מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > סופרים קלוריות > ליאורה סופרת קלוריות> שום זה, על שום מה? כתבה שניה בסדרה

על שום מה?


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

השום טוב לא רק לתיבול. הוא יעיל גם בהורדת לחץ דם וכולסטרול, דילול הדם, חיזוק מערכת החיסון ועוד. הדיאטנית ליאורה חוברה מסבירה מה יש בו, בשום, ומספקת שתי תרופות סבתא: לסירופ נגד שיעול ולשמן לדלקות אוזניים

כתבה זו היא כתבה שנייה בסדרה על מזונות הנחשבים לצמחי מרפא.

ום שמתבל לנו את המזון נחשב צמח מרפא מימים קדומים מאוד. כבר הפרעונים הוסיפו אותו למזונם של העבדים, ושמו אותו בקברים העתיקים. היוונים השתמשו בו כתרופה לכל דבר. ואכן, מסתבר עם השנים והמחקרים הנערכים כיום, כי יש לו סגולות מרפא רבות, וחלקן גם מוכחות במחקרים מערביים קליניים.

במחקרים רבים הוכח, למשל, כי השום מומלץ להורדת לחץ דם –הוא מחקה פעולה של חומר מסוים בגוף, התורם להורדת לחץ הדם. גם בהורדת רמות כולסטרול והעלאת רמות הכולסטרול הטוב (HDL) הוא מצטיין. גם תכונה זו הוכחה במחקרים, וכיום מומלץ לבעלי רמות כולסטרול גבוהות לאכול שום, או ליטול תוספים. בנוסף, תורם השום לדילול הדם, הוא עושה זאת על ידי הפחתת הצטברות טסיות הדם, ובכך מקטין סיכון ליצירת קרישי דם בתוך כלי הדם. בכך דומה פעילותו לאספירין. השום מזרז יצור לימפוקינים, שהם חומרים המחזקים את במערכת החיסון, ויש לו גם תכונות אנטי סרטניות – בגלל היותו נוגד חימצון חזק מאוד, הוא נוגד את פעילותם של רדיקלים חופשיים המגדילים סיכוי לסרטן

ספירת מלאי
החלק בשום בו אנו משתמשים, הוא למעשה בצל הצמח. הוא מכיל חומרים פעילים רבים, וביניהם גופרית שנותנת לו את ריחו החריף, חלבונים, סלניום, יוד, ויטמינים A ו – C, וחומר בלתי פעיל הנקרא אלין, שהופך פעיל בזמן החיתוך של השום (בסכין או בשיניים). החומר הפעיל הנקרא אליצין, והוא נחשב לבעל רוב סגולות המרפא. חומר זה נהרס במהירות רבה, ואף על פי כן תכונות המרפא לא בהכרח אובדות בתהליכי הכנה שונים, ולכן כנראה שבכל זאת סגולות המרפא של השום מקורן גם בחומרים אחרים.

רפואה עממית ותרופות סבתא
• נוגד תולעי מעי: השום משמש כלי נשק אפקטיבי ביותר לחיסול תולעי מעי, בעיקר כאלה מהן סובלים ילדים קטנים, כנראה בגלל חריפותו. יש לערבב שן שום כתושה בשלוש כפות חלב פושר, להשהות מספר דקות, לסנן ולתת לילד לשתות לפני השינה, במשך שלושה לילות רצופים. לבדוק אם יש צורך להמשיך מעבר לכך.
• האנטיביוטיקה של הטבע: השום בעל תכונות חיטוי והוא פעיל נגד וירוסים, חיידקים ופטריות. לכן, בכל המקרים האלה מומלץ להוסיף אותו למזון. צורתו היעילה ביותר היא כמובן הטריה.
• מועיל לכאב אוזניים: בגלל תכונות אנטי ויראליות ואנטי–חיידקיות של השום, הוא יעיל נגד דלקות אוזניים. מעבר לכך, הוא גם משכך כאב ולכן פועל את פעולתו גם בשטח זה. הטיפול כמובן אינו מחליף ביקור אצל הרופא, אבל לילד שמתלונן על כאבי אוזניים, מומלץ למרוח שמן שום (מתכון בהמשך) באפרכסת האוזן (לא לטפטף לתוך האוזן). אפשר לחזור על הפעולה מספר פעמים ביום. המריחה מרגיעה את הכאב באופן מיידי. אם הדלקת קלה, יתכן אפילו שהיא תמנע את הצורך בטיפול אחר.
• שיעול וברונכיט כרוני: מומלץ ליטול סירופ שום (מתכון בהמשך), שלוש פעמים ביום (כף למבוגר), עד שהשיעול חולף..

מתכונים להכנת תרופות סבתא:
• שמן שום לכאבי אוזניים: כותשים שני שיני שום, מוסיפים שתי כפות שמן זית, מעבירים לכלי זכוכית ומכסים למשך שעתיים. מסננים את השמן (שמקבל ריח חזק מאוד של שום), ושומרים אותו בבקבוק זכוכית סגור וכהה. השמן נשמר למשך מספר חודשים. השמן, כאמור, ''ריחני'' ואפקטיבי מאוד.
• סירופ שום כנגד שיעול וברונכיט כרוני: מערבבים כמויות שוות של שום כתוש ודבש, משהים בכלי מכוסה למשך מספר שעות, מסננים את השום ושומרים את הסירופ שנוצר בבקבוק כהה במקרר

מיתוס:
רבים חושבים שיש דרך למנוע את הריח הנודף מהפה לאחר אכילת שום – אכילת פטרוזיליה, צחצוח שיניים ועוד. אבל אין זה כך. הריח נודף מהנשימה. החומרים ה''ריחניים'' של השום עוברים ממערכת העיכול לדם, ומשם לריאות, ויוצאים בנשימה (ולפעמים גם בזיעה). ולכן אף נטרול בחלל הפה לא יועיל.

ליאורה חוברה היא דיאטנית קליניתM.Sc. , ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.