לחם בשר הרצליה

טיול מסביב לעולם באילנ'ס


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

''מה דעתך על קפה ?'' שאלה אותי העורכת, ''שניים סוכר מעט חלב'', עניתי בלי לחשוב. ''תהיה שנייה רציני , מה דעתך על סדנת קפה באילנז' ?'' היא הקשתה. תוך עשרים שניות קפצתי על ההזדמנות. אני וקפה הולכים שנים אחורה, החל מימי הצ'יקו אצל סבתא (''שלא יתמכר לקופאין'') ועד לאספרסו כפול,קפוצ'ינו משולש עם צוקהרה לאחור ופליקלק בסיבוב.


רוב כוסות הקפה שאני שותה הן בעבודה. אותן כוסות קלקר ואבקה שנקראת ''קפה''. מדי פעם יוצא לי לבקר בבית קפה זה או אחר, והיות שכל אחד יכול להצהיר שהוא מומחה לקפה אני שותה הפוך פשוט בלי קצף. גילוי נאות הוא שאני שתיתי קפה, הרבה, אבל תמיד התבלבלתי בין המושגים בין הסוגים ...אז למה לא לעשות סדר ?


יום גשם קריר אני רוכב לאילנז' בדרום ת''א (ליד מגדל שלום בזרזיף גשם מעצבן בתנועה התל אביבית הדלילה, במזג אויר שכזה הכי טוב קפה חם וטוב , מה אני מסתובב בחוץ ?
סניף אילנז' רגיל, מכונות קפה שונות ומשונות עומדות על מדפים בר ושולחנות. כשאני נכנס פנימה מקבלות אותי פנים מחייכות. לא הספקתי לנער את טיפות הגשם מעצמי וכבר זינקה עלי אחת הבנות בהצעות שונות ומשונות שלכולן יש את המכנה המשותף ''קפה''. אני מסרב בנימוס ומבקש כוס מים. לפתע אחד הקירות זז לו ומתגלה חדר נוסף. ממש כמו בסרטים יש כאן דלת סתרים שמובילה לחדר ההשתלמות. עוד רגע יקפוץ לי הארי פוטר מדלג בהיפראקטיביות מיותר מדי מקיאטו. בית הקפה ריק עדיין אז אני מציץ פנימה: שולחן ארוך עם כיסאות גבוהים, מול כל כסא מפית גדולה ועליה כוסות עם אבקת קפה. אני יוצא החוצה לסיגריה של לפני ופוגש עוד צמד ''נרקומניות'' כמוני. בשיחה בינינו אנחנו מגלים שהן מכירות את אילן, האיש והבעלים ואז אנחנו בוכים בצוותא על המחסור בסככה למעשנים ועל זה שקר בחוץ וזה שממש הפכנו, אנחנו המעשנים למצורעים כשבדיוק אז קוראים לנו פנימה.


במרכז החדר שולחן ארוך עם מפות עולם קטנות וכוסות קפה, על הקיר נמצא מילון בו מונחים מעולם הקפה( הידעתם שמוקה זה בעצם זן קפה שמגיע מתימן ?) החדר משופע במכונות קפה שונות ומשונות; מטחנות. מכונות קלייה, מכונות אספרסו.
אנחנו התנפלנו על עוגיות החלבה מהכיבוד אנחנו מתחילים לטעום ולהריח. ראשית חשוב לזכור שלמרות שאנחנו נוטים לזהות קפה עם האיטלקים, הצרפתים, התורכים ואפילו האמריקאים. צמח הקפה בעצם גדל רק באזור הטרופי. מרכזי הגידול הם בעיקר באפריקה, אמריקה המרכזית והדרומית ובדרום מזרח אסיה.
אחרי לימוד קצרצר של תהליך גידול והפקת הקפה אנחנו מתחילים במסע מסביב לעולם אחרי הקפה.


ראשית נתנו לנו לטעום את הרבוסטה, זן קפה שמכיל פי שניים קופאין מהערביקה. משם עלינו לטיסה לגואטמלה, טעימה מהקפה המקומי,לא הספקנו לבקר בשוק והופ דוחפים אותנו שוב לכדור הפורח שלנו ולברזיל. אנחנו מגלגלים את הקפה על הלשון מריחים ומסניפים את ארומת הקפה. לא הספקתי למצוא כרטיסים למשחק כדורגל וטרח אנו מעופפים לקניה. בדרך נותנים לנו לטעום בשנית מרובוסטה, לי זה הזכיר טעם של מי ים. ביקור קצרצר בקניה ומשם לפפואה (גינאה החדשה) וחזרה לאילנז'. מסביב לעולם בארבע טעימות. אנחנו מסיימים את הסדנה בשאלות לאילן אודות השיטות שבהן מכינים קפה קטן וטוב בבית, כיצד להקציף את החלב וכיצד לתת לכל זה לוק מקצועי. (הידעתם שבנס קפה אין באמת פולי קפה, תביטו פעם בקופסה שיש לכם במטבח)
בסופו של ערב למדתי הרבה על הקפה, על תרבות הקפה שמקורה בנזירים אתיופים שרצו להיות ערניים יותר ונמשכת עד היום ב''עבדי היי-טק'' שרוצים להיראות קוליים. בשורה התחתונה הסדנה מומלצת ביותר, ואני מתכוון לבקר גם בסדנאות המתקדמות יותר. פרטים מלאים ניתן למצוא באתר של אילנ'ס

מתכון ללילות החורף הקרירים.

• 60 מ''ל ליקר קפה ( קלואה)
• 60 מ''ל רום קפה כהה 100%
• 2 כוסות קפה חם חזק
• רבע כוס קצפת משמנת מתוקה
• קורט אגוז מוסקט

לתוך שני מאגים מוזגים את שני המרכיבים הראשונים. מוסיפים את הקפה, מערבבים ומוסיפים את הקצפת מעל. מפזרים טיפה אגוז מוסקט מלמעלה ומגישים.

לחם בשר הרצליה אירועים חדש