מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > קפה ובתי קפה > תה> תה גורמה

תה גורמה


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

אוצ'ה אומנות התה עם הסברים על תה ירוק, שחור, עם קפאין או בלעדיו, ועם תשובה לשאלה המטרידה: למה שותים הבריטים את התה עם חלב.

הסתיו מזדחל לחיינו מיום ליום ויחד אתו גם משקאות התה, המלך הבלתי מעורער של העונה הקרה. לפני שאתם מתחילים לייבש ולחלוט, כמה הסברים על תה ירוק ושחור, באדיבות אוצ'ה אומנות התה, וגם תשובה לשאלה המטרידה: למה שותים הבריטים את התה עם חלב.

מה מקורו של התה?
מקורו של התה באסיה. הדעות חלוקות לגבי המיקום המדויק בו גדל העץ הראשון של התה, אך ככל הנראה באזור שבין סין להודו, אי שם בצפון בורמה. הסינים היו הראשונים שהכינו תה, וזאת לטענתם לפני 5000 שנה. אל הסינים הצטרפו היפנים, שקיבלו תה לראשונה במאה ה-8 לספירה. אט אט התפשט התה לאזורים נוספים בעולם, ולאירופה הגיע לראשונה לפני כ-400 שנה. תה הוא המשקה הנפוץ ביותר בעולם, אחרי מים.

מה ההבדל בין תה ירוק לתה שחור?
תה שחור ותה ירוק מיוצרים מאותו צמח, קמליה סינית (Camellia Sinensis). ההבדל בין תה שחור לירוק נובע משיטת ייצור שונה של העלים לאחר קטיפתם.
תה שחור נקרא בשפת העם ''תה רגיל''. עלי התה עוברים תהליך של חימצון (לעתים נקרא ''תסיסה''), במהלכו צבעם הופך מירוק לשחור, ומתקבל הטעם האופייני לתה זה.
תה ירוק נקרא בשפת העם ''תה סיני''. עלי התה מיובשים זמן קצר לאחר קטיפתם ואינם עוברים חימצון. צבע העלים נשאר ירוק וטעמו האופייני שונה מטעמו של תה שחור.

מה יותר טוב: תה שחור או תה ירוק?
התשובה היא עניין של טעם. במזרח אסיה, במדינות כמו יפן, סין וטייוואן, מעדיפים תה ירוק. בישראל התה הנפוץ ביותר הוא תה שחור. כך גם בשאר מדינות המערב וכן בהודו, רוסיה ומדינות ערב. בשנים האחרונות, עם התפתחות הסחר העולמי והעלייה במודעות לאורח חיים בריא, חלה עלייה משמעותית בצריכת תה ירוק גם בישראל, כמו גם במדינות מערביות אחרות.

מה כל כך בריא בתה?
מחקרים מדעיים מהשנים האחרונות, מראים שתה מכיל חומרים הנקראים ''נוגדי חימצון'' או בלועזית ''אנטי-אוקסידנטים''. נוגדי החימצון נלחמים ב''רדיקלים החופשיים'', סוג של רעלים הנמצאים בגוף וגורמים למחלות שונות. צריכה קבועה של נוגדי חימצון עשויה להאט את קצב הזדקנות התאים בגוף, לחזק את המערכת החיסונית, ולהפחית את הסיכון למחלות שונות כגון התקפי לב, סרטן, שבץ, דלקת פרקים, אלצהיימר, פרקינסון וקטרקט. חוץ מזה, בתה יש מגוון רחב של מינרלים וויטמינים.

כמה קפאין יש בתה?
תלוי באיזה סוג תה מדובר. חלק מסוגי התה מכילים קפאין וחלקם אינם מכילים קפאין כלל. באופן כללי, ספל תה מכילה הרבה פחות קפאין מספל קפה. ספל תה שחור מכילה כמחצית הקפאין מספל קפה. ספל תה ירוק מכילה כשליש עד חמישית הקפאין שבספל קפה. חליטות צמחים כגון רויבוס וטולסי אינן מכילות קפאין בכלל.

מדוע שותים הבריטים תה עם חלב?
ישנן מספר גרסאות. גרסא אחת טוענת שהבריטים השתמשו בספלי פורצלן דקים ועדינים. היה חשש שהספלים יסדקו אם ימזגו לתוכם תה רותח, לכן הוסיפו תחילה מעט חלב קר ורק אחר כך מזגו את התה. גרסא שנייה טוענת שמקורו של המנהג במנצ'וריה, שבצפון סין. בטיבט עד עצם היום הזה שותים תה עם חמאה. גרסא שלישית ואולי הגיונית יותר, טוענת שהתה הראשון שהגיע לאנגליה היה מאיכות כה ירודה עד שלא ניתן היה ללגום אותו מבלי לנטרל את החומציות עם קצת חלב.