מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > שף בשקט > Roy בממלכת השוקולד> תעתועי השוקולד

תעתועי השוקולד


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

מעל 500 רכיבי טעם שונים, ארומה חזקה, וחומרים הגורמים להפרשת כימיקלים, האחראים על העלאת האנרגיה, תחושה נעימה ושיפור מצב הרוח. השוקולטייה רואי גרשון מסביר מה יש בו, בשוקולד, שמשפיע בצורה כה חזקה על כל כך הרבה אנשים

''אני חולה על שוקולד'', '' אני מכור לשוקולד'', ''אני חייב לאכול שוקולד כל יום, אחרת אני משתגע''... כמה פעמים נתקלנו באנשים (או בעצמנו) מתבטאים כך? הטעם המתוק הוא הטעם האהוב עלינו עוד משחר ינקותנו, וילדים נמשכים למתוק באופן טבעי. מצד שני, תמיד אמרו לנו שאסור לאכול יותר מדי מתוק, וכך, בחברה של היום, אנשים חשים בנקיפות מצפון כאשר הם צורכים את ה''חטא'' המתוק, אם מטעמים בריאותיים ואם מסיבות חברתיות.

אז מה יש בו, בשוקולד, שמשפיע בצורה כה חזקה על כל כך הרבה אנשים?

טעמים
ישנם חמישה טעמים יסודיים בהם מבחינים קולטני הטעם שעל הלשון שלנו: חמוץ, מתוק, מר, מלוח ואומאמי (כן, יש כזה טעם, אשר מורגש בנוכחות מונסודיום גלוטמט על הלשון, ונותן למזון הנאכל תחושה מלאה ועשירה יותר). חריף, אגב, אינו טעם, אלא תחושה המתקבלת בעקבות שריפה של אותם קולטנים על הלשון, ומנטה היא תחושת קור המתקבלת על הלשון.
חוש הריח וחוש הטעם קשורים מאוד האחד בשני. חוש הריח עוזר לחוש הטעם להבחין בין טעמים שונים. אם נבצע מבחן טעימה בין משקאות שונים כאשר עינינו עצומות ונחירינו אטומים, נתבלבל ולא נדע לזהות חלק מהמשקאות.
טעם השוקולד הוא טעם מורכב מאוד, הוא מכיל מעל 500 רכיבי טעם שונים, פי שתיים יותר מאשר בתותים, למשל, או בווניל. לשוקולד טוב יש גם ארומה חזקה, המשפיעה על חוש הטעם בעת אכילת שוקולד, ומרקם חלק הנמס בצורה חלקה ואחידה בפה. לא פלא שהשם הלטיני של עץ הקקאו הוא Theobroma cacao - שם שמשמעותו ''מאכל האלים''.

אולם לא רק התחושות בפה הן אלה הגורמות לנו לרצות להכניס לפינו קובייה נוספת. השוקולד משפיע גם על מוחנו בצורות שונות.

סרטונין
סרטונין הוא חומר המופרש במוח ואחראי, בין השאר, על שיפור מצב הרוח והעלאת רמת האנרגיה בגופנו. כאשר רמות הסרטונין במוח יורדות, מצב הרוח ורמת האנרגיה בגוף יורדים. סרטונין מופרש בכל מיני מצבים: חשיפה לשמש, ספורט, סקס, אכילת פחמימות. וגם שוקולד, כמובן. כאשר קקאו מגיע אל גופינו, הוא גורם במוח להפרשה של כמויות גדולות של סרטונין.
אחת הדרכים בהן הקקאו משפיע על מוחנו היא עליה ביכולת הריכוז. אומרים ששוקולד לפני מבחן עוזר להתרכז ולהיות חד במבחן. זה נכון חלקית. אם אוכלים חטיף שוקולד חלב עם קרמל, למשל, אזי כמויות הסוכר שצורכים הן גבוהות בהרבה מכמויות הקקאו. השפעת הסוכר לפני מבחן היא פחות יעילה מכיוון שהסוכר גורם להעלאת רמת האנרגיה בגוף בצורה מהירה מאוד ולירידה חדה ומיידית ולתחושת עייפות. לכן השוקולד, שרצוי לאכול לפני מבחנים הוא שוקולד מריר עם אחוזי קקאו גבוהים, 70% למשל, ולא חטיף שוקולד עתיר סוכר. אם אכלתם לפני מבחן חטיף שוקולד עם קרמל ונכשלתם בו, יש לכם סיבה טובה לגשת למרצה ולבקש מועד נוסף...

פניאתילאמין
חומר נוסף המופרש במוחנו בעת צריכת קקאו הוא פניאתילאמין (PEA). זהו כימיקל המופק בצורה טבעית במוחנו כאשר אנו במצב של התאהבות. הפנילאתילאמין מעלה גם הוא את רמת האנרגיה בגוף וגורם להעלאה בקצב פעימות הלב. הוא משרה תחושה נעימה, משפר את מצב הרוח ובאופן כללי, גורם לאושר.
אומרים ששוקולד הוא תחליף לאהבה, הוא עוזר להתנחם לאחר פרידה ובעת געגועים לאהוב/ה. ואולי זה בכלל הפוך? אולי ישנם אנשים המכורים לתחושות שהשוקולד מקנה להם, ובמקום לחסל חבילה טובה של שוקולד הם בוחרים בסקס?

האם שוקולד ממכר?
מסתבר שיש מין המשותף בין שוקולד למריחואנה. אחד החומרים המצויים בשוקולד הוא אננדאמיד, המשפיע על אותם קולטנים במוח שמושפעים ממריחואנה. אבל לפני שאתם רצים לקנות שוקולד, כדאי רק לדעת שכדי להגיע לרמת ההשפעה שיש לעישון מריחואנה על המוח צריך לאכול כמה עשרות ק''ג של שוקולד...
קקאו מכיל גם קפאין, אולם כמויות הקפאין שישנן בחפיסת שוקולד הן מעטות - הרבה פחות ממה שיש בכוס קפה ממוצע.

אז אם אתם מרגישים שאתם מכורים לשוקולד, סביר להניח שאתם פשוט רוצים להיות מאושרים... שוקולד אינו סם, אך ניתן להתמכר לתחושות המלוות אותו.ישנם דיווחים על אנשים המכורים לשוקולד וישנו תהליך גמילה משוקולד, כפי שיש גם התמכרות לסקס ותהליך גמילה מסקס. בשני המקרים זה כיף ורצוי מפעם לפעם, אבל חבר'ה – לא להפריז!

רואי גרשון הוא שוקולטייה ומקים רשת חנויות הבוטיק Roy שוקולד.

Roy שוקולד
יד חרוצים 15, תל אביב.
03-6874411