לחם בשר הרצליה

זכרונות מאפריקה


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

בדרך למסעדת הפויקה שביפו תהתה ליאורה חוברה אם המסעדה נקראת על שם כינוי החיבה של בעל הבית. בדרך חזרה היא כבר תכננה את הארוחה הבאה שלה בפויקה, שתכלול בלי ספק, קדירה כלשהי עם נתח בשר מעושן, מחית שעועית שחורה וירקות שורש, ותסתיים בעוגת שוקונגו, עוגת שוקולד חמה אפויה בפויקה ומוגשת בציפוי שוקולד לבן. סיפור אהבה אפריקאי

מה זה בכלל פויקה, שם פלצני למסעדה או אולי הכינוי של בעל הבית? שאלתי את עצמי בדרך למסעדת ה''פויקה'', שבמתחם נגה היפואי האהוב עליי. בדרך כלל אני אוהבת לשוטט במתחם כדי למצוא להנאתי בניינים שהייתי משפצת וגרה בהם – ויש הרבה כאלה, אבל הפעם נכנסתי ישר למסעדה ומיד הבנתי שמדובר במשהו אחר. העיצוב הייחודי שלה, הבניין המשופץ עם התקרות הגבוהות והמוסיקה האפריקאית שברקע, מכניסים את האורחים בן רגע לאווירה. ואז, גיליתי משמאל את הפויקה, סיר אפריקאי כבד וענק, בדיוק כמו אלו שרואים בציורי קניבלים המבשלים אדם לבן אומלל שטעה טעות מרה וחדר לטריטוריה לא לו.

אחר כך כבר הסביר לי אריאל כהן, השף, שהפויקה הוא סיר ברזל כבד המיועד לבישולי שטח. כשפתח את המסעדה בשנת 2004 הביא איתו את הסיר ואת תרבות הבישול האפריקאית שספג כשטייל באפריקה עם פויקה על הגב (אלא מה?). בסיר המדהים הזה הוא מבשל מנות מגוונות ואפילו את הקינוח (אבל אליו נגיע בסוף). צולה ומעשן בשרים וירקות, רוקח תבשילים ומשלב בשרים עם פירות ותבלינים אקזוטיים.

מנות הדגל של הפויקה הן למשל הקייפ בורגר, שהם המבורגרים איכותיים ברוטב יין אדום, טימין ובצלצלי שאלוט; ראמפ סטייק של 300 גרם טבעות סטייק דרום אפריקאי בצ'אטני מנגו פיקנטי; ודליקייט שהיא מנת 300 גרם אנטרקוט מעושן קלות ומושחר המוגש ברוטב יין אדום. כל המנות מבושלות כמובן בפויקה. אליהן הצטרפו לאחרונה במסגרת תפריט החורף מנות חדשות: פויקה פאי, פאי חצילים ופטריות אפוי ומוגש בפויקה על בצק פריך וקשקבל; בורוורס, נקניקייה דרום אפריקאית תוצרת בית על סלט כרוב ועגבניות אפריקאי; ג'ינג'ה רול, צ'פטי אוגנדי עם אומלט עגבנייה ובצל; ראג'בוקה, שהם צלעות טלה מעושנות צלויות בפויקה בזיגוג לימון רום ושבבי קקאו! מנת אוסובוקו טלה עם ירקות שורש, וניל ויין לבן המבושלים בפויקה יחד עם שעועית שחורה וג'ינג'ר, וקדירת פויקה קלאסית, של אסאדו עם ירקות שורש, תפוחי אדמה ויין אדום.

הרשימה עוד ארוכה וכוללת מנות הרפתקניות, פראיות קצת – כצפוי מאפריקאיות במקור - וטעימות מאוד, ובהן גם קדרות חורפיות חדשות עם שמות שכיף לגלגל על הלשון. אנחנו אכלנו את הדליקייט, האנטרקוט המעושן ברוטב יין אדום לצד מנה ראשונה בשם וג'י, שהכילה ירקות קלויים ומעושנים על מצע שעועית שחורה שהפכה כמעט למחית והזכירה לנו קצת את המטבח הדרום אמריקאי. סיכמנו שמעושן זה טעים ולא יעזור כלום.
עוד עיקרית שאכלנו בהנאה היתה המוזונגו, מנה מפתיעה, טעימה ומקורית של שרימפס עם עדשים וגריסים – שילוב שבאופן אישי לא טעמתי מעולם.

בהמלצת המלצרית הזמנו לקינוח את השוקונגו, המנה הכי מפורסמת של הפויקה, שאכן התבררה כמנה שאסור להחמיץ, בדיוק כפי שהבטיחו לנו. מתברר שהשף, אריאל כהן, המציא שיטה ייחודית לאפיית עוגת שוקולד בפויקה קטן ולוהט, והוא מגיש אותה חמה בציפוי שוקולד לבן. זהו קינוח מושקע שאופים מיד עם ההזמנה וצריך להמתין למענו לא פחות מעשרים דקות. אבל כל שנייה משתלמת. לקינוח שוקולדי עשיר ונפלא כזה, מזמן לא התמסרתי.

פויקה
תרצה 14, יפו
טלפון: 03-6814622

לחם בשר הרצליה אירועים חדש