לחם בשר הרצליה

על הייגר, הבארנייגר ומה שביניהם


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

לפעמים אני עומד נפעם מול תופעות מוזרות שקורות בארץ, במיוחד בכל הקשור לאלכוהול. כשאני הייתי צעיר, עוד במאה הקודמת, במועדונים (אז קראו להם דיסקוטקים) לא היה מבחר גדול מדי של אלכוהול: בירה, אאוטסיידר, וויסקי אחד או שניים, כמה ליקרים ישראלים וזהו. בשנים האחרונות, לעומת זאת, שולטים בסצינת המועדונים שני משקאות: רדבול וייגרמייסטר. אפילו שילוב של שניהם כבר הומצא. על הרדבול לא ארחיב- מי שרוצה ''שיתנו לו כנפיים'' שישתה, אני כבר בזבזתי עליו יותר מדי מילים.

הייגר מייסטר

הייגרמייסטר, לעומת זאת, הוא תופעה לא מוסברת: איך ייתכן שמשקה מריר, חזק, יקר שאינו מתאים לחיך של בליין המסיבות הממוצע, תפס כאן כל כך חזק ואפילו זכה לשם חיבה ''ייגר''?


ייגרמייסטר (Jägermeister) הוא ליקר גרמני שיכול להיחשב כדג'יסטיף, כלומר משקה ששותים אחרי ארוחה כבדה על מנת לעזור לגוף לעכל את האוכל. הוא עשוי מ- 56 סוגי עשבים, תבלינים ופירות יער (ביניהם אניס, ג'ינג'ר, קינמון, וערער) – חלק מהמרכיבים מזוקקים וחלקם מושרים באלכוהול כתמצית. רמת האלכוהול בו עומדת על 35% (בעבר היתה 38%), הוא מיושן שנה שלמה בחביות עץ אלון וצבעו כהה, כמעט שחור.
המותג מוכר כ- 32 מיליון בקבוקים בשנה ונמצא במקום ה- 39 במכירות מבין כל מותגי האלכוהול בעולם. 50% מהמכירות מתבצעות בגרמניה ו- 50% בשאר העולם.

הייגר ''עושה עליה''

לישראל הגיע הייגרמייסטר בעקבות טרנד דומה בארה''ב- לשם הגיע המשקה לפני כעשור והפך ללהיט כמעט באופן מידי. ישנם ברים בניו יורק שמוזגים ייגרמייסטר מברז מיוחד הדומה מאוד לברז בירה, דבר הנותן מושג על הכמות בה הוא נמזג.

בגרמניה, לעומת זאת נחשב הייגרמייסטר למשקה של זקנים שאבד עליו הכלח, שם הוא מוגש בטמפרטורת החדר בכוס אולד פאשן עם קרח - צורת הגשה שונה לחלוטין מזו הישראלית והאמריקאית.


יגרמייסטר דבש? אין דבר כזה

חלק ממכם בוודאי שואלים בשלב זה: ''למה הוא לא מזכיר את הייגרמייסטר דבש'' ובכן, תתפלאו לדעת שאין דבר כזה יגרמייסטר דבש - הכוונה היא למשקה שנקרא ''בארנייגר''.


על הבארנייגר

בארנייגר (Bärenjager) הוא ליקר דבש גרמני שיוצר לראשונה במזרח פרוסיה בשלהי המאה ה- 15. הוא מיוצר מחומרים טבעיים בלבד: דבש טהור עם כ- 15 עשבים שונים (וסודיים) המושרים בוודקה במשך כחצי שנה. לאחר ההשרייה מסננים ומבקבקים. עם 35% אלכוהול בנפח זהו ליקר חזק יחסית, מתוק מאוד (ממש עם טעם של דבש), בעל מרקם קרמי וגוון ענבר. נהוג לשמור את הבארנייגר בקירור ושותים אותו, לרוב, בשוט קפוא, כדי שיחליק מהר בגרון מבלי להשאיר את חלל הפה דביק ומוצף בטעם מתוק מדי. הבקבוק עטוף בעטיפה דמוית קש והפקק מעוצב כמו חלת דבש.

אם כך מדובר בשתי חברות שונות: ''מסט-ייגרמייסטר'' לייגרמייסטר ו''שווארצה אונט שליכטה'' לבארנייגר. שתיהן מייצרות שני ליקרים שונים, אז מדוע אנחנו מתייחסים אליהם כאל אחים? התשובה היא ששני השמות מכילים את המילה ''Jager''. אם נעביר את זה לעולם המשקאות המוכר לנו יותר, זה כמו לחשוב ש''קריסטל קולה'' ו''קוקה קולה'' באים מאותה חברה כי בשניהם יש את המילה ''קולה''.

מתכונים

את הייגרמייסטר והבארנייגר נהוג לשמור בקירור ולהגיש בשוט קפוא. צורת הגשה אחרת היא בכוס פוני/ קורדיאל, בכוס אולד- פאשן עם קרח או בקוקטיילים.
את הייגרמייסטר ניתן להגיש כצ'ייסר ליד בירה או בקוקטייל.

מכיוון שהייגרמייסטר תפס כל כך חזק, הומצאו קוקטיילים שונים ומשונים המכילים אותו, והבארנייגר- הוא כל כך מתוק שכמעט בלתי אפשרי לשתות אותו נקי וחייבים לערבב אותו עם משהו שיוריד מהמתיקות המוגזמת שלו. אני לא אומר לכם שכל הקוקטיילים טעימים, אבל אציג בפניכם רשימה קצרה של המוצלחים מביניהם:



KILLER BEE


מרכיבים:
30 cc ייגרמייסטר
30 cc בארנייגר

אופן ההכנה:
מוזגים בארנייגר עד לקו החצי של כוס שוט (60 cc), ומציפים לאט ובעדינות את היגרמייסטר על גביו. מה שיתקבל הוא קוקטייל שוטר (Shooter) בשכבות הנלגם בשלוק אחד.
המתיקות של הבארנייגר והמרירות של הייגרמייסטר יוצרים שילוב טעים ומעניין.

תפוח בדבש

מרכיבים:
30 cc בארנייגר
30 cc שנאפס תפוח

אופן ההכנה:
מוזגים בארנייגר עד לקו החצי של כוס שוט (60 cc), ומציפים לאט ובעדינות את השנאפס על גביו. כמו ה''קילר בי '' גם ''התפוח בדבש'' הוא קוקטייל שכבות אותו לוגמים בשלוק, וטעם התפוח בדבש מחזיר עטרה ליושנה.
מומלץ במיוחד בראש השנה.

Buttmeister


מרכיבים:
40 cc ייגרמייסטר
20 cc באטרשוט (ליקר קרמל)

אופן ההכנה:
מוזגים ייגרמייסטר לכוס שוט (60 cc) עד לשלושת רבעי הכוס, ומציפים לאט ובעדינות את הבאטרשוט על גביו. כמו בקוקטיילים הקודמים, נוצרות שתי שכבות, והטעם הוא של ייגר- קרמל. מעניין ומפתיע לטובה.

Jägermonster


מרכיבים:
60 cc ייגרמייסטר
מיץ תפוזים
גרנדין (סירופ רימונים)

אופן ההכנה:
מוזגים את הייגרמייסטר לכוס הייבול עם קרח, מוסיפים מיץ תפוזים כמעט עד שפת הכוס, ולסיום מוסיפים דאש (3-4 טיפות) גרנדין. מערבבים ומגישים.

לברמנים וברמניות שבדרך- טיפ קטן:
תמיד, אבל תמיד כדאי לוודא שאם לקוח יושב על הבר, שותה ייגרמייסטר ואוכל, וממשיך לשתות ולשתות- דאגו לו למים ליד כוסית המשקה, כי אם יש משהו שממש, אבל ממש, לא בא לכם, זה להתחיל לנקות קיא בשלל צבעי הקשת (במובן המגעיל של המילה)- כשבתוכו גוון ירקרק- חום מהייגר- מהבר שלכם. ממש לא כיף. שישתה, שיילך לשירותים מדי פעם, והעיקר- שלא ישתה יותר מדי וינהג אח''כ באוטו!


לא שווה למות בשביל ייגרמייסטר, זה בטוח...

לחם בשר הרצליה אירועים חדש