מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > מאמרים ראשיים > ארוחת השבוע> שמח במטבח תחרות השפים של אתר 2eat

שמח במטבח


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

פסטיבל חמשושליים, הנחגג בעיר הבירה זו השנה השלישית, כולל אירועי תרבות, סיורים ומסעדות במחירים מוזלים בכל רחבי עיר הבירה. אולם השנה, צוינה בפסטיבל חגיגה נוספת - חגיגת 40 שנה לאיחוד ירושלים. לכבוד המאורע, כינסנו ב-2eat את טובי השפים מירושלים ומתל אביב, ונסענו למלון ענבל לתחרות ייחודית: תחרות למנה שנוצרה בהשראת איחוד העיר. לצפייה בסרטון וידאו, לחצו כאן

פסטיבל חמשושליים, הנחגג בעיר הבירה זו השנה השלישית, כולל אירועי תרבות, סיורים ומסעדות במחירים מוזלים בכל רחבי עיר הבירה. אולם השנה, צוינה בפסטיבל חגיגה נוספת - חגיגת 40 שנה לאיחוד ירושלים. לכבוד המאורע, כינסנו ב-2eat את טובי השפים מירושלים ומתל אביב, ונסענו למלון ענבל לתחרות ייחודית: תחרות למנה שנוצרה בהשראת איחוד העיר. השופטים חיים כהן, פיליס גלזר ושרית וינו אלעד דרגו את הארוחה הכי טובה שאכלנו השבוע.
לצפייה בסרטון וידאו, לחצו כאן

כבר בשעה 11:00 בבוקר התייצבו במלון ענבל, המלון הירושלמי המדהים, שתי נבחרות של שפים: חמישה לקבוצה המקומית, ארבעה לנבחרת החוץ. את הקבוצה הירושלמית ייצגו השפים גיא בן שמחון ממסעדת לה גוטה, מרקוס גרשקוביץ מנהל מסעדת קנלה, דפנה ברוך מבית הקפה פיתויים, מוטי זגרון ממסעדת לה-קרוסה, ומארח התחרות, השף איציק מזרחי, ממסעדת סופיה שבמלון ענבל והוא גם קייטרינג הבית של נשיא הבית. נבחרת החוץ כללה את השפים מאיר אדוני ממסעדת כתית, הדסה וולף ממסעדת קום איל פו, אנטוניו מנסה ממסעדת אלי-אולי, ושאול בן אדרת ממסעדת קימל. האווירה במטבח של מלון ענבל הייתה נהדרת. השפים התבדחו זה עם זה, סייעו זה לזה, הקניטו קמעה, כיאה לסביבה התחרותית, ובעיקר שמרו על אווירה שמחה וטובה, בזמן שרקחו את המנות של התחרות: ארבע מנות לכל קבוצה, מנה ראשונה, מנת ביניים, מנה עיקרית וקינוח, שכולם צריכות להיעשות כמחווה לירושלים, ולחגיגות 40 שנה לאיחודה.

הקבוצה הירושלמית
על המנה הראשונה של הקבוצה הירושלמית הופקד גיא בן שמחון, השף של מסעדת לה גוטה. במחבת כסופה שהונחה על מגש של אבן ירושלמית, לצד ענף עץ זית, הוגש מח עצם במילוי מעורב ירושלמי, על מצע של פיתה עם זעתר, זיתי קלמטה, גרגירי חומוס, כוסברה וטחינה גולמית.

את מנת הביניים, תבשיל פילה ברמונדי עם שורשים, ביצי דגים וזעפרן, רקח השף מרקוס גרשקוביץ, ממסעדת קנלה. למנה, בצבעי צהוב ואדום, הוא קרא דרבי. ''צהוב ואדום זה הכי ירושלמי'', הוא מסביר, ''כל השאר חארטה. אם אתה ירושלמי – תמיד יהיה לך את הפועל או מכבי שילכו איתך לכל מקום. גם את תעזוב את העיר, האהדה הזאת תלך איתך באשר תלך''. מרקוס, למקרה שתהיתם, הוא אוהד הפועל.

המנה העיקרית נרקחה ע''י קפטן הקבוצה הירושלמית, ומארח התחרות, השף איציק מזרחי, ממסעדת סופיה במלון ענבל. לא פחות מארבעים מרכיבים הוכנסו למנה העיקרית של הקבוצה הירושלמית – כמחווה ל-40 שנה לאיחוד ירושלים – והיא כוללת צלעות טלה עם ארטישוק ירושלמי, לפת, אספרגוס, גזר צעיר, פולים, עלי מנגולד ממולאים ברימון ואורז עגול, שמן ריחן, ציר טלה ועוד. ''אני דור שביעי בירושלים'', מסביר איציק, ''והשתדלתי לשלב במנה דברים שאני מכיר מהבית, ומרכיבים ירושלמים כמו פול, מנגולד, וכמובן – ארטישוק ירושלמי''.

את הקינוח הירושלמי יצרה במיומנות השפית-קונדיטורית דפנה ברוך, מבית הקפה והקונדיטוריה פיתויים. כמחווה לאיחוד מזרח ומערב העיר, רקחה דפנה מנה משולבת ממצרכים מזרחיים ומערביים, מילאה גלילים מעוגיות שומשום במלית של קרם חלבה, טחינה ודבש, והגישה אותם לצד זביון שוקולד, גלידת תאנים-וניל ותאנים מושרות בברנדי, עם קישוט של טוויל שוקולד מלמעלה.

כשחקן חיזוק, הביאה הנבחרת הירושלמית את השף מוטי זגרון ממסעדת לה-קרוסה, שסייע במטבח לכל דורש. מוטי עצמו רגיל לעבוד במטבח של מלון, היות והמסעדה שלו, לה-קרוסה, שוכנת גם היא במלון – מלון מונטיפיורי, הקרוי על שם הפילנטרופ הידוע. המסעדה עצמה מתייחסת אף היא למונטיפיורי, וקרויה על שם הכרכרה ששימשה אותו.

הקבוצה התל אביבית.
למנה ראשונה הכין השף מאיר אדוני ממסעדת כתית סשימי חורפי. מצע למנה שימש סלט צפון אפריקאי, שכלל חומוס ספרדי מבושל (ומקולף ביד אחד-אחד), סלרי קצוץ, בצל אדום קצוץ, ג'ינג'ר קצוץ, תמרים קצוצים, צימוקים, לימונים כבושים, שמן זית, קצת כמון וזרעי כוסברה. עליו הונחו בצלים אדומים חרוכים בסוכר, ונתחים של דג לוקוס נא, מתובלים בשמן זית, מלח, פלפל, פול ירוק טרי, קונפי ארטישוק וקרם חצילים שרופים וכמהין. ''זה לקחת אוכל שורשי ירושלמי, כמו חומוס, פול וארטישוק'', הסביר מאיר את הבחירה במנה, ''ולחבר אותו לאלמנטים לא קלאסיים, לסביצ'ה, למטבח הישראלי החדש. קצת לתל אביב''. המנה הוגשה בצלחת לבנה עמוקה, וקושטה בגבעולי שמיר.

את מנת הביניים של הקבוצה התל אביבית רקחה השפית הדסה וולף, ממסעדת קום איל פו. בדומה למנת הביניים הירושלמית, גם היא השתמשה בפילה ברמונדי. הפילה שלה הונח על עדשים ירוקות אורגניות, ארטישוק, סלק, לימון כבוש ופסטו זעתר. ''זו מנה עם כיוון יותר ישראלי'', מסבירה הדסה, ''כמו זעתר, עדשים, וירקות מהשוק''.

קפטן הקבוצה התל אביבית, השף שאול בן אדרת ממסעדת קימל, נטל אחריות על המנה העיקרית: קדירה חורפית ירושלמית. המנה, שהוגשה בקדירה כסופה, כללה בשר לחי, לשון ואוסובוקו טלה, מבושל בציר עגל. הבשר הונח על מצע של חיטה מבושלת עם קינמון, פפריקה ומח עצם, והוגש עם פול ירוק טרי ואפונה סינית, לצד ממולאים של לפת, תפוח אדמה, גלדי בצל וארטישוק, במילוי בשר טלה וצנוברים. השף היוצר, שאול בן אדרת, מגדיר את המנה כ''קדירה חורפית ירושלמית עם נגיעות תל אביביות'', ומספר ש''זה מה שעלה לנו בראש כשחשבנו על ירושלים. הקדירות, השוק, הירקות הטריים. ולכן עבדנו עם זה''.

לקינוח, בצלחת אחת המחולקת לארבע צלוחיות קטנות, הגיש השף אנטוניו מנסה ממסעדת אלי-אולי מנה הנקראת ''3 יינות, 3 פירות, 3 תבלינים''. כמחווה לשלושת הדתות המאפיינות את ירושלים, בישל אנטוניו תפוח, תפוז ואגס בשלושה סוגי יין: שיראז, מרלו וקברנה סוביניון, ובזק שלושה סוגי תבלינים מעל: אגוז מוסקט, קינמון וציפורן. כל פרי הונח בקערי אחרת של הצלחת. בקערית הרביעית הונח קרוקנט פיסטוק.

השופטים
משימה לא קלה הוטלה על שלושת השופטים: השף חיים כהן, כוהנת הבישול פיליס גלזר והשחקנית שרית וינו-אלעד. המנות הובאו אליהם בזו אחר זו, שתי מנות ראשונות, ולאחריהן שתי מנות ביניים, מנות עיקריות וקינוחים, כשהם לא יודעים מי אחראי על כל מנה, או אפילו מאיזה עיר היא. קבוצה אחת הוגדרה כ''קבוצה א''', והשנייה – כ''קבוצה ב'''. מעבר ל''קושי העצום'' שבלטעום שמונה מנות גורמה, היו צריכים השופטים לנקד כל אחת מהמנות לפי קריטריונים של עיצוב המנה, הטעם, והמקוריות – איך היא מתקשרת לנושא התחרות, 40 שנה לשחרור ירושלים. כל מנה יכלה לצבור עד 5 נקודות מכל שופט, בכל קריטריון.

בזמן שהמתינו השופטים בין מנה למנה, הוגשו לנוכחים מתאבנים קטנים ממסעדת מלון ענבל, ובהם נתחי אנטרקוט על שיפודים קטנים, חזה עוף ברוטב בוטנים ומגוון מרשים של עוגיות, בהן מקלונים מלוחים, עוגיות ריבה, שוקולד צ'יפס, טארטים קטנים של פירות, אקלרים ממולאים, מאפינס שוקולד ועוד, הכל טעים להפליא וכשר למהדרין. המלון המהודר פונה לנוף הירוק של גן הפעמון ולחומות העיר העתיקה, אל נוף ירושלמי של צריחי כנסיות וטחנת הרוח בימין משה. האירוח המוקפד, ועל כך מעידים כל הנוכחים, תרם ללא ספק לאווירה הטובה של התחרות

לאחר שנטעמו כל המנות, פרשו השופטים הצדה, סיכמו את הנקודות, וחזרו עם ההכרעה: שתי המנות הראשונות קיבלו את אותו מספר נקודות. מנת הביניים והמנה העיקרית, ניצחו המנות של קבוצה ב'. בקינוח, ניצחה המנה של קבוצה א'. סך הכל זכתה קבוצה א' ב-135 נקודות, וקבוצה ב' – ב-150. כעת יכלו השפים לחשוף את זהותם וזהות המנות שלהם: את הפרס, בדמות צלחת מהודרת, לקחה הקבוצה התל-אביבית, וכל הצדדים סיכמו ביניהם: נהנינו עד מאוד. זוהי תחילתה של מסורת נפלאה, נעשה את זה שוב בשנה הבאה.

לה גוטה
יוסף ריבלין 18, נחלת שבעה, ירושלים.
057-7579956

קנלה
שלומציון המלכה 8, ירושלים.
02-6222293

סופיה
ז'בוטינסקי 3, מלון ענבל, ירושלים.
02-6756689

פיתויים
רחל אמנו , ירושלים.
057-7440549

לה-קרוסה
שץ 7, ירושלים.
057-7636486

כתית
היכל התלמוד 4, פינת יהודה הלוי, תל אביב.
057-7331773

קום איל פו
האנגר 26, נמל תל אביב.
03-5449211

קימל
השחר 6, נווה צדק, תל אביב.
03-5105204

אלי-אולי
הארבעה 18, תל אביב.
03-5611870