Skip Navigation Linksראשי > מאמרים ראשיים > מסעדות מומלצות> כתבה על מיזם אל מטבח ביפו

אל מטבח


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

"על השולחן נפרש מגוון רחב מאוד של מנות, שטעמן וטריותן מעידים שלפנינו משהו אחר לגמרי מערכת הסלטים השגרתית לעייפה המוגשת בדרך כלל במסעדות מזרחיות..." שפרה צח מוצאת ביפו את אל מטבח: המיזם של לילה וחמודי חבשי

מאז שצ' החליטה לבנות את ביתה ביפו, אני מלווה בדבקות את הסאגה המתמשכת. בימים אלה מסתמן הסוף באופק, מה שאומר שאפשר להתחיל לתכנן כבר את היום שאחרי. וכך, בין חיפוש ריצוף לבחירת פריטי נגרות, צ' מתחילה לתכנן את חיי היומיום שלה במקום, או בלשונה: "למצוא איפה המכולת ואיפה הירקן, איפה להסתפר ואיפה לקנות אוכל מוכן".

לפחות את הסעיף האחרון הצלחנו לפתור בינתיים, בכוחות משותפים. מי שבא לעזרתנו בעניין היה אל מטבח, המיזם החדש של לילה וחמודי חבשי, בני הזוג היפואים שרכשו את פרסומם בזכות בית מספר 3, שם כבר קרוב לעשרים שנים הם מארחים קבוצות לחוויה אתנית וקולינרית. כעת, ברוח העכשווית של פעילות קהילתית, הם פתחו את אל מטבח, מקום של אוכל יפואי ביתי, מעשה ידיהן של ה"מאמות". אלו הן נשות יפו המבוגרות שמבשלות כאן מדי יום וזוכות אגב כך גם לתעסוקה וחברה.

הבישול באל מטבח מתבסס על שיטות ההכנה והתיבול המסורתיות, אבל, כפי שמסבירה לילה בחיוך, עם התאמה לטרנד הבריאותי של היום, וזה אומר הרבה פחות שמן וטיגונים. האוכל, כך מאמינים בני הזוג חבשי, תורם לקירוב בין אנשים, דתות ותרבויות. ומה בתפריט? אין תפריט. מדי יום מכינות המאמות של אל מטבח תבשילים לפי המצאי בשוק, לאכילה במקום או לקחת הביתה בסירים רב פעמיים הניתנים למילוי חוזר. המקום פתוח מדי יום מהצהריים עד הערב, ובסופי שבוע מגיע הביקוש לשיאו. למי שרוצה לצאת מכאן עם אוכל לשבת לכל המשפחה מומלץ מאד להזמין מראש.

כיאה למסעדה עממית, המחירים מתונים בהחלט: 40 ₪ לארוחה עסקית הכוללת שני פתיחים, מנה עיקרית ותוספת, ו-60 ₪ למה שמכונה כאן "ארוחת טעימות". צ' ואני בוחרות במסלול הזה, שמתברר עד מהרה כעסקה כדאית ביותר. על השולחן נפרש מגוון רחב מאוד של מנות, שטעמן וטריותן מעידים שלפנינו משהו אחר לגמרי מערכת הסלטים השגרתית לעייפה המוגשת בדרך כלל במסעדות מזרחיות. מה לא היה שם, בצלחות שהלכו וכיסו את שולחננו. קודם כל הסלטים: חומוס סמיך וחמצמץ, חציל בטחינה בטעם קלייה מודגש, חמוצים בכבישה ביתית, סלט סלק, סלט ירקות בטחינה, פטוש, סלט פלפלים ועגבניות, סלט שעועית לבנה ואולי עוד כמה. ואז התבשילים, ובהם ה"קשקולה" שהוא תבשיל ירקות תואם-גיבץ'-של-אשכנזים, תבשיל תרד עם בשר בקר וקוסקוס אוורירי עשוי ביד ועליו יצוק ה"יכנה" – המרק הנלווה.

אחר כך אנחנו עוברות למיוחדים של המקום: כופתא בטחינה, שהן קציצות קטנות עשויות בשר בקר וכבש שסוד טעמן הוא בתערובת תבלינים של ציפורן, הל וזנגוויל והן מבושלות עם טחינה ותפוחי אדמה. עוד אהבנו את העוף הצלוי ובעיקר את מצע האורז המתובל והניחוחי שהעוף נח עליו. בעיקר זכתה מאתנו לשבחים ה"ספיחה", שהיא לחמנייה ממולאת מקמח מלא, המוגשת כאן בשתי גרסאות: במילוי בשר, שגם בו מורגשת תערובת התבלינים המסורתית, ובמילוי תרד, שמפתיע בטעמו החמצמץ והמיוחד. ה"ספיחה", לצד עלי גפן ממולאים והמנסף המסורתי, מככבים כמנות מיוחדות שניתן להזמין בנפרד.

כל הטעימות הללו אכן טעימות לנו, וגם, קלילות ככל שיהיו, משביעות מאד. אנחנו חותמות בתה עם נענע ולידו עוגיות תמרים, וצ' מציינת לעצמה עוד מקום לחזור אליו על בסיס קבוע.

סופרה ראשון לציון
לחם בשר הרצליה אירועים חדש