לטה, גרנדה לטה וגרנדה גרנדה לטה


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

      אנו נכנסים לבית-קפה בפעם הראשונה ומציצים בתפריט. מהדף קופצים לעינינו שלל שמות מתוחכמים ומסובכים של משקאות הקפה השונים. מילון מונחים בסיסי שישמש אותנו במסענו בעולם משקאות הקפה.

אנו נכנסים לבית-קפה בפעם הראשונה ומציצים בתפריט. מהדף קופצים לעינינו שלל שמות מתוחכמים ומסובכים של משקאות הקפה השונים. בדרך-כלל אנחנו יודעים מה אנחנו רוצים ולכן לא נתעכב אפילו רגע על השמות המפוצצים שבתפריט, אבל אני בטוח שכולנו גירדנו את הראש לא פעם למראה מילה כמו ''דופיו'' או ''ריסטרטו''. מילון מונחים בסיסי שישמש אותנו במסענו בעולם משקאות הקפה.

אספרסו

• תיאור: משקה קצר, 20-50 מ''ל מים שעוברים בלחץ דרך כמות של 6.5-7.5 גרם קפה דחוס בדחיסה של 25 ק''ג לסמ''ר.
• מקור השם: המילה ''Esprimere'' באיטלקית שפירושה ''לסחוט החוצה'' או ''למצות''.
• הגשה: בכוס חרסינה קטנה, המשקה מתאפיין בקצף-קפה בצבע חום-אדמדם (קרמה).
• כדאי לדעת: רבים מתבלבלים בין אספרסו ''ארוך'' לאספרסו ''כפול''. ההבדל הוא שבאספרסו ארוך בסה''כ מוסיפים מים חמים לכמות של אספרסו בודד ואילו באספרסו כפול מדובר בכמות כפולה של משקה. אספרסו כפול ייקרא לעיתים ''דופיו'' ואספרסו קצר, ''ריסטרטו''

קפוצ'ינו

• תיאור: משקה המורכב משליש אספרסו, שליש חלב ושליש קצף חלב.
• מקור השם: גלימות הנזירים באיטליה, שנקראות ''קפוצ'ין'' היוו את ההשראה לשם (יש הטוענים שזה משום צורתו המחודדת של הברדס שמזכירה את הקצף ויש שאומרים שדווקא הדמיון בין צבע הגלימה למשקה הוא המקור)
• הגשה: באופן קלאסי, המשקה יוגש בספל חרסינה נמוך ורחב, כיום ישנן וריאציות רבות לצורת ההגשה שלו.
• כדאי לדעת: הקפוצ'ינו אינו משקה שאמור להיות מוגש רותח. כדי לשמור על המתיקות הטבעית של החלב, מחממים אותו בהקצפה עד לטמפ' של 60-70 מעלות. חימום יתר של המשקה פוגע מאוד באיכות הטעם שלו.

לאטה-מקיאטו
• תיאור: כוס ''ארוכה'' של חלב מוקצף עם נגיעת אספרסו.
• מקור השם: באיטלקית, ''לאטה'' זה חלב ו''מקיאטו'' זה כתם, מכאן ששם המשקה באיטלקית הוא ''חלב מוכתם''.
• הגשה: כמעט תמיד יוגש המשקה בכוס זכוכית גבוהה וצרה.
• כדאי לדעת: לאטה-מקיאטו הוא משקה חלש מבחינת כמות הקפה (בערך חצי-מנת אספרסו), לכן הוא לא מומלץ למי שרוצה ''להתעורר''.

אספרסו מקיאטו

• תיאור: אספרסו שמוכתם בנגיעה של קצף-חלב.
• מקור השם: באיטלקית, ''אספרסו מוכתם''.
• הגשה: המשקה אמור להיות מוגש בכוס זכוכית קטנטנה, כך שניתן לראות את האספרסו ואת קצף החלב.
• כדאי לדעת: הקצף במקיאטו אמור להיות סמיך אוורירי, בניגוד לקפוצ'ינו שבו הקצף הוא יותר קרמי.