מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

איך עושה צמחוני


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

    שפרה צח, אמא לצמחוני אדוק ואקטיביסט, קיבלה לידיה את המהדורה החדשה של ''חגיגה צמחונית'', ספרה הותיק של פיליס גלזר, והיא מדווחת מהמטבח הביתי.

כמו הרבה אידיאולוגיות, גם צמחונות היא נושא ראוי להוקרה, עד שהוא מגיע למטבח הפרטי שלך. אחרי שבני הבכור כבר השתתף בכל הפגנה אפשרית נגד ניסויים בבעלי חיים ופיטום אווזים, הצעד המתבקש הבא היה כמובן להכניס את המחאה הביתה ולהפסיק לאכול בשר בכלל. ''את לא צריכה לבשל לי, אני כבר אסתדר''. כן, בטח. תראו לי אמא שתסמוך על ההצהרה הזאת ולא תרוץ לחפש חלופות.

לכן שמחתי לקבל את המהדורה החגיגית של ספר הבישול הצמחוני המיתולוגי ''חגיגה צמחונית'' של פיליס גלזר, במלאת לו 25 שנה. כן, מסתבר שהצמחונות הממוסדת נמצאת איתנו כבר רבע יובל, ומה שנתפס פעם כנחלתם של אמריקאים משוגעים-לדבר, הוא היום כמעט מובן מאליו. כל מסעדה שמכבדת את עצמה מקפידה לכלול בתפריט לפחות מנה צמחונית אחת, שלא לדבר על עקרונות יסוד כמו שימוש בקמח מלא ובדגנים מלאים, שהפכו למאפיינים של בישול-עילי. מצד שני, גם הצמחונות היא לא מה שהיתה, ומגמת הפיוז'ן חדרה גם אליה, כך שהמטבח הצמחוני העכשווי כולל גם נגיעות מהמטבח האסיאתי, ההודי ועוד.

הבסיס של ''חגיגה צמחונית'' הוא לא רק צמחונות, אלא אכילה בריאה בכלל – כמה שיותר מזון טרי, והעדפה של דגנים וקמח מלא, והפחתה של כל רעות העידן המתועש, ובהן מזון משומר, ממתיקים מלאכותיים, עודפי סוכר, מלח ושומן מן החי. מה שאומר שיש כאן כמה וכמה מתכונים המיועדים רק למשוגעים לדבר, כמו חמאת סויה, ''חלב'' מגרגרי שומשום, עוגת חרובים או נזיד כוסמת. מאידך, גם צמחונים-לייט (והאמהות שלהם!) יכולים להתעשר בלא מעט מתכונים מועילים.

הנה שניים מהם לדוגמה:

בצלים, עגבניות ותירס עם זיתים

החומרים:
3 בצלים גדולים, פרוסים דק
4 כפות חמאה
4 כפות שמן
4 עגבניות גדולות, מנוקות מהגרעינים וקצוצות
חצי כפית מלח
כפית וחצי סחוג (או פלפל חריף לפי הטעם)
2 כוסות גרעיני תירס טריים
1 כוס זיתים שחורים

אופן ההכנה:
1. מטגנים קלות את הבצל בחמאה ובשמן עד שיתרכך. מוסיפים את העגבניות והתבלינים, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה 25 דקות.
2. מוסיפים את התירס והזיתים ומבשלים עשר דקות נוספות.

דבלים ממולאות

חצי חבילה דבלים
למילוי: רבע כוס שקדים קצוצים
רבע כוס תמרים ללא גלעינים, קצוצים
רבע כוס מיץ תפוזים טרי
1 כף קמח חיטה מלאה
לקישוט: מיץ לימון ו/או פיסטקים קצוצים.

אופן ההכנה:
1. שוטפים את הדבלים ומניחים בסיר עם מים קרים. מביאים לרתיחה ומבשלים 5 דקות.
2. מסננים (אפשר להשתמש במי הבישול כמשקה חם, עם קנמון). חותכים ומרחיקים את הגבעול
ומעט יותר, כך שניתן יהיה לעצב חלל למילוי.
3. מערבבים את חומרי המילוי למעין בצק. ממלאים את הדבלים ואופים אותן בתנור שחומם מראש
לחום בינוני (180מעלות) במשך 20 דקות.
מגישים חם או קר, עם זילוף מיץ לימון או בעיטור פיסטקים.

פיליס גלזר משמשת כיום גם כמרכזת תחום הבישול הבריא במרכז ההדרכה הקולינרי של ''SPICES כלים וטעמים''.
גלזר מנחה במרכז סדנאות בישול שונות, המתבססות על מתכונים בריאותיים שמופיעים ב''חגיגה צמחונית'' ובספרה המאוחר יותר, ''המטבח של פיליס''.

* ב-17 ביולי בין השעות 17:00-20:00 תערך סדנאת בישול של פיליס גלזר- מ''המטבח של פיליס''.
בתפריט : סלט חזה עוף ארוגולה וענבים, סלט קינואה , שיפודי ירקות מבושמים בעשבי תיבול, טופו מוקפץ בזרעים, סלט קוסקוס בלימונענע ושמן זית ובראוניז בריאות.

לפרטים נוספים על הסדנאות של גלזר:
'' SPICES כלים וטעמים'', קהילת סלוניקי 11 תל-אביב,
טלפון: 6475555- 03