מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > מסעדות כשרות > פשוט מוכשרת> ביקורת על שטיבלע

לחזור למקורות


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

''המנה שלי מנת כבד קצוץ הוגשה בצלחת חרסינה לבנה והייתה מלווה בלחם לבן פשוט, חם וטוב. על הכבד הקצוץ פוזר בצל מטוגן שהדיף ניחוח משכר...'' מרגלית אשכול פוסעת בבטחה לעבר שטיבלע- בית אוכל היהודי בראשון לציון

עוד מילדות אני מחוברת לסבתא שלי חנה ולאוכל שלה- מיטב המאכלים מהמטבח המזרח אירופאי. הגפילטע פיש המתקתק שלה הוא מעדן והכבד הקצוץ הוא אגדה שאין יום שישי בלעדיו..
לעומתי ש' חבר יקר ממשפחה עיראקית אסלית- מתחלחל בכל פעם שהמילה גפילטע פיש חולפת לידו, והוא לא היחידי, אלפי ישראלים מחווירים שהם שומעים את הצירוף הפשוט רגל קרושה. באופן כללי ניתן לומר שבתרבות הישראלית נעשה עוול לאוכל היהודי בסגנון עדות אשכנז. כפולניה גאה החלטתי לצאת ולתקן את המעוות! וחשבתי שהדרך הטובה ביותר תהיה להתחיל בש' חברי הטוב.

המשימה שעמדה לפני הייתה ניפוץ הדעות הקדומות וגילוי האמת בכל מה שנוגע לאוכל היהודי!
פסענו לעבר השטיבלע- בית אוכל היהודי בהנהלתו של אריה , גבר כסוף שיער וכריזמטי ,שעמד בפתח והזמין אותנו להיכנס לחלל קטן וביתי, שהקרין כולו מחמימות. אור רך האיר תמונות משפחתיות משנים עברו. ואקורדיון ישן הוצב בפינת החדר. את החלל מילאו נגינות של מוזיקה קלאסית שיצרה תחושה נעימה ומרגיעה.
מלצרית מבוגרת וחייכנית ניגשה אלינו עם תפריטים ואנו הזדרזנו לבחון את הכתוב.
ש' החליט לקפוץ ישר למים והזמין באומץ גפילטע פיש – קציצת הגפילטע פיש שהגיעה לשולחננו הייתה גדולה למדי ומעוטרת בגזר. בהיסוס רב טעם ש' מהמנה וטעמה המתקתק והעדין הפתיע אותו לטובה , כאשר הוסיף לדג את החזרת החריפה הרגיש כבר ממש בנוח והמנה נאכלה תוך מספר שניות.

המנה שלי מנת כבד קצוץ הוגשה בצלחת חרסינה לבנה והייתה מלווה בלחם לבן פשוט, חם וטוב. על הכבד הקצוץ פוזר בצל מטוגן שהדיף ניחוח משכר. מרקמו של הכבד היה ממש קטיפתי ובצירוף הלחם זאת הייתה חוויה. טוב כמעט כמו של סבתא חיה מילמלתי לש' תוך כדי אכילה אינטנסיבית.
התלהבות רבה נרשמה מהמנות הראשונות ולכן החלטנו לנסות עוד שתיי מנות.
בחרנו ללכת על בטוח- והזמנו קרפלך, אותם כיסוני בצק מוכרים שמולאו במלית תפוחי אדמה או בשר בקר קצוץ , בושלו וטוגנו קלות יחד עם רצועות בצל שקיבלו צבע זהוב.טעמם של הכיסונים היה נהדר ותוספת הבצל המטוגן הוסיפה טאצ' אחרון.
בחירה נוספת ופחות שגרתית הייתה עלזאלה- צוואר אווז ממולא. זוהי מנה מאוד מיוחדת שעוברת תהליך ארוך עד הגשתה לצלחת. הצוואר ממולא במלית של קמח , בצל ,שומן אווז ,ובצל מטוגן בצירוף תבלינים שיוצרים שילוב טעמים ייחודי. מאכל זה נודע במזרח אירופה כמאכל של משפחות עשירות- כנראה שלא לחינם..
ש' ואני היינו כבר ממש בעניין והחלטנו להמשיך בלי שהיות נוספות למנה העיקרית.

הצעתי שנלך עד הסוף ונזמין רגל קרושה. ההצעה התקבלה בזעזוע מוחלט ולכן הסכמנו לבסוף על קציצות בקר בתוספת שפצל .
קיבלנו לשולחננו צלחת גדולה ויפה מקושטת בשוליה בעלי שמיר ובמרכזה הונחו מספר נאה של קציצות בקר עגלגלות ועסיסיות שנחו להם בשלווה ליד השפצל, או בשמן העברי בצקניות- חתיכות קטנות ועגלגלות של אטריות דחוסות שעליהן נמזג גיובץ ירקות, רוטב חם ועשיר. הרוטב היה מעולה, עשוי קישואים, עגבניות, גזר ומפוצץ שמיר שנתן לו את טעמו הדומיננטי.

בשלב זה התרווחנו בכיסאות ותחושת כבדות נעימה עטפה אותנו. התענגנו על תחושת הביתיות ,באוכל ובאווירה.
ש' הציע בהתלהבות שנקנח בקומפוט- לפתן פירות שמוגש בסיום ארוחה בכל בית ששורשיו מצויים בעיירות היהודיות של מזרח אירופה.
הקומפוט הגיע לשולחננו בגביעי זכוכית עדינים בידי המלצרית האדיבה והיה פשוט מושלם. לכאורה מה יש לצפות מלפתן פירות רגיל? אך הלפתן הזה היה אחר, מתוק ועשיר, צבעו חום דיבשי ובתוכו שחו להם תפוחים ושזיפים, חבושים , משמשים וצימוקים- חגיגה של פירות וטעמים.
בחנתי מהצד את ש' וראיתי שהוא מחפש בנחישות צימוקים אחרונים בגביע הקומפוט ,חייכתי בסיפוק וחשבתי המשימה הושלמה בהצלחה...
שטיבלע
מוהליבר 4, ראשון לציון
03-9662255