לחם בשר הרצליה

לבן או אדום? קצת סדר לפני החג


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

כשעומדים מול מדף היינות בחנויות ומסתכלים על הבקבוקים אפשר להתחיל להתבלבל מהמספר הגדול של הזנים מהם מייצרים את היינות. היום כבר יודעים שהיינות בעולם מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות, יינות לבנים ויינות אדומים, המיוצרים מענבים לבנים ואדומים. אבל מה עם הזנים השונים ותת הקבוצות? קצת סדר לפני החג.

זנים לבנים

שרדונה – זן צרפתי נחשב לאציל שבזנים הלבנים.. כיום נפוץ זן זה בכל אזורי היין בעולם. השרדונה גדל בארץ ברוב האזורים. הזן מגיע לאיכויות הרצויות באזורים עם קיץ קריר ובעיקר בלילות. באזורים אלו מגיע הזן להבשלה הרצויה: רמה גבוהה של סוכר וחומצה כאשר שאר חומרי הטעם והארומה נשמרים בענב. לשרדונה אשכול קטן וצפוף.

סוביניון בלאן – זן צרפתי איכותי מאד. מקורו מאזור בורדו. כיום נפוץ בעולם כולו ומבוקש בשל תכונותיו הייחודיות השונות מהשרדונה. גדל בצורה טובה ברוב אזורי הארץ. היקף הגידול כ- 1,500 דונם.

אמרלד ריזלינג – זן קליפורני (ריזלינג לבן X מוסקדל). בינוני באיכותו. תפוצתו בעולם מצומצמת והוא נמצא בעיקר בקליפורניה בהיקף מוגבל. בארץ הזן מאד מבוקש. מגודל בעיקר באזור השפלה וזיכרון יעקב. היקף הגידול כ- 2,000 דונם.

מוסקט אלכסנדרוני – זן עתיק שמוצאו מאפריקה. הזן בעל ארומה מוסקטית חזקה ונפוץ בכל מדינות היין כזן וותיק. משמש בעיקר ליינות קינוח מתוקים. ישנם מספר רב של אזורי גידול המתבססים על זן זה כאשר בכל אזור ניתן לזן שם אחר. בארץ נטועים כ- 1000 דונם המשמשים בעיקר ליצור תירוש. כמו כן מיוצרים מהם גם יינות קינוח ויינות שולחניים.

ריזלינג לבן – זן גרמני. מגיע לאיכויות גבוהות באזורים קרים ולכן התבסס בעיקר באזורים אלו כגון גרמניה צפון איטליה, אלזס שבצרפת ועוד. הזן נמצא בהיקפים מצומצמים ביתר אזורי היין ומשמש ליינות שולחן וגם קינוח בהתאם לאיכויות שהוא מגיע בכל אזור. הזן נטוע בארץ בהיקף של כ- 100 דונם.
הבשלה מאוחרת יחסית לזן לבן. נוטה לריקבונות סמוך להבשלה. שמות נרדפים לזן: יוהנסברג ריזלינג, ריזלינג רננו, ועוד.

מוסקט לבן – מוצאו מצרפת שמו המלא בתרגום הוא: מוסקט בעל גרגר קטן. לזן שמות רבים לרוב על שם האזור המגדל כגון מוסקט פרונטיניאן, מוסקט קנלי, מוסקט אסטי ועוד רבים. הזן גדל ברוב אזורי גידול הגפן בעולם. הוא נחשב לאיכותי שבזנים המוסקטים. משמש בעיקר ליינות קינוח לעיתים אף ליינות שולחן. נמצא בהיקפים מצומצמים בארץ, כ- 200 דונם, אולם נראה שהיקפיו יעלו בשנים הקרובות.

גוורצטרמינר – זן האופייני ביותר לאזור אלזס שבצרפת. הזן איכותי מאד ומגודל בעיקר באזורים קרים כגון גרמניה שוויץ צפון איטליה ועוד. בארץ ניטע לאחרונה במספר מקומות קרירים בהיקפים מצומצמים של עשרות דונמים בלבד.

זנים אדומים

קברנה סובניון – זן צרפתי מאזור בורדו. נחשב לאציל שבזנים האדומים, מלך היינות. הזן עתיק מאד. הזן התאקלם טוב ברוב אזורי הגידול בעולם, ונימצא בראש רשימת היינות באותם אזורים כגון עמק נאפה שבקליפורניה, צ'ילי, דרום אפריקה, אוסטרליה ואפילו נכנס לאזורי יין ותיקים כגון איטליה ספרד בהם לא היה מקובל לגדל זנים צרפתיים. בארץ הזן וותיק. בשנים האחרונות ישנה עליה בביקוש לזנים אדומים ובמיוחד זן זה. היקף הנטיעות עלה והיקפיו שולשו. כיום נטועים למעלה מ- 5,000 דונם בארץ.
הזן נותן יין אופייני בטעם וארומה, עם יכולת התיישנות ארוכה ביותר, מתאים מאד להתיישנות בחביות עץ. הבשלתו מאוחרת. זהו זן חזק ביותר.

מרלו – זן צרפתי מאזור בורדו. הזן שני בחשיבותו באזור זה, אולם באזורים מסוימים הזן ראשון בחשיבותו. הזן איכותי מאד, היינות המיוצרים ממנו רכים יותר ועדינים מהקברנה סוביניון. הזן נמצא כיום ברוב אזורי הגידול, התפשטותו בעולם חלה רק בשנים האחרונות. בארץ החלה נטיעת הזן רק באמצע שנות ה- 80. כיום נטועים בארץ כ- 5,000 דונם.
הזן התאקלם טוב בארץ. הוא מגיע לאיכויות יין טובות ברוב האזורים.

קריניאן – זן ספרדי במוצאו אולם אזורי הגידול הגדולים שלו נמצאים בדרום צרפת וקליפורניה. זהו זן כמותי שמתאים לאזורים חמים. הזן נפוץ ברוב אזורי הגידול, ומשמש לערבובים עם זנים איכותיים יותר או ליינות שולחן פשוטים או ליינות מתוקים ולפעמים אף לזיקוק להכנת ברנדי. בעבר ניטע ביותר מ 50% מהכרמים. כיום ירדו ההיקפים של גידולו לכ- 6,000 דונם. רוב הכרמים מזן זה מבוגרים וישנה נטיעה מועטה, כך שהיקפיו ימשיכו לרדת. בגלל יבוליו הכבדים ההבשלה מאוחרת ולא תמיד טובה מבחינת רמת סוכר וצבע.

ארגמן – זן שפותח בארץ (קריניאן X סוסאו) פרי עבודתו של פרופ' שפיגל מהמכון וולקני. זהו זן כמותי העולה באיכותו על הקריניאן, הן בצבעו העז והן בטעמו. הזן נטוע בארץ בלבד בהיקף של כ- 1000 דונם. משמש ליינות שולחן פשוטים בעיקר בערבובים. כמו כן משמש ליצור תירוש.
מבשיל באמצע העונה (לפני הקריניאן).

פטיט-סירה – הזן נפוץ בקליפורניה, יש המזהים אותו עם הזן הצרפתי דוריף. הזן איכותו בינונית עד גבוהה. הוא אינו זן נפוץ בעולם. משמש ליינות שולחן איכותיים זניים ובערבוב. יינותיו עזים בצבעם ומעודנים. אינם בעלי יכולת התיישנות ארוכה. בארץ הזן נפוץ ומבוקש. בגלל היותו נגוע בוירוס לא ניטע זן זה שנים רבות. כיום נותרו נטועים כ- 400 דונם. מבשיל באמצע העונה.

סירה (שיראז) – זן צרפתי. זן אופייני לעמק הרון בצרפת, בעיקר ידועים היינות מצפון העמק. כמו כן ידועים יינות זן זה הבאים מאוסטרליה וגם מדרום אפריקה. הזן איכותי מאד ובשנים האחרונות נפוץ לרוב אזורי היין בעולם כגון לקליפורניה לאיטליה לדרום צרפת ועוד. בעבר לא התקבל הזן בארץ, אולם ישנה התעניינות רבה סביב הזן גם בארץ. היקפי הזן יגדלו בשנים הקרובות.

זינפנדל – זן נפוץ מאד בקליפורניה, יתכן וזהו הזן האיטלקי פרימיטיבו הנפוץ בדרום איטליה. משמש בעיקר ליין סמוק באזורים חמים עם בעיות הבשלה. אולם בצפון קליפורניה בעמק סונומה, נפה ועוד, מיצרים מזן זה יין אדום זני באיכות גבוהה מאד. בארץ הזן נמצא כבר מספר שנים וישנה התעניינות בזן בעקבות דרישות שוק.

פינו נואר – זן צרפתי. אופייני לאזור בורגונדי שבצרפת אזור הידוע ביינותיו האיכותיים. זהו זן מרכזי בשמפניה מאזור שמפן שבצרפת. הזן איכותי ביותר, הנפוץ ברוב אזורי הגידול בעולם. הזן מגיע לאיכויות רק באזורים קרים יותר ,כמו אורגון (ארה''ב), עמקים צפוניים בקליפורניה (נפה, סונומה, ועוד), דרומית לעמק המרכזי בצ'ילי, מדינות מרכז אירופה שוויץ, אוסטריה גרמניה ועוד. בארץ הזן נטוע בעיקר בגולן. הזן ניטע לאחרונה באזורים קרים נוספים בניסיון ליצר יין זני אדום אופייני. נטועים בארץ כ- 200 דונם.

סאנג'וביזה – זן איטלקי אופייני לאזור טוסקנה ומהווה מרכיב ראשי ביין הקיאנטי. הזן מגודל ברחבי איטליה, נטיעתו התרחבה גם לאזורים אחרים בעולם כגון קליפורניה, ארגנטינה צ'ילי ועוד. איכות הזן משתנה, ישנם יצרנים המגיעים לאיכויות גבוהות מאד בטיפול נכון בכרם (יבול נמוך וממשק נכון). בארץ ניטעו בשנים האחרונות מספר חלקות מזן זה.

זו רק רשימה חלקית ,כמובן, של זני ענבי יין , מהם מייצרים יינות לבנים ואדומים.

לחם בשר הרצליה אירועים חדש