שף בשקט עם לילה ומחמוד חבשי מ''בית מספר 3'' ביפו


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

''בית מספר 3'' שביפו הוא לא מסעדה רגילה בשום מובן. האירוח במקום הוא פרטי ובלעדי, בהזמנה מראש ובאווירה שלקוחה מאגדות ''אלף לילה ולילה''. מקום למי שאוהבים להתרגש

''הכל התחיל לפני מספר שנים ב''בית יפואי שמספרו 3'', מתחילה לילה חבשי את הסיפור על המסעדה שפתחה עם בעלה, מחמוד, בבית בן מאה וחמישים שנה מימי התורכים, ששוכן בפאתי סמטאות יפו העתיקה. בבית, שממוקם במתחם הצורפים, מול שוק הפשפשים ורק כמה מטרים מכיכר השעון היא מארחת יחד עם בעלה קבוצות המגיעות לארוחות גורמה שמבשל חמודי (כינויו של מחמוד), שהוא גם שף הבית.

הרעיון עלה בראשם כבר לפני שלוש-עשרה שנה, היא ממשיכה. שניהם גדלו ביפו כל חייהם ומחוברים לאווירה היפואית המקומית בכל רמ''ח איבריהם. אחרי התלבטויות התגבש הקונספט: אירוח פרטי ובלעדי לקבוצות של עשרה עד מאה אורחים, בחורף בסלון הביתי כשברקע דולקת אח מאבני כורכר ומחממת את המקום ואת האווירה, ובקיץ, על מרפסת הגג, המשקיפה על חופה של תל-אביב מצד אחד ועל הנוף היפואי מצד שני. במרפסת הזו ניתן לארח עד מאתיים איש.

''היחס שאנחנו נותנים לאורחים הוא אישי מאוד, משיחת הטלפון הראשונה דרך ההתלבטות בבחירת המנות וההתרגשות לקראת הערב שבו יפתיעו את בן או בת הזוג, את ההורים או את המנכ''ל. חמודי מבשל את הארוחות ב''זמן אמת'', תוך כדי האירוח. המטרה שלנו היא להוציא את האורחים שלנו מהשגרה היומיומית ולרגש אותם בטעמים חדשים שייחרתו בזיכרונם לשנים ארוכות''.

ללילה ולחמודי שני בנים, הילאל בן 14 וחליל בן 10. שניהם גדלו לתוך הקונספט של האירוח הביתי, ובין סירים של תבשילים ערביים ועיראקיים, כיוון שלילה היא בת לאב ערבי ולאם יהודיה ממוצא עיראקי. ''החשיפה לתרבויות שונות העשירה אותנו לדעתי, היא אומרת, ''ובעיקר, תרמה לנו בהבנת המורכבות של הקשרים החברתיים ביפו''.

חמודי, בן 41, עובד במקביל לעבודתו ב''בית מספר 3'' גם כאח בחדר ניתוח (כראש צוות לניתוחים אינדוסקופיים), אבל כשסיים את תיכון ''טרה סנטה'' עבד כדייג. במשך שנתיים בילה בים עם הדייגים, בישל איתם ולן על ספינות וצבר ידע רב בבישול של דגים ופירות ים. אז התאהב בבישול. היום, הוא מסביר, הבישולים הם עבורו סוג של תראפיה אחרי היום הלחוץ בחדר הניתוח. ''במהלך השנים גיליתי את כישרון הבישול והתחלתי להשקיע בו באופן פרטי, ללמוד ולהתפתח. הרגע האהוב עליי הוא רגע ה''וואו!'', כשאורחים מתרגשים ממנה יצירתית. כיום אני גם מעביר סדנאות בישול מעשיות לאחרים''.

''האידיאולוגיה הקולינרית שלי היא מיזוג תרבויות, בין התרבות המזרחית לתרבות המערבית, כמו במנה של קבב דגים עם מיש, שהיא מנת קבאב עשוי על גחלים עם יוגורט מלפפונים קצוצים ולימונים כבושים בצ'ילי. החלום שלי הוא לייצר דיאלוג בין בשלנים יהודים וערבים וליצור יחד יצירות מרגשות''.

פילה בס בנוסח ''בטטה חאמד''
(מתכון לשלוש מנות)
החומרים הדרושים:
500 גרם פילה בס
2 תפוחי אדמה בינוניים
ראש סלרי
כף קמח
50 גרם חמאה
קמצוץ מלח
קמצוץ פלפל
קמצוץ כורכום
שמן תירס לטיגון עמוק
שן שום
כף נענע קצוץ

אופן ההכנה:
1. במחבת מחממים שמן לטיגון עמוק.
2. קולפים את תפוחי אדמה ואת הסלרי, וחותכים לקוביות בגודל 1 ס''מ. מטגנים בשמן עמוק עד להזהבה ושמים על נייר סופג.
3. מחממים סיר וממיסים בו את החמאה, מוסיפים שן שום, כף קמח ומערבבים על אש קטנה עד לקבלת מחית .
4. מוסיפים לסיר ציר דגים או ציר ירקות, מלח ופלפל לפי הטעם, מעט כורכום ומביאים לרתיחה. מכבים את האש ומוסיפים את הנענע הקצוצה.
5. מחממים 2 כפות שמן זית במחבת טפאל, מקמחים את הדג מעט, מוסיפים מלחו פלפל לפי הטעם וצורבים את הדג כ-2 דקות מכל צד.
6. יוצקים לצלחת מעט מהתבשיל ומניחים עליו את הדג , מקשטים במעט נענע קצוצה ופלח לימון.

בית מספר 3
רחוב עמיעד מספר 3 (פינת יפת 24), יפו
אצל לילה וחמודי חבשי