מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > קפה ובתי קפה > בתי קפה> שומעים שזה טרי בבית הקפה אמיל

שומעים שזה טרי


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

''הגבר היה חייב לטעם מהחצ'פורי, מאפה גרוזיני במילוי גבינה, ואני בחרתי בפזי, מאפה פרסי של תרד וגבינת פטה, שגרם לי להיאנח בצער על שלא נולדתי לעדה הנכונה....''. מיכל וייס גילתה באמיל את יתרונות בתי הקפה של השוק

אנחנו חובבי שווקים ידועים. בליל של טעמים, ריחות, ניחוחות וצבעים, אווירת המקח וממכר האופיינית כל כך לשוק, הצבעוניות המפתה, ריחות המאפים הטריים נישאים באוויר, הדוכנים הקורצים לבוא ולטעום, קולות המוכרים הנישאים באוויר, האנשים החולפים על פנינו ואינם דומים איש למשנהו – אלו ועוד החוויות המריצות אותנו תמיד לשווקים ברחבי העולם, ועם השנים גם התפתחה התיאוריה המשפחתית, הגורסת כי אינך מכיר מקום על בוריו מבלי לבחון את מרכולתו ותושביו בשוק המקומי.

במקרה של ארצנו המזרח תיכונית, אשר התברכה בשווקים אין ספור, נדמה כי השוק אפילו משמש כמיקרוקוסמוס ובבואה המשקפת את פני החברה. ונדמה כאילו אין מקום טוב יותר לבחון זאת מהשוק המפורסם, הגדול והצבעוני מכולם – שוק מחנה יהודה בירושלים.

ביום ירושלמי אפרפר וחורפי אנו משרכים דרכינו בסמטאות השוק ההומות יחסית לאמצע השבוע, נהנים ללכת לאיבוד ולמצוא עוד מאפייה מעלת ניחוחות טריים, דוכני תותים בשלים וחנויות תופינים צבעוניות, ובדרך - מגלים פנינה אמיתית, בדמותו של קפה אמיל: מקום קטן וחמים, המעוצב בנוסח ירושלמי ישן ומזמין, משדר אינטימיות נינוחה, ובעל חלונות זכוכית גדולים המשקיפים למרפסת ממנה ניתן לצפות על כל הלכות השוק ואורחותיו. מיד נזנחו השקיות לצד, הרגליים העייפות נעו כשלעצמן, וקבענו את מושבינו על מרפסת העץ מול המולת השוק הסואנת.

את פנינו קיבלו במאור פנים אבי ואוהליה, בעלי בית הקפה המשפחתי, הנקרא על שם סבה של אוהליה, דור שלישי לסוחרי השוק, שנולדה וגדלה בצל הדוכנים והניחוחות. בבית הקפה עובדת גם בתו של אבי, והאווירה חמימה ומזמינה כמו סלון משפחתי. בכלל, נדמה כי אמיל הוא בועה ייחודית בנוף השוק הירושלמי: בית קפה חלבי, כשר למהדרין, המגיש ארוחות בוקר, כריכים חמים, שפע של קישים ומאפים, סלטים רעננים, ומגוון משקאות חמים וקינוחים. חובבי הבריאות ימצאו כאן ארוחות בריאות, מוזלי וחליטות תה טריות המוכנות במקום.

אנחנו פתחנו באנטי פסטי שכלל פלפלים, חצילים, בטטות וקישואים צרובים על האש, מלווים בלבנה וטחינה תוצרת בית, עליהן התענגנו עם הלחם הטרי. הצלע הגברית היה חייב לטעם מהחצ'פורי – מאפה גרוזיני במילוי גבינה, שהזכיר לו את טעמי ילדותו בעיר הים הדרומית. אני בחרתי בפזי – מאפה פרסי של תרד וגבינת פטה, שגרם לי להיאנח בצער על שלא נולדתי לעדה הנכונה. יש דברים שלא משתנים...

כליווי למנות הוגש סלט שורש והדר חורפי המבוסס, כמו כל הסלטים באמיל על תוצרת השוק הטריה, הנרכשת בו מספר פעמים ביום, ונקצצת מיד לטובת הסועד הרעב. במקרה שלנו הייתה זו הברקה נהדרת של עלים ירוקים רעננים, שעועית ירוקה, גזר, גבינת פטה ותפוזים, שהקנו לסלט את שמו וטעמו החורפי-רענן. ואם בחורף עסקינן - אין חורף בלי מרק, ובאמיל טעמנו גרסה נפלאה לשני מרקי חורף עשירים העשויים מחומרים טבעיים בלבד: מרק ארטישוק ירושלמי, ומרק פטריות וגריסים, שכלל הפתעות נוספות כמו גזר, תפוחי אדמה ועשבי תיבול. חובבת מרקים שכמוני מוכנה להמשיך לסבול את החורף הירושלמי, על מנת לזכות ללגום מרקים לאורך כל השנה, ויסכימו אתי רבים וטובים מבינינו.

בשלב זה התמלאנו קמעה, אך לא מספיק מכדי לנסות את קיש הבטטה וגבינת עיזים הנימוח בפה (הלכה למעשה), וקיש הפטריות בשמנת שהוגשו בליווי סלט ירוק וגרעיני דלעת ברוטב הבית: מנה מופלאה שאסור להחמיץ. הצד הגברי בחר בשקשוקת הבית, שהוגשה עשויה היטב משתי ביצים, בתוספת תפוחי אדמה וחצילים על המחבת הלוהט, ולמרות תחושת המלאות - כמעט ליקק את הצלחת.

בשלב זה, שבעים מאוכל טוב, חברה נעימה וחוויות השוק, קינחנו בתה נענע לוהט, ובגולת הכותרת של הארוחה: עוגת גבינה על מצע ביסקוויטים משוקולד לבן וחמוציות בעיטור שמנת. האמנו בכל ליבנו לאבי כשסיפר שכשהעוגה נפרסת עומדים בתור באי בית הקפה יחד עם דרי השוק ותוך מספר דקות לא נותר פירור. היה שווה להגיע עד הלום רק בשבילה.

ומכאן יוצאת הבשורה: תשכחו ממאכלי השוק המסורתיים והכבדים לעיכול – הטרנד העולמי ההולך ותופס מקום בשווקים הנם בתי קפה, המאפשרים לדיירי השוק ולאורחיו הקבועים אפשרות להתענג על ארוחת בוקר, מרק ומאפה חם, או פשוט כוס קפה ועוגת גבינה להשבת הנפש בסיבוב הקניות המתמשך. ואין מקום מושלם מאמיל בשוק, להתחיל את המסורת גם בירושלים, ולהעביר הלאה..

אמיל
התות 8, שוק מחנה יהודה, ירושלים.
077-7003047, 052-2405654