מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > מאמרים ראשיים > מסעדות מומלצות> כתבה על סיור טעימות משוק הכרמל של העמותה לתיירות תל אביב

טעימות משוק הכרמל


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

"אבל עם כל הכבוד לאמנות, אנחנו פה בשביל הדגים. בו במקום נערכת עבורנו צלחת של דוגמאות, ובה סלמון נורבגי, מקרל נורבגי מעושן, מטיאס אדמדם נהדר..." שפרה צח מצטרפת לסיור טעימות משוק הכרמל של העמותה לתיירות תל אביב

לסיור בשוק הכרמל שמארגנת העמותה לתיירות תל אביב צריך להגיע מוקדם. יום שישי היום, ועוד שעה כבר בקושי יהיה אפשר לעבור בו. הסיור מתחיל ב"כיכר מגן דוד", הקרויה כך על שם ששת הרחובות היוצאים ממנה. כאן בכיכר שכנו כמה מהחנויות המיתולוגית של תל-אביב הקטנה, כמו חנות "המגפר" שבה היו קונים לילדים סנדלים לפסח ונעליים חדשות לראש השנה, וממול – קפה ויטמן, שבו הוגשה האטרקציה של אז, מילקשייק עם קצפת.

על הקמת השוק עצמו מספר דורון, המדריך: כל בעיה שיפו יצרה – תל אביב פתרה. יפו סגרה את הנמל? תל אביב פתחה נמל משלה. שוק יפו נסגר לקונים יהודים? דיזנגוף, שהיה אז ראש העיר, הסכים בלית ברירה לפתוח שוק קטן. הראשונים במקום היו יהודים מאירופה שרכשו קרקעות באזור לפני שנאלצו להימלט ולהגיע לישראל. בהמשך הופיעו הבאסטות והשוק התרחב אל הרחובות הסמוכים.

אבל כפי שאנחנו מכירים אותו היום, השוק הוא תערובת מסחררת של ירקות ופירות טריים, גבינות, דגים ותבלינים, לצד דוכני הלבשה וצעצועים. ממש בתחילתו – עצירת חובה בבורקס הטורקי, שלא דומה לשום בורקס אחר שטעמתי. עלי בצק דקים ופריכים מאוד, מועשרים בתערובת של שמן ויוגורט, עם המון מילוי טעים. במקום נמכרים גם סוטלץ' ומלבי טורקי, לחובבי המתוק. בהמשך אנחנו עושים הכרות עם עוד כמה מוותיקי השוק: אורי מהגבינות, שרק אצלו אפשר להשיג את הכי מיוחדות בארץ, קפה שטרן, שמנוהל כבר בידי הדור השלישי, ג'ולי שמגישה אוכל מצרי אסלי תחת הכותרת "כיכר התחריר של ג'ולי", ושלמה כהן בעל הקול האופראי, שבכל יום שישי בצהריים מלהיב את הקהל במופע שירה בדוכן הקפה הקטן שלו.

מכאן אנחנו פונים אל כמה מהרחובות הצדדיים שיוצאים מהשוק המרכזי, וזו הזדמנות להתוודע להיסטוריה הקשורה בהם. רחוב כפר גלעדי, למשל, היה המקום ב-ה' הידיעה לקנות בו כפתורים, גומיות וחוטי תפירה, בימים שבהם עוד הקפידו לתקן בגדים. ברחוב השומר הסמוך פעלה גאולה כהן מטעם הלח"י, ואילו ברחוב ישכון אנחנו מגלים שער אבן שעליו חרוטות האותיות "שוק לירקות" – שריד לשוק הירקות הישן. רחוב יום טוב הוא החלק הפחות מוכר של השוק, אך גם הוא מתחיל להתפתח. בתחילתו מרוכזות כמה וכמה חנויות תבלינים בייצור עצמי, שצבעיהם העזים שובים את העין וריחם נישא למרחוק. ב"תבליני לחאם" מוכרים, לצד התבלינים הרגילים, גם כאלו המשמשים סגולה נגד עין רעה, כמו מור ולבונה לשיפור הזוגיות לפי הקבלה, שבה – גושי מלח טהור לטיהור מערכת הנשימה, תרמילי הל לניקוי מערכת העיכול, וחרמל – שמושך את תשומת לבם של הגברים בחבורה.

אצל האחים כוחלני מוצעים מוצרים מיוחדים מדרום אמריקה כמו אגוזי קוקוס, בננות ברזילאיות מוארכות המשמשות לטיגון וקופסאות של ממרח בטטות מתוק. בכל יום שישי נמכרות כאן גם גבינות עזים מיוחדות מייצור עצמי – שווה לטעום ולקנות הביתה. ברוח זאת של טעימות וקניות אנחנו עוצרים בדוכן הדגים הכבושים של האחים קרבלניקוב, גם הם מוותיקי השוק. כה ותיקים, עד שתמונתם מככבת בתערוכה "פנים אל פנים" של האמן ההולנדי אנסלם קיפר, המוצגת במוזיאון תל אביב החדש.

אבל עם כל הכבוד לאמנות, אנחנו פה בשביל הדגים. בו במקום נערכת עבורנו צלחת של דוגמאות, ובה סלמון נורבגי, מקרל נורבגי מעושן, מטיאס אדמדם נהדר, הרינג בכבישה עצמית, פרוסות פלמידה ועוד. זה המקום שבו הקבוצה, הממושמעת עד כה, מתקשה להישמע לתחינות המדריך לסיים את הקניות ולהמשיך בסיור.

בסופו של דבר כולנו חוזרים אל הרחוב הראשי, לחלקו הדרומי של השוק. זו הממלכה של הירקות והפירות, כולל האקזוטיים ביותר, כמו פטריות מכל הסוגים, אספרגוס, אננס טרי, עגבניות מדבר סגולות, והררים של ירק ועשבי תיבול טריים בשלל גוני הירוק. ביניהם משובצים דוכני המתוקים, המתהדרים בגושי חלבה מתוצרת עצמית, רחת לקום, קליפות תפוזים מצופות שוקולד וממתקים צבעוניים לרוב.

ספירת מלאי אחרונה לפני שנחזור הביתה: דג מטיאס? יש. נתח גבינת עזים טובה? יש, וגם לחם מחיטה מלאה לאכול אתם. עוד קצת ירקות טריים ועשבי תיבול שיהפכו בבית לסלט צבעוני – ויש לנו "ארוחת שוק" במיטבה.

ואם השוק בלבל אתכם, הנה לכם שתי מסעדות במרחק הליכה ממנו:

אורנה ואלה בשינקין 33, הצלע השנייה של ככר מגן דוד, היא מהמסעדות הוותיקות בעיר, שהשהייה בה היא בגדר ללכת-עם-להרגיש-בלי: בזמן שתצפו ברחוב שינקין ההומה, תיהנו מאווירה שקטה, נעימה, אלגנטית ולבנה. לאלו תוכלו להוסיף תפריט אוכל מהודק, שכולל, בין השאר, את לביבות הבטטה המפורסמות של אורנה ואלה.

ל'אנטרקוט ברחוב נחלת בנימין פינת אחד העם מציעה בשר איכותי וגם כשר, תפריט עסקי וקינוחים תוצרת בית. בנוסף לאלו – מוסיקה קלילה ועיצוב נעים. מומלצת, כמובן, היא מנת סטייק האנטרקוט המוגשת ברוטב חרדל ועשבי תיבול ובליווי צ'יפס וסלט ירוק. בתיאבון.

צילום: שפרה צח