קפה, הזדמנות להיות


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

הידעתם שאסור שיעברו 30 שניות מהרגע שהאספרסו יוצא מהמכונה ועד שהוא מגיע לשפתיו של הלקוח?

''קפה הוא ממש טוב, כשאתה לוגם ממנו הוא נותן לך זמן לחשוב,
הרבה יותר מסתם משקה... זה משהו שקורה, לא כמשהו רגעי אלא יותר כאירוע, מקום להיות, אך לא כמו מקום, אלא יותר כמו מקום בתוכך.
נותן לך זמן, אך לא ממש דקות ושעות, אלא הזדמנות להיות! להיות עצמך...
וללגום ספל קפה נוסף.'' (גרטרוד שטיין)

בימים עברו, היה הקפה באירופה מוכר בשם יין ערבי, היום התהפכו היוצרות וכיום בארץ מייבאים את הקפה האיכותי ביותר מאירופה- איטליה.
ברור שאנחנו כבר כבר יודעים את ההבדל בין אספרסו, קפוצ'ינו, מקיאטו,
ולמרות שאנחנו עדיין אוהבים ''הפוך'' (שם ישראלי מקורי), כבר למדנו להעריך את טעמו ניחוחותיו של קפה טוב ואיכותי.

כמה חבל לי, שבתי קפה רבים מתפקדים עדיין רק כמקום עם שולחנות וכיסאות שאפשר לשתות בהם משהו ולאכול משהו קטן ליד, ולוא דווקא לשתות קפה איכותי. אבל פה ושם ישנם מקומות שאף קולים את הקפה בעצמם ומקיימים את כל החוקים הנוקשים, שחובבי הקפה האמיתיים מקפידים עליהם כתורה מסיני.

רוצים דוגמא? הידעתם שאסור שיעברו 30 שניות מהרגע שהאספרסו יוצא מהמכונה ועד שהוא מגיע לשפתיו של הלקוח.
או שבכוס הקפוצינו חייב להתקיים השילוש הקדוש כלומר, קצף החלב, החלב והאספרסו בייחס שווה זה לזה.
וזה כמובן רק על קצה המזלג.

קפה הנרייטה שיח קפה, אפרטו, קופי האוס, אילנ'ס, אר קפה, הם מהאהובים עלי, כי אצלם הקפה איננו מוצר נלווה, אלא העיקר, עליו נבנה המקום. קפה מאוד טרי, מקורי ואיכותי, כמו בבית קפה איטלקי, סקאלה אחרת לגמרי של בתי קפה, שמושג הקפה נלקח אצלם ברצינות הראוייה.

ומה עם קפה משלנו? ''כנאפה'', המסעדה הים תיכונית- מקומית שליד כיכר רבין בתל אביב, היא אולי המסעדה המוכרת לי, היחידה בעיר, בה מגישים קפה שחור עם תבלין ההל המקובל כתוספת קפה אצל בני דודינו הערבים והבדואים. את הקפה מביאים לכנאפה בדיוק משם, מאזורי ירושלים, ומכינים אותו לפי מיטב המסורת הים תיכונית בהרתחה בפינג'אן (אישי או זוגי).

גם בחיפה עיר נערותי, התפתחה תרבות הקפה מאוד. אולי בשל מיעוט אופציות בילוי ותרבות אחרות, כבשו בתי הקפה, את הכרמל ומורדותיו ומשמחים את הלבבות - ואי אפשר להתווכח, הפסטורליה של צל אורנים והרחובות השקטים של חיפה המתאימה לבתי קפה לא פחות ואולי יותר מאשר פיח המכוניות וההמולה התל אביבית. כך קרה שבחיפה ישנן מספר פינות חמד שמגישות קפה איכותי, וחורטות על דיגלן החיפאי את טהרת הקפה המעולה והמוקפד.
''מנדרין'' הוא אחד מהמקומות בו המילה ''הפוך'' יכולה להפוך את המלצר מרוב תסכול, מתחת לעצים ברחבה קטנה מאחורי אחד הבתים במרכז הכרמל, ישמחו להסביר לך על מהותו של קפה אמיתי, ולהציע לך את הקפוצ'ינו המעולה שלהם, מפולי קפה מיובאים הנקלים במקום. בטעימה מהקפה מיד תבחינו באיכותו ובכך שהוא עומד בכל התקנים הבלתי כתובים.
גם בקפה ''גרג'', (שלושה סניפים על פיסגת הכרמל), תוכלו לבחור בין פולי קפה קולומביאניים , אפריקאיים וכדומה, והקפה האיכותי הנטחן במקום הוא מהפופולריים בחיפה.

ואתם? אתם שם בצפון ובדרום בבירה ובעמקים? באיזה בית קפה אתם אוהבים להעביר את הזמן? להיות? להיות עצמכם? לעשות חשבון נפש? לפגוש, לנשום? באיזה?

הידעת? ''קפוצ'ינו'' נקרא כך על שם ''הקפוצ'ון'' שהיה כובעם של הנזירים האיטלקיים והזכיר לאיטלקים את גבעת הקצפת בכוס הקפה שלהם.
קפה הוא המשקה הפופולרי ביותר בעולם, הוא מעורר, טעים, בעל ניחוח מרתק ושתייתו היא סוג של בילוי, באיטליה למשל לעולם לא שותים קפה עם הארוחה, השתייה נחשבת לאירוע בפני עצמו.