Skip Navigation Linksראשי > מאמרים ראשיים > מסעדות מומלצות> כתבה על המטבח של איילת ביקנעם מושבה

המטבח של איילת


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

"מדליוני גבינת עיזים מטוגנת בפנקו על פרוסת תפוח עץ ברוטב בלסמי, שקלעה באיזון מדוייק בין הארומה האופיינית של גבינת העיזים לטעמי החמוץ-מתוק של התפוח..." שפרה צח בבראנץ' מפנק ועשיר בטעמים ענוגים במטבח של איילת, יקנעם עילית

החופש הגדול בפתח, זמן של חופשות וטיולים. זו ההזדמנות לפקוד את האזורים היפים של הארץ, ועל הדרך להתפנק בארוחות של מסעדנים מקומיים. קחו למשל את אזור עמק יזרעאל, הטוסקנה הישראלית: נוף ירוק של שדות ומטעים, מוקפים בהרים מכוסי צמחיה, עם מבחר טיולים ברכב וברגל. לצד הנופים והאתרים השונים מוצעים שפע של מיזמים בתחום התיירות החקלאית – מרכזי מבקרים של מחלבות, בתי בד ויקבים, חוות חקלאיות, משתלות פרחים, קטיף עצמי של פירות, טיולי שטח ועוד.

בכל הטוב הזה משתלבים באופן טבעי מקומות של אוכל ואירוח. אחד מהם הוא "המקום של איילת" בליבה של יקנעם המושבה. את איילת עצמה כמעט שאין צורך להציג. כבר 22 שנה שהקייטרינג שלה מספק שרותי הסעדה לכל האירועים הנחשבים בסביבה. אבל לפני שנה וחצי התחיל לדגדג לה הרצון לחזור לבישול האישי ולאירוח אחד-על-אחד. וכך נפתח "המקום של איילת" במבנה ציורי המוקף בגינה עם צמחי תבלין טריים, שמבשמים את האוויר בריחם ומעניקים מטעמם למנות השונות. את מסעדת הבשרים ששכנה במקום בעבר החליף מטבח חלבי-צמחוני, ואת הארוחות הסטנדרטיות – בראנץ' יוצא דופן, שמוגש בימים שני עד שישי מתשע בבוקר ועד שתיים בצהריים. הרעיון הבסיסי, מסבירה איילת, הוא להפתיע את הסועדים בארוחה של עשר מנות קבועות מראש, המוגשות בזו אחר זו, מה שנותן זמן לכל מנה ולכל טעם לבוא לידי ביטוי. חומרי הגלם הם בעיקר של מגדלים מקומיים, והרכב הארוחה משתנה מדי כמה חודשים בהתאם למצאי העונתי.

פתחנו ב"שוט" מרענן של קרם הדרים, על בסיס יוגורט צאן ומיץ תפוזים, מעוטר בפילטים של תפוז, ואז התחיל מצעד המנות. מילת המפתח כאן היא שילובים – בין טעמים, צבעים ומרקמים שונים. כך בברוסקטה עם ריבת בצל סגול וריבת עגבניות שרי, מעוטרת בגבעולי עירית, שמשחקת על גווני טעם מתקתקים-פיקנטיים וניגוד מרקמים בין הטוסט הפריך לריבה החלקלקה. וכך גם במנה הבאה - מדליוני גבינת עיזים מטוגנת בפנקו על פרוסת תפוח עץ ברוטב בלסמי, שקלעה באיזון מדוייק בין הארומה האופיינית של גבינת העיזים לטעמי החמוץ-מתוק של התפוח והרוטב.

עוד ארבע מנות מיוחדות הגיחו עד מהרה מהמטבח – "קרפצ'ו" דלעת וסלק, בגוונים זוהרים של כתום וסגול, מעוטר גרעיני חמניה; כדור "פלאפל" פריך, עשוי שקדים טחונים עם תרד וירקות, ברוטב של טחינה-עגבניות; פלפלונים צבעוניים קלויים במילוי לבנה ביתית על שמן עגבניות ומיני-בריוש מתקתק ונימוח ועליו קוביה של קרם בטטה. מכאן עברנו למנות הכבדות יותר – מחבת ברזל ובה שקשוקת מנגולד עם גבינת קשקבל, בליווי חלה טריה שספגה באהבה את טעמי התבשיל, וסלט עלים גדול ובו מכל טוב: חסה, עלים ירוקים, בצל סגול, צנוניות, עגבניות שרי ופלחי נקטרינות, כשכל זה עטוף בוויניגרט מייפל ומעוטר בגרנולה שמוסיפה פריכות וטעם.

האירוח כולל גם שתיה קלה חופשית לאורך כל הארוחה, ובסיום שתיה חמה כבקשתכם עם פלטת מתוקים אישית ובה חמישה מיני קינוחונים צבעוניים ומעניינים: מיני-טארט במילוי קרם ברולה, אצבעות רושה, מעדן חלבה וגרעינים וטראפלס צ'ילי.

הבראנץ' הזה הוא הדבר הכי רחוק מ"ארוחת בוקר ישראלית" סטנדרטית, גם בסגנון וגם בקצב. קחו בחשבון ישיבה נינוחה של שעה פלוס, שמשתלבת באווירה של חופש ומרגוע. מומלץ להזמין מקומות מראש.

ואם אתם כבר בסביבה...
עוד חווית אכילה מיוחדת מזומנת לכם אצל הילה ברקוביץ – בישול בריא, בקריית טבעון, בבית קסום שצופה אל כל הנוף ומוקף ערוגות של צמחי תבלין, עצים ושיחים. הילה, נטורופתית במקצועה, הפכה את כל קומת הקרקע לחלל בישול ואירוח, שבו היא מארחת קבוצות לארוחות בריאות ומעבירה סדנאות תזונה ובישול בריא. ארוחת הצהריים הטבעונית שלנו הוכיחה שבריא יכול להיות גם טעים מאוד. בין השאר כיכבו ממרח חומוס עם טופו, ממרח עדשים, פשטידת מנגולד, פטריות אפויות, סלט קינואה ועשבי תיבול, והכי-הכי – אורז פרסי עם גזר, גרגרי חומוס, צימוקים ושקדים.

בין ארוחה אחת לשניה כדאי לקפוץ לאחד או יותר ממרכזי המבקרים הפזורים באיזור ומדגימים הפקת תוצרת חקלאית מגוונת – פרחים, חלב ומוצריו, דבש, עשבי תבלין ועוד. כך, למשל, תוכלו להתרשם מתהליך המסיק ב"בית בד גלילי" שבבית לחם הגלילית – מיזם משפחתי על טהרת העבודה העצמית, מהקטיף ועד הפקת השמן. הסיור הפעילות כוללת סיור בכרם, הסבר על תהליך המסיק וטעימות של שמני זית מזנים שונים.