Skip Navigation Linksראשי > ברים, יין ואלכוהול > טעימת יין > ט"ו באב בכרמים - המלצות יין לט"ו באב

יין לט"ו באב


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

מהו הסיפור האמתי של ט''ו באב? ואיך הוא מתקשר לכרמים? האם הבנות יוצאות במחולות כשהן לבושות לבן? או: יין לט''ו באב. יובל בלנקובסקי עם המלצות חמות, ובעצם – צוננות. שיהיה לכם ט"ו באב מלא באהבה


מכל ההקשרים מוזכר ט"ו באב לראשונה בתנ"ך דווקא בהקשר של אונס. סיפור פילגש בגבעה בספר שופטים מספר על צעירי שבט בנימין שאנסו פילגש בת שבט לוי, מהיישוב "גבעה". אחרי האונס, שגרם, אגב, למותה של האנוסה, נלחמו שני השבטים זה בזה מלחמה קשה, שבסופה אסרו בני שבט לוי את בנותיהן על הגברים של שבט בנימין. אנשי בנימין, שכמעט ונכחדו בשל מחסור בנשים, החליטו על מנהג חדש ואכזרי לא פחות: חטיפת נשות שבט לוי המחוללות בכרמי שילה.

מאז ועד היום השתנה הסיפור והפך חיובי יותר, וכיום נחוג ט"ו באב כחג הפיוס והאהבה בישראל, והוא מציין תקופה בשנה שבה היו לובשות הנשים לבן והולכות לרקוד בכרמים כדי למשוך את בני הזוג שהיו מגיעים בעקבותיהן.

כך או כך קשור ט"ו באב בכרמים וביין. אולם אם בעבר התקשר המועד לרווקות, הרי שבימינו דווקא הזוגות שכבר מצאו אהבה חוגגים אותה ביום הזה. ולמען האמת, אין מתאים יותר מיין לחגוג את האהבה.
כבכל שנה חל ט"ו באב בחודש אוגוסט, כשהחום בשיאו ואתו גם הרצון ללגום יין קר, מרענן ומתקתק. הנה כמה יינות לבנים שיתאימו לחגיגת יום האהבה:

ההמלצה הראשונה שלי היא על היינות הנהדרים של יקב דונהוף מגרמניה, שמיובאים לארץ על ידי חברת היבוא המשובחת ג'יאקונדה. לרגל חגיגות חמש שנים לקיומה של החברה הוזמן לארץ יינן היקב, הלמוט דונהוף, הנחשב לאחד החשובים בגרמניה. בהרצאה שערך הסביר דונהוף את משנתו היינית הצנועה. לטעמו, נחוצות לפחות עשר שנים כדי להבין את הכרם. רק אחר כך, לאט ובסבלנות, ניתן להתחיל להכין ממנו יינות לבנים איכותיים. כאן ראוי לציין כי רוב היינות של יקב דונהוף, כמו מרבית היינות האיכותיים הלבנים מגרמניה, הם יינות שנחשבים בארץ לחצי מתוקים או מתוקים. בגרמניה, לעומת זאת, לא שותים אותם רק כיינות קינוח אלא גם בשילוב עם ארוחת דגים או בשר, ובצדק. אלו יינות עם חמיצות ומגוון טעמים מדהים ששוכן בשלום לצד מתיקות היין. כך מציגים יינות לבנים שלמים ומאוזנים מגוון כה רחב של עושר ואורך טעמים, שהופך אותם לבני לוויה מושלמים לכל ארוחה.

היינות שטעמנו מעולים כולם. היינות מבציר 2001 ו-2004 הוכיחו את יכולת ההתיישנות הנהדרת של היינות הלבנים האיכותיים של היקב, שלטענת היינן מתחילה להתגלות בדרך כלל 4-5 שנים אחרי שנת הבציר של היין.

יקב דונהוף נמצא בחלק העליון של אזור היין נאהה בגרמניה. יינות האיכות של היקב נושאים את שמות הכפרים ושמות הכרמים המסוימים שמהם נבצרו הענבים ליינות. הנה רשמים חלקיים מהיינות. הראשון, ריזלינג, מהכפר נורהיימר, מחלקת Dellchen (כרם יחידני), משנת 2008. היין מגיע מחלקה מובחרת (מה שהצרפתים מכנים 'גראנד קרו'). זהו יין עסיסי, שלם והרמוני, עם הזמן הוא עתיד לפתח משהו מהריחות המאלחשים של אתנול ואציטון, כאלו שמנטרלים את האף לשנייה ואז נחשפים למלוא העוצמה של ריחות הפרי של היין. יין מדהים נוסף שטעמנו הוא ריזלינג, מהכפר אוברהאוזר, מחלקה בשם 'בורקה', 2008. זהו יין מינרלי וצלול עם מתיקות נהדרת, שלאחריה בסוף הלגימה משתחררת חמיצות ארוכה ונהדרת. ליין רק 8.5% אלכוהול. אם תנסו אותו ביום האהבה הקרוב תחוו חוויה חושנית ובלתי נשכחת שאין רומנטית ממנה.

גם בשוק המקומי ייצרו לאחרונה כמה יינות לבנים מומלצים. הווייט פרנק של יקב טוליפ הוא בלנד מקורי של 65% קברנה פרנק, ענב אדום שנסחט קלות בלבד, ו-35% סוביניון בלאן – ענב לבן. זהו יין לבן חצי יבש, שצבעו ורדרד, צבע אופייני לרוזה צרפתי. היין מתקתק, קליל וקיצי, ומדווחים שבקרב המסעדות שהוא נמכר בהם הוא אחד מלהיטי הקיץ.

יין לבן נוסף שיצא לאחרונה הוא הבנימינה רזרב שרדונה, 2010. היין עשוי על טהרת ענבי שרדונה. רוב הענבים הגיעו מהגליל ומיעוטם (15%) מהרי יהודה. 75% מהיין יושן בחביות עץ במשך שמונה חודשים ואילו 25 האחוזים הנותרים יושנו במיכל נירוסטה. כל הערבובים הללו נועדו לשם יצירת יין מגוון ומורכב. הוא מפגין ארומתיות ומינרליות, והוא בהחלט שרדונה הראוי לארוחת דגים משובחת.

אחרון וחביב, ללא קשר למועד או למקום, הוא ה'באנקר' הישראלי האולטימטיבי: הירדן, קברנה סובניון, 2008. זהו יין שמוכיח את עצמו כאחד היינות האדומים הישראליים הטובים ביותר מעל לעשרים שנה. שנת 2008 היא שנת שמיטה, כך שהיין לא נמכר לקהילות היהודיות בחו"ל, מה שעשוי להפחית ממחירו בשוק המקומי, וכדאי להיות ערים למבצעים עליו.

דרך אחרת לפגוש את הכרם היא פשוט להגיע אליו. לכבוד יום האהבה, ביום ראשון הקרוב, 14.8, ייערכו בכרמים של יקב ברבדו לאור ירח מלא טעימות ממבחר יינות היקב, כיבוד של גבינות משובחות ושיחה חופשית ונעימה עם יינני היקב - פרופסור בן עמי ברבדו ופרופסור עודד שוסיוב. לצדם תספר אילנה הדני סיפורי אהבה אמיתיים מהחיים בארץ ישראל בתקופת העלייה הראשונה ועד לימינו.

יין טוב ואהבה גדולה לכולכם.