Skip Navigation Linksראשי > קפה ובתי קפה > בתי קפה> מקום מתוק: מטעמי המטבח ההונגרי

מטעמי המטבח ההונגרי


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

''בינתיים, אנחנו מקבלות בלינצ'ס גבינה לוהט, זרוי אבקת סוכר, ושני גומבוץ – שזיפים וגבינה, המוגשים לצד אבקת סוכר ושמנת חמוצה...''. במקום מתוק בצת, בבית שנראה כמו ציור של ילדים, ערכה מיכל זמרני היכרות עם מטעמי המטבח ההונגרי

הרצון לקחת את מירב לבילוי תמיד מהווה סוג של בעיה. מצד אחד – מירב היא אדם מבריק ומצחיק, שנון ונעים וכייפי, שתמיד כיף לנהל איתו שיחות. מצד שני – היא כנראה אחד האנשים הכי מפונקים עלי אדמות. באוכל – צמחונית, שאלרגית לחצילים, שונאת כרובית, חושבת שמנגו זה פרי עם טעם רקוב, ועוד כהנה וכהנה; ובאופן כללי היא אדם שקשה לרצות אותו ושתמיד ימצא על מה להתלונן. לבחור מסעדה או בית קפה ליציאה משותפת מהווה, אם כן, סוג של אתגר. אתגר שמקום מתוק בבצת עמד בו בכבוד רב.

בתור התחלה, מקום מתוק הוא כנראה בית הקפה היפה ביותר בעולם. הוא נראה כמו ציור של ילדים. הגענו לשם קצת לפני השקיעה, כך שהספקנו ליהנות מהבית הפרטי עם גג הרעפים האדומים, מהדשא רחב הידיים, מהעצים והשיחים והפרחים, ממוטיב העץ שחזר על עצמו בגדר הכלונסאות האדומה, בספסלי העץ המתוקים שבגינה ובקישוטים שונים. והקטע הוא שאנשים באמת גרים פה. אנשים - כלומר יהודית ואבי, בעלי המקום, שמיקמו את בית הקפה, הפתוח לקהל בסוף השבוע, בקומה התחתונה של ביתם היפה. בבקרים, מגישים פה ארוחות בוקר עשירות ומפנקות. בערבים – מטעמים מבית אמא (של אבי), מהמטבח ההונגרי. פשטידות הונגריות; פלנצ'יטות, שזה בלינצ'ס במילויים שונים; גומבוץ, כופתאות מצופות סוכר ופירורי לחם, המטוגנות בחמאה; המון עוגות הונגריות – דובוש, קרמשניט, פלודני, שמולוי גולושקה. ''הכל מעשה ידי להתפאר'', מתפארת יהודית. ובצדק, בהתחשב בעובדה שלמדה להכין את הכל בעצמה, אחרי נישואיה לאבי.

אנחנו מעיינות קצת בתפריט שמגיש לנו מלצר לבבי בשם עופר, ולבסוף מחליטות לעשות את הדבר החכם, ולהפקיר את עצמנו בידיה של יהודית. יהודית נשלחת למטבח, לחשוב על זה במקומנו, ואנחנו נשלחות להתרגע במרפסת הצופה לגינה הפורחת, עם קנקן לימונענע צונן, ולחם הבית, באפייה ביתית, המוגש לצד מטבל עגבניות מיובשות, זיתים וחמאה. לא הרבה זמן אחר כך, מגיעה מהמטבח הסנונית הראשונה, בדמות זוג קעריות מלאות במרק שעועית לוהט וסמיך, עם בצקניות. המרק ביתי, וטעים, ואת עינינו לוכדת שיטת ההגשה: המרק מוגש בצלחת חרסינה לבנה, המונחת על צלחת מרובעת, עם מפית נייר בדוגמת תחרה.

אחר כך מגיעות המנות העיקריות. מירב משתלטת על קיש גבינות צאן עם צנוברים ורוזמרין, עגול ויפה וטרי ואיכותי, שנותן הרבה כבוד לחומרי הגלם. אני מבכרת את הרוקוט קרומפלי, המכונה פה ''פצצת כולסטרול'', ומורכבת משכבות מרובעות של פרוסות תפוחי אדמה דקיקות, ביצים קשות, שמנת וגבינה צהובה, ומכוסה בפרורי לחם. בהונגריה, מספר לנו אבי, מגישים את זה עם קותלי חזיר או קבנוס. לנו זה טעים גם ככה, אם כי מדובר בפשטידה כבדה מאוד, שגם במאמץ משותף אנחנו לא מצליחות להשתלט עליה. וחוץ מזה, צריך להשאיר מקום לקינוחים.

הו, הקינוחים. הקינוחים הנפלאים של המטבח ההונגרי. יום אחד אני אעשה טיול קינוחים להונגריה. בינתיים, אנחנו מקבלות בלינצ'ס גבינה לוהט, זרוי אבקת סוכר, ושני גומבוץ – שזיפים וגבינה, המוגשים לצד אבקת סוכר ושמנת חמוצה. ''אתם לוקחים חתיכה, טובלים בשמנת, ואז באבקת סוכר, ואוכלים'', מסבירה יהודית, ואנחנו, בחורות טובות, ממהרות לציית, ומחסלות עד תום את הכופתאות ההונגריות, וגם את הנוגלי המוגשים לצידם, אותם ניתן לדמות לניוקי מתוק, מצופה בפירורי לחם.

אחר כך מגיעה צלוחית קטנה עם ז'רבו, עוגת הדגל ההונגרית, המורכבת משכבות של בצק פריך עם ריבת שסק, רום, אגוזים ושוקולד. בכלל, אומרת יהודית, העוגות ההונגריות הן על בסיס שכבות. לצידה, שומלוי גלושקה, קינוח מענג במיוחד, ועם סיפור: ''את כל העוגות למדתי להכין מחמותי, חוץ מאת השומלוי גלושקה'', אומרת יהודית. ''הכרתי את העוגה מביקורים בהונגריה, אבל לא הצלחתי למצוא לה את המתכון. עשיתי מחקר של חודשים באינטרנט, רתמתי לנושא את הגיסות שלי, דוברות ההונגרית, אבל העלינו חרס בידינו. לכן, חודשיים לפני הפתיחה, נסעתי להונגריה, שילמתי לקונדיטור וקיבלתי ממנו את המתכון''. אנחנו מודות ליהודית בדמעות על המחויבות למטרה, שבזכותה אכלנו עכשיו את המעדן הזה, המורכב משכבות של עוגת וניל, עוגת שוקולד, קרם וניל, קרם שוקולד, אגוזים, צימוקים, רום, קוניאק ופצפוצים של שוקולד בלגי, וכאילו שזה לא מספיק, מוגש עם מגדל של קצפת. אפילו מירב שפעה מחמאות. וזה באמת הישג.

מקום מתוק
מושב בצת.
04-9808251, 050-7564996