מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

מור וקינמון


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

הקינמון ידוע כתבלין מחמם, המסוגל לאלחש כאב, לנטרל חיידקים, להילחם בפטרת ובאלרגיות, ולסייע בכיווץ כלי דם. בנוסף, הוא יכול לשמש כתרופת פלא בזמן הצגת בית שמסרב להימכר. ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית, על סגולות הקינמון

כתבה זו היא כתבה שביעית בסדרה על מזונות הנחשבים לצמחי מרפא.

אם אפשר לבחור טעם נפלא לבריאות - הרי זה טעם הקינמון. הוא מתגנב לתבשילים רבים, בעיקר כאלה המכילים תפוחים או שוקולד, אבל למעשה הוא אחד מצמחי המרפא היותר ותיקים. מקלות הקינמון שאנו מכירים אינם אלא קליפת עץ הקינמון, בהם משתמשים לריפוי ולתיבול. הוא נמכר גם כאבקה, כשמן אתרי (שיש לנהוג בו בזהירות, כמו בכל שמן אתרי) ובכמוסות. הקינמון מתאים לטיפול בפטרת הפה, באלרגיות, ובחיידק הליקובקטר פילורי, הגורם לכיב קיבה. שילוב שלו עם ציפורן בחליטה תורם לחיטוי הפה ומניעת ריח רע. עם השנים התברר כי הוא מועיל מאוד בהורדת רמות הסוכר, ולכן מומלץ לחולי סוכרת לתבל בו את מזונם.

ספירת מלאי:
הקינמון מכיל שמנים אתריים – בעיקר קינמאלדהיד, שהוא החומר הפעיל העיקרי בקינמון, ולו תכונות אנטי-פטרייתיות חזקות מאוד. בנוסף, מכיל הקינמון אוגנול – שמן אתרי שבדרך כלל מאפיין את הציפורן. זהו שמן שייחודו ביכולתו לאלחש כאב ולנטרל חיידקים, והוא זה שמוכר לכם יותר כ''ריח של מרפאת שיניים'' כן, הריח המוכר הוא ריחו של השמן הזה. לשמנים אלה פעילות אנטי-פטרייתית חזקה. הקינמון מכיל גם חומרים מכווצים המכונים טנינים. הם תורמים לכיווץ כלי דם כמו דליות ברגליים. קינמון מכיל גם חומר בשם קומארין, המעניק לו חלק מריחו המתקתק.

רפואה עממית ותרופות סבתא:
לטיפול בהצטננות, נזלת, צמרמורות ותחושת קור, ממליצה סבתא לערבב ½ כפית קינמון בכוס מים רותחים (אפשר להוסיף גם זנגוויל, הל וציפורן). לאחר מכן יש להתעטף היטב בשמיכה, ולהזיע. לפי הרפואה הסינית, ההזעה מאפשרת למחולל המחלה לצאת מהגוף דרך הנקבוביות, ולאחר התהליך תרגישו הרבה יותר טוב.
לדלקות חניכיים, ערבבו היטב כפית קינמון טחון בכוס מים, שטפו את הפה וגרגרו. מומלץ גם לכאבי גרון.

מיתוס - קינמון מחמם את הגוף:
נכון בהחלט. לשמנים האתריים שבקינמון יכולת להמריץ את זרימת הדם, ולכן הוא מומלץ עוד מלפני 5000 שנה על ידי הסינים לחימום, למצבי הצטננות, למי שסובלים מקור בחורף ולהמרצת זרימת דם לקצוות קפואים - אצבעות הידיים והרגליים של כל מי שזקוק בחורף לכפפות ושני זוגות גרביים.

טיפים לשימוש בקינמון:
• מומלץ לשמור את הקינמון במקום קריר, חשוך ויבש. עדיף לשמור אותו כמקלות, ולטחון בכל פעם כמות קטנה, או להשתמש במטחנות המכילות חלקי הקליפה ומאפשרות טחינת תבלין טרי בזמן הכנת המזון.
• לא כדאי להוסיף קינמון לנוזל רותח. הדבר עלול לגרום ליצירת גבישים ולפגיעה בטעם הייחודי של הקינמון.
• רוצים למכור את הבית? מומלץ לשים בפינת החדר מבער ובו מים וכמה טיפות שמן אתרי של קינמון. לחלופין, אפשר לאפות עוגה שתכיל קינמון. לשמן הקינמון השפעה על הרצון לקנות! נשמע הזוי, אבל עובד.

למי לא מומלץ להשתמש בקינמון ?
קינמון הוא תבלין מחמם, ולכן לכל מי שסובל מחום, הזעות מרובות, סומק בפנים, פריחות וגירודים, כיב קיבה וגם מהפרעות קשב וריכוז או מעצבנות - מומלץ להתרחק מקינמון. הוא עשוי לגרום לחלק מהאנשים לרגישות או לצרבת (שגם היא תופעה של חום לפי הרפואה הסינית). גם למי שנוטלים תרופות לדילול דם צריכים לנהוג זהירות בצריכת הקינמון.

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.