מילון מונחים: מה זה T.C.A או יין מקורקק?


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

  חיים גן, איש הענבים, מתגייס למשימה לאומית: ביעור הבערות בכל מה שקשור ליין. את הכתבה הראשונה בסדרה הוא מקדיש ל- T.C.A, פגם חריף ביין שמקורו בחביות עץ אלון ובפקקי שעם. לא שמעתם עליו מעולם? זה בדיוק העניין.

T.C.A הוא פגם חריף ביין שמקורו בחביות עץ אלון ולרוב בפקקי שעם. פגם זה יימצא ב כ 3% מהיינות האטומים בפקקי שעם. המהדרין חדי האף אף טוענים שפגם חריף זה ניתן לזיהוי בכ- 10% מהיינות. אדם מין היישוב יזהה פגם זה ברמות של 4 PPM 4 חלקי מיליון. למען ההמחשה, T.C.A עשוי להיות כל כך חריף שדי בציפוי של מטבע של 10שקלים כדי לפגום בכל תעשיית היין האמריקאית בשנת בציר נתונה.

הפגם המכונה T.C.A (טרי כלורו אניזול) נוצר בחביות עץ אלון וכתוצאה ממגע עם פקקי שעם והינו תוצאה של שמרים המתרבים על פקקי השעם וחביות העץ, לעיתים עקב טיהור וחיטוי פקקי שעם בתמיסת כלור.

פגם זה ניתן לזיהוי על ידי הרחת הפקק ו/או הרחת היין בגביע וזיהוי ריחות המאזכרים ריחות לוואי של כלור בבריכת שחייה ציבורית, טחב ועובש חריפים. זהו אחד הפגמים היחידים שבעטיו נוותר על טעימת היינות. כדאי לדעת כי במידה ובכל זאת ייטעם יין מקורקק, ינוטרלו קולטני הטעם של הטועמים למספר שעות.

לצערנו כי רב שום בקרת איכות אין ביכולתה לנתר יינות מקורקקים. אי לכך מומלץ ואף מקובל להחזיר היין לבעל העניין.

אני עצמי נתקלתי לפחות פעמיים ב- T.C.A ודווקא ביינות שווים במיוחד. לפני שנים, בתחילת שנות התשעים, רכשתי עם מספר חברים שוחרי יין בקבוק מגנום פטרוס 79 במכירה פומבית. שילבנו את היין בטעימה שערכנו עם מיטב יינות בורדו. בחיל ורעד המתנו לסיים עמו את הטעימה ולאכזבתנו הרבה היין היה מקורקק. לאות מחאה התאספנו כולנו סביב האסלה ורוקנו לתוכה את תוכנו של הבקבוק.
לפני כשנה, רכש ממני עמית ליין בקבוק לפיט רוטשילד 1982. עברו חודשיים ימים והבקבוק חזר אליי כשיצא. היין התגלה כמקורקק. מובן שעמיתי קיבל תמורת היין הנגוע יינות חלופיים.

איש הענבים
מזל שור 9, יפו העתיקה
טלפון: 5180533 – 03