צוללת צהובה


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

''אני בוחרת בצרצואלה, קדירת פילה דג ופירות ים מבושלים בשני סוגי רטבים, בתוספת ברנדי, מוקרמים בגבינה מלוחה. למרות שפירות הים שלי שוחים בדרך כלל בשמנת בלבד, אני מתענגת על הטעם של רוטב עגבניות הפיקנטי, וכמה שהוא הולם את המנה. הבשר עצמו מבושל בדייקנות, למרקם גמיש וקפיצי, והגבינה המלוחה סוגרת היטב את המנה'' מיכל זמרני מוכנה לעבור לגור בצוללת של קפטן נמו

''אני בוחרת בצרצואלה, קדירת פילה דג ופירות ים מבושלים בשני סוגי רטבים, בתוספת ברנדי, מוקרמים בגבינה מלוחה. למרות שפירות הים שלי שוחים בדרך כלל בשמנת בלבד, אני מתענגת על הטעם של רוטב עגבניות הפיקנטי, וכמה שהוא הולם את המנה. הבשר עצמו מבושל בדייקנות, למרקם גמיש וקפיצי, והגבינה המלוחה סוגרת היטב את המנה'' מיכל זמרני מוכנה לעבור לגור בצוללת של קפטן נמו

מבחינת מיקום, קפטן נמו שוכנת ברחוב השווה ביותר בחיפה: שדרות בן גוריון. הוא יורד ממרגלות הגנים הבהאים אל הים, מרוצף במרצפות אבן, מוקף משני צדדיו בבתי המושבה הגרמנית, שחודשו ושופצו כך שהם שומרים על המראה האותנטי, ומשקיף אל המקדש זהוב הכיפה והגנים המוארים. בנוף המקומי, המסעדה יוצאת דופן למדי: פנינה של פירות ים, בלב אזור של מסעדות מזרחיות משודרגות. אבל הייחוד משתלם לה: באמצע השבוע אמנם רגוע פה, כמו בכל המסעדות באזור. אבל רק לפני שבועיים, ביום שבת, הייתי כאן עם משפחתי, לחגוג יום הולדת לאחי הגדול. המקום היה מפוצץ, ולא בכדי: מסעדה שמאכילה שישה אנשים בארוחה חגיגית ומשובחת, בת שלוש מנות, בפחות ממאה שקל לאדם (כולל אלכוהול) – לא יכולה להישאר סוד לאורך זמן.

אלכס, הבעלים של המקום, רצה בכלל להקים מסעדה שתדמה צוללת. בפנטזיות שלו, הוא ראה מקום מחופה ברזל, עם אלמנטים ימיים. מצד שני, מרגע שנבחר המיקום, שאפו בקפטן נמו לתת כבוד לבנין בו הם שוכנים, הממוקם ברחוב היסטורי עם בתים משוחזרים. בנוסף, חשבו במקום מהשנייה הראשונה על הלקוחות. ''רצינו מקום חם, שבו לאנשים יהיה נוח ונעים לשבת'', מספר אלכס. וזה כבר נשמע כמעט בלתי אפשרי – איך משלבים צוללת בבתים של המושבה הגרמנית, ועוד בנוחות? כאן נכנס לתמונה מעצב, שהשקיע המון עבודה במקום, צייר לאלכס ציורים עם אלמנטים ימיים, ועזר לו להקים, באורך פלא, את השילוב של השלושה: המסעדה מחולקת לשני חללים פנימיים, בהתאם לבנייה המקורית של המקום, ולחצר גדולה ומרוצפת בחוץ. הריהוט פשוט, כבד ונוח. אבני בנין עתיקות מהקיר שלפני השיפוץ משולבות בקיר הנוכחי. אותם קירות בדיוק מקושטים פריטים הלקוחים כולם מן הים. על קיר אחד תלויה רשת דייגים גדולה. על אחר נשען הגה גדול. הבר שבחלל הפנימי בנוי על חבית עץ עצומה, ובקבוקי היין שוכבים בקופסת פח גדולה שאכלסה בעבר מכשיר קשר. כל הפריטים אותנטיים לחלוטין, אותרו לאחר חיפוש מדוקדק, נרכשו והובאו למסעדה משווקים שונים.

החשיבה על צרכי הלקוחות ושביעות רצונם מלווה את המסעדה גם בהרכבת התפריט. לא פחות מ-70 מנות יש בתפריט של קפטן נמו; להוציא קינוחים - כולן משולבות עם פירות ים. ''אנחנו מתמחים בפירות ים. זו המטרה שלנו'', מסביר אלכס. ''אפילו מנות הבשר משולבות עם פירות ים. סטייק אנטרקוט ממולא בבשר צדפות, למשל''. בקפטן נמו עוקבים בדריכות אחר הסטטיסטיקות של ההזמנות ושביעות הרצון של הלקוחות, ופעם בשנה מחדשים את התפריט, מוציאים מנות שלא הולכות, ומנסים דברים חדשים, מתוך מטרה להתאים את פירות הים, מרכיב חדש יחסית ולא מאוד נפוץ במטבח הישראלי, לחיך המקומי. ''המנות הפופולאריות ביותר הן מנות עם שמנת ומנות מוקפצות'', אומר אלכס. ''אבל אנחנו כל המן מנסים לקדם ולשפר ולחדש. חשבנו, למשל, לעשות מנה של שרימפס בשוקולד. חשבנו אפילו להביא סטייק קרוקודיל, כי יש בזה משהו מאוד מיוחד. אבל זו מנה יקרה, ולא מוצלחת במיוחד. אנשים אולי יתלהבו מהייחוד, אבל לא מהטעם. ולנו הכי חשוב שהלקוחות יצאו מרוצים''. בינתיים, יודע אלכס לספר שבתפריט הבא תהיה מנה של ראשי קלאמרי מטוגנים, מנה מתנשנשת, שהולכת טוב עם אלכוהול, עבור בלייני הלילה.

אנחנו פותחות את הערב עם בלינצ'ס סרטנים בסגנון יפני. אלמלא הסלט הירוק שהוגש לצידה, היינו יכולות בקלות לבלבל לחשוב שמדובר בקינוח: שני בלינצ'סים משולשים דקיקים, ניצבים זה מול זה, עליהם הוזלף בצורת ספירלה רוטב כהה וסמיך. סויה, לא שוקולד. המנה עצמה מלוחה (אפרת אומרת: מדי). בשר הסרטנים העדין דומיננטי ומורגש היטב, מה שמפתיע לטובה – זה לא נראה כאילו יש הרבה מילוי.

משם אנו עוברות לעיקריות. אפרת לוקחת מווקלדה, צדפות ביין לבן וזילופי שמנת. המנה נראית כמו ציור של שמש – עיגול של צדפות, מסודרות מן הפנים אל החוץ, שוחות ברוטב עדין, כשעליהן מפוזרים שבבי עירית, סלרי ובצל ירוק. צורת ההגשה מהנה, הטעם עוד יותר: הצדפות עשויות היטב, בדיוק במרקם הנכון, והרוטב המעודן מדגיש היטב את טעמן.
אני בוחרת בצרצואלה, קדירת פילה דג ופירות ים מבושלים בשני סוגי רטבים (שמנת ועגבניות) בתוספת ברנדי, ומוקרמים בגבינה מלוחה. למרות שפירות הים שלי שוחים בדרך כלל בשמנת בלבד, אני מתענגת על הטעם של רוטב עגבניות הפיקנטי, וכמה שהוא הולם את המנה. הבשר עצמו מבושל בדייקנות, למרקם גמיש וקפיצי, והגבינה המלוחה סוגרת היטב את המנה. נהנינו מכל ביס, ומדי פעם גם טבלנו ברוטב פיסות של לחם שום, שיהיה מעניין.

בחרנו לקנח במוס ריבת חלב ובפונדנט שוקולד. שתי המנות מגיעות על צלחות ענקיות, מקושטות בזיגוגים של סירופ שוקולד ומייפל ובשבבי שוקולד צ'יפס. מוס ריבת החלב הוא כדור מצופה קוקוס, ממנו נשפכת ריבת חלב נוזלית, מתוקה מאוד. הפונדנט נראה מבחוץ כמו עוגת שוקולד סטנדרטית. אבל ברגע שנועצים בו כפית – מתחיל להישפך החוצה, כמו לבה מהר געש, מוס נוזלי של שוקולד חלב ושוקולד לבן. המוס נשפך ונשפך, מאיפה נכנס כל כך הרבה מוס לדבר הקטן הזה? אני מנסה לעצור את השיטפון עם הכפית ובסוף נכנעת, מגרדת אותו מהצלחת עם הכפית, וכשאף אחד לא שם לב – גם קצת עם האצבעות.

אנחנו נפרדות מאלכס ויוצאות אל תוך הלילה, שבעות ומאושרות. להיתקל במסעדה מוצלחת כל כך, עם אוכל כל כך מיוחד, וזול, וטעים – זה באמת דבר שלא הולך ברגל. הביטלס שרו פעם על כך שהם גרים בצוללת צהובה. בגלל האוכל, והשירות, והמחיר, הייתי עוברת לגור בצוללת של קפטן נמו בכיף.

קפטן נמו
שדרות בן גוריון 45, המושבה הגרמנית, חיפה
04-8555012