מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > ברים, יין ואלכוהול > סדנאות אלכוהול> כתבה על ויסקי בוומור

בוומור


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

לפעמים איזון הוא פשרה בין כמה רכיבים, ולפעמים איזון הוא תוצאה של פאזל מושלם בין פיסות - "השלם עולה על סכום חלקיו". כזה הוא הבוומור. עומר גנור מבית זמן אמיתי מספר הכול על הבוומור – הוויסקי הסקוטי הנפלא

לפני כל טור שאני כותב אני תמיד עושה שלושה דברים: ראשית, אני מבצע מחקר על נושא הטור על מנת לחדד נקודות ולבדוק שאיני טועה ומטעה. לאחר מכן אני מהרהר מעט (לרוב בקול רם, מה שמדאיג את זוגתי), מפשפש בזכרוני ודולה ממנו חוויות אישיות הקשורות לנושא הטור. בסופו של דבר, היות שאני כותב על אלכוהול, אני מפנק את עצמי בכוסית יפה של המשקה התורן על מנת להיכנס לאווירה, הפעם הוויסקי הנפלא בוומור. החיים שלי קשים, אני יודע.

ובכן, את הוויסקי הנפלא שעליו אני כותב היום איני זוכר מתי טעמתי לראשונה. אני זוכר בוודאות שהוא הוויסקי הכבולי הראשון שטעמתי אי פעם, וגם הראשון שרכשתי בקבוק שלו (ה-17 הנפלא, לפני שנים), אבל מעבר לעובדות הללו אני לא זוכר מאורע מיוחד כל שהוא. הפעם, דווקא הטעימה הראשונה מהכוסית שמזגתי לעצמי היא שגרמה לי לפתע להרהר. חשבתי על השינוי שעברתי בשנים האחרונות. מעבר לבעיות הגב והזכרון המופיעות עם חלוף השנים, גם חוש הטעם מתפתח ומשתנה עם הגיל אצל כולנו, ואצל השתיינים שבינינו זה בולט עוד יותר (גם בעיות הזיכרון לצערי). פתאום קלטתי שאני מקרב כוס של משקה אל פי בציפייה לטעם שמזכיר ים ועשן, ועוד אחרי כל לגימה מתפשט על פני חיוך, איך לומר בעדינות – של דביל. ותאמינו לי, הייתי עדין ומי שקורא ומכיר אותי יודע איך אני מתנהג כשאני שותה ויסקי שאני ממש אוהב כמו הבוומור 12 שאני לוגם ממנו כרגע. לעניינינו, זה לא הגיוני וזה לא טבעי, אנשים לא אמורים לשתות מי ים... לא?

כמובן, לא תמיד הייתי כזה. רוב השתיינים המתחילים אינם מתחברים עם משקאות אגרסיביים או בעלי טעם דומיננטי כמו בירות סטייל גינס, ברנדי, דז'סטיפים מרים מאוד וכו'. ויסקי מעושן וכבולי הוא דוגמה קיצונית לכך. כברמן, קרה לי שלקוחות הזמינו איזה סינגל מאלט מעושן מהתפריט ולא ידעו לקראת מה הם הולכים ולאחר הטעימה שאלו אם מישהו איפר להם בכוס או משהו בסגנון.

אז אחרי שהרהרתי ולגמתי עוד לגימה נאה מהבוומור אציג לכם אותו. אם לבוומור הייתה תעודת זהות, היו רשומים בה הפרטים הבאים:
שנת לידה: 1779.
מקום לידה: האי איילה הנמצא מול החוף המערבי של סקוטלנד.
שם האב: דיוויד סימסון.
מין: גבר גבר.

בוומור הוא כאמור ויסקי סקוטי סינגל מאלט, כלומר עשוי על טהרת השעורה ומיוצר במזקקה אחת שזה שמה הממוקמת באי איילה ממערב לסקוטלנד המפורסם במזקקות הוויסקי שלו המייצרות ויסקי מעושן וכבולי. הבוומור ה"צעיר" ביותר המשווק הוא ה-legend והוא מה שנקרא n.a.s – no age statement כלומר, מספר שנות היישון אינו מצוין על הבקבוק. ההערכה היא שהוא יושן כ-8 שנים. קיימות גרסאות נוספות – 12, 18 ועוד. האהובה עליי היא ה"דרקסט" המדהים, בוומור בן 15 שעובר יישון גם בחביות שרי. מה זאת אומרת חביות שרי? ובכן, ויסקי סקוטי לרוב מיושן בחביות משומשות, שכבר השתמשו בהן ליישון של משקה כלשהו. רובן המכריע של החביות שבהן משתמשים בסקוטלנד (כ-90%) הן חביות שבהן יושן לפני כן ויסקי אמריקני – בורבון – ויש אומרים שהסיבה היחידה שמייצרים בורבון היא כדי שתהיינה חביות ליישון ויסקי סקוטי. השאר הן חביות שבהן יושנו לפני כן משקאות אחרים כמו שרי, פורט, יינות שונים ועוד.

ומה נותן היישון בחבית שונה, אתם שואלים? ובכן, החבית מעניקה למשקה ריחות וטעמים. חבית שרי, למשל, מעניקה מתקתקות עדינה ולא צריך להיות שתיין מנוסה ואנין טעם כדי להבחין בכך. קחו שני בקבוקי ויסקי מאותה מזקקה, אחד שיושן בסוג אחד של חבית בלבד ואחר שיושן בחבית מסוג אחד ועבר "פיניש" (כלומר יישון נוסף) בחבית מסוג אחר והשוו ביניהם. אני משוכנע שתחושו בהבדל בעצמכם.

אז מדוע אני כל כך אוהב את הבוומור? השאלה מצוינת, והתשובה בכותרת. בוומור הוא ויסקי מעושן וכבולי, מחוספס, גברי – אבל לא יותר מידי. המזקקה עושה שימוש רב (יחסית) בחביות שרי ומיישנת את כל הוויסקי שלה על האי איילה עצמו (בניגוד למזקקות אחרות ששולחות אותן להתיישן בסקוטלנד). שתי עובדות אלו משפיעות על הוויסקי בצורה מנוגדת כביכול: מצד אחד – הוא מקבל מתיקות מהחבית עצמה. מצד שני – הוא מקבל טעמים מהאוויר המלוח הנובע מהקרבה לים. התוצר הסופי הוא מעולה בעיניי, הוא מאוזן וכל הרכיבים יוצרים ויסקי שמתאים לשתיינים מתחילים ומתקדמים. מתחילים שרוצים להכיר את תוצרתו של האי איילה יהנו ממנו מכיוון שהוא מאפשר להם להתוודע לניחוחות ולטעמי העשן והכבול המאפיינים את תוצרת האי בעדינות יחסית. למתקדמים יש כאן ממש חגיגה, מספר רכיבים שהופכים את הבוומור דרקסט למורכב ומעניין.

הבהרה – הכותב אינו מועסק במישרין או בעקיפין בשום צורה שהיא ע"י מזקקת בוומור, החברה הסקוטית או כל גורם אחר. הכתבה הינה חווייתית ואין לראות בה יותר מאשר דעתו האישית של הכותב.

סדנאות אלכוהול בזמן אמיתי