו דומה לזה של תרופות להורדת כולסטרול, אך ללא תופעות הלוואי שלהן הפוגעות בעיקר בשרירים.

רפואה עממית ותרופת סבתא
אוכמניות נחשבו כבר מימים קדומים כמשפיעות לטובה על חוזקם של כלי הדם. כלי דם חלשים יבואו לידי ביטוי בדליות, טחורים או הופעת סימנים כחולים גם כתוצאה ממכה קלה ביותר. בנוסף על השפעתן על כלי הדם החלשים, הן מסייעות גם לשיפור בזרימת הדם. לכן, ניתנו האוכמניות למאכל או כריבה לחולים שסבלו מכלי דם חלשים. צבעם הכחול – סגול התאים לצבעם של אותם סימנים כחולים, ולפי הרפואה המשלימה, במקרים רבים ''דומֶה בדומֶה מְרָפֶא''.
בנוסף, יכולות האוכמניות להועיל בטיפול בדלקות עור, כוויות, דלקות עיניים ודלקות פה, בשימוש חיצוני. חולטים כפית עלי אוכמניות מיובשים (כן, משתמשים גם בעלים) בכוס זכוכית מכוסה המכילה מים רותחים למשך 10 דקות, טובלים פד בחליטה ומנקים את האזור הנגוע. לדלקות פה ניתן גם לשטוף את הפה בחליטה.

מיתוסים
אחד המיתוסים האנגליים הידועים הוא שאכילת כפית ריבת אוכמניות ביום תשפר את ראיית הלילה. נשמע מצחיק, אבל ייושם על טייסי חיל האוויר המלכותי במלחמת העולם השנייה, ואכן התברר כי האוכמניות מכילות אנטוציאנינים, שמשפרים את ראיית הלילה ומונעים עייפות העיניים. אם שואלים את הבריטים זה כנראה עובד – עובדה שכוחות הברית ניצחו...

טיפים לשימוש נכון באוכמניות
• בחרו פירות מלאים ומעט קשיחים.
• אל תבזבזו זמן – רצוי לאכול אותן תוך שבוע עד שבועיים מהקטיף.
• אם לא הספקתם לאכול תוכלו להקפיא את האוכמניות במקפיא הביתי, אבל הקפידו שלא לשטוף אותן לפני ההקפאה.

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.