מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

אום כורכום


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

הכורכום, אותו תבלין צהוב המהווה מרכיב בחרדל, בקארי ובעמבה, הוא גם צמח מרפא היעיל בנטרול רעלים בכבד, הקלה על כאבי פרקים ומניעת סרטן השד, הערמונית והעור. הדיאטנית ליאורה חוברה מספרת על יתרונותיו. כתבה רביעית בסדרה

כתבה זו היא כתבה חמישית בסדרה על מזונות הנחשבים לצמחי מרפא.

הכורכום מגיע אלינו בעיקר מהמזרח הרחוק. הודו היא ספקית הכורכום העולמית, המספקת 90% מתצרוכת העולם. הכורכום הוא תבלין בעל צבע צהוב עז, וככזה משמש מרכיב חיוני בתבלין הקארי, העמבה והחרדל. אמנם תבלין, אבל למעשה צמח מרפא.
הסינים היו הראשונים שהשתמשו בכורכום לצרכי מרפא של ניקוי כבד וטיפול בדלקות פרקים. לאורך כל ההיסטוריה של רפואת צמחי המרפא, הוא נחשב כצמח חשוב לכבד. אל הכבד מתנקזים חומרים רעילים שאנו חשופים אליהם בחיי היומיום (זיהום אוויר ומים, חומרי דישון, חומרים מחמצנים במזון ועוד). הוא אמור לנטרל אותם, אבל כשהרעלים רבים נגרם עומס לכבד. הכורכום אוחז כפי הנראה בחומרים פעילים, בעלי יכולת לנטרל את אותם החומרים, ולכן משפר מאוד את נטרול הרעלים בכבד. מכיוון שקל מאוד לשלבו בתפריט, מומלץ מאוד להשתמש בו בשימוש קבוע במזון.
בנוסף, הכורכום נפלא בטיפול בכאבי פרקים. הוא מקל על הכאב הנלווה לדלקת ולקשיון הפרקים המפריע לחולים במחלה. אפשר להשתמש כתבלין או בכמוסות.
בנוסף, מחקרים מהשנים האחרונות מרמזים כי יתכן ויש לכורכום השפעות חשובות גם במניעת סרטן שד, סרטן הערמונית וסרטן העור. מחקרים אחרים מראים כי ייתכן ויש לו תפקיד במניעת אלצהיימר. מחקר חדש שנערך לאחרונה הראה כי הכורכום תרם להפחתת סיכון לסוכרת בעכברים.

ספירת מלאי:
השימוש בכורכום כתבלין הוא בקנה השורש. ממנו מכינים את האבקה המוכרת. הוא מכיל שמן נדיף, אשלגן, פיגמנטים ממשפחת הקרוטן, ויטמין C וחומרים הגורמים לחיזוק המערכת החיסונית. בנוסף, היום אנו יודעים כי הפיגמנטים שנותנים לו את צבעו הצהוב הייחודי נקראים כורכומינואידים. אותם חומרים הם בעלי יכולת לשכך כאב, בעיקר כאב בפרקים, ותורמים לחלק נכבד מהשפעותיו הרפואיות.

רפואה עממית ותרופות סבתא:
לפי הרפואה הסינית, הכורכום הוא תבלין מחמם, המתאים בעיקר לשימוש בחורף. גם הסינים ואחיהם בהודו טוענים כי הוא צמח נפלא לכבד ולפרקים. לפי הרפואה העממית הוא טוב גם לעצירת דימומים. לפי הרפואה האיורוודית הוא מומלץ לטיפול בפצעים, זיהומים, הורדת חום, כיב קיבה, צהבת ודלקות פרקים.

טיפים לשימוש בכורכום:
• הכורכום נחשב תבלין לא רעיל, ואין חשש לשימוש מוגזם.
• מומלץ לקנות כורכום טרי ככל האפשר, רצוי במקום בו טוחנים אותו – מה שקורה בעיקר בשווקים.
• ספיגתו בגוף משתפרת בסביבה שומנית. מומלץ להוסיף אותו לתבשילי אורז, בשרים, דגים ותפוחי אדמה.
• יתרונו של הכורכום בכך שטעמו אינו חזק או דומיננטי, ולכן אפשר להוסיף לתבשיל המשפחתי בכמויות גדולות יחסית. בדרך זו תוכלו לעשות רפואה מונעת הלכה למעשה – אכילה כמעט יומיומית של כורכום בתפריט תגן על גופכם מנזקי חימצון ורעלים אחרים.
• אפשר להכין גם חליטה מרבע עד חצי כפית כורכום בכוס מים רותחים, להמתיק ולשתות.
• היות והוא נוגד חיידקים - הוא מונע גם את קלקול המזון.
• חתיכה מקנה השורש שלו תמנע התפתחות חרקים באורז.
• לא כדאי להשתמש בו בהריון, במקרים של אבני מרה, כיב קיבה ויתר חומציות בקיבה.
• הפיגמנטים של הכורכום חזקים מאוד – הסירו כתם מכורכום מיד עם היווצרותו.
• מי שרוצה ליהנות מהשפעות רפואיות, ואינו צורך כורכום במזון באופן קבוע, יכול ליטול כמוסות כורכום לפי הנחיות היצרן.

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.