גם אם אין לכם חצר, מרפסת או זמן לבנות סוכה לתפארת, אל תמנעו מהילדים להקים סוכה משלהם, מבקשת השפית ג'סיקה, רצוי כזאת שאפשר לאכול בסוף או תוך כדי הבנייה. הפשילו את השרוולים
יום הכיפורים מאחורינו. אפשר לזהות זאת לפי הלמות הפטישים הנשמעים ברקע. בני ישראל בונים סוכות!
חג סוכות ממש מעבר לפינה ובגנים ובבתי הספר כבר שרים על שלומית והסוכה שלה, כך שהילדים כולם מפנטזים על הסוכה הפרטית שלהם.
גם אם השכנים לא ייתנו לכם פיסת דשא קטנה או שאין לכם זמן לבנות סוכה לתפארת בחצרכם הפרטית, אל תמנעו מהילדים להקים סוכה משלהם.
איזה מתכון אמציא לסוכות, חשבתי לעצמי השבוע, משהו לילדים ויהיה גם בריא וגם טעים? החלטתי לפתות אותם בירקות ופירות שיהפכו לפינת יצירה ''סוכתית'' ואכילה, אם יהיו אמיצים שיעזו. זו גם הזדמנות לחשוף בפני הילדים את עולם הירקות, שלרוב אינם מעוניינים להתקרב אליו – במיוחד כשהם אורבים להם בצלחת.
הכנסת הילדים למטבח היא בעיני מעין טקס. הכינו להם סינר מתאים (אפילו שלכם) ושרפרף/ או כיסא כדי שיוכלו להגיע לכיור ולשטוף את היבול.
מה שצריך להנחות את מי שעובד במטבח עם ילדים הוא הפעלת כמה שיותר חושים אצל הילד. כשתבשלו יחד עם הילדים, כדאי שתהיו מודעים לתהליכים, תדגימו ותמחישו, הרי לשם כך אתם יחד בסוכות.
חוש הראייה – הצבעים הססגוניים והצורות.
חוש המישוש – תוך כדי שטיפת היקות מרגישים את מרקמם: חלק, מחוספס, גמיש, קשה. בעת קילוף הירקות וחיתוכם יהיו חלק מהירקות והפירות ''רטובים'' מהעסיס הטבעי, ו''יזיעו'' בשל הפרשי הטמפרטורות בין המקרר והחדר.
חוש הריח – כאשר יתחילו לקלוף ולחתוך את הירקות והפירות יעלה ריחם באוויר. הפנו את תשומת ליבם לרגע הזה.
חוש הטעם – תוך כדי עבודה, עודדו את הילדים לטעום ואולי רק ללקק את הירקות והפירות כדי להרגיש את טעמם.
חוש השמיעה – אפשר להתייחס אליו בפעולות הבאות: חיתוך, קילוף, לעיסה.
ולעבודה!
יש להכין מראש ירקות ופירות שהילדים מכירים או אוהבים (וגם לא אוהבים). הפתיעו אותם בפרי או ירק לא שגרתי, כמו למשל עגבניית שרי צהובה.
בנוסף יש להצטייד בעלי בייבי או עלי חסה ל''סכך''.
הערת בטיחות: החליטו מה יכול כל ילד לבצע בהתאם לגילו. בכל שאר הפעולות עזרו לו בעצמכם.
כלי העבודה הדרושים:
קרש חיתוך
2 סכינים
קולפן
שיפודי עץ
נייר דבק
חוט ומחט (שרשראות המקשטות את הסוכה)
מספריים
קיסמים
מגש עליו תבנו את הסוכה ואם בנמצא מגש מסתובב, אפילו של טלוויזיה, עדיף.
מכסה מלבני של קופסת פלסטיק שיהווה את הבסיס ל''סכך''.
מגש או צלחת לחומרי הגלם השטופים.
והכי חשוב, מצלמה.
חומרי גלם נוספים מומלצים:
קורנפלקס עם חור או שניתן לנעוץ בו קיסם
פרות יבשים
גרעיני תירס
אפונה
שלב ראשון: שטיפת הירקות והפירות ולו בשביל הסיכוי, שבמהלך העבודה הקטנים יסתקרנו ויטעמו.
שלב שני : בניית עמודי הסוכה . חשוב לבחור בירק יחסית רחב ומוצק שיצליח לעמוד בכוחות עצמו (בתמונה הבסיס הוא פרוסת גזר עבה) ולנעוץ לכל אורכו שיפוד שיבלוט ממנו כ-2 ס''מ (עליו מתיישבת קונסטרוקציית הסכך).
שלב שלישי : שרשראות לקישוט הסוכה. מדדו את אורך השרשרת הדרושה וחתכו בהתאם את החוט. כדאי להשתמש בחוט כפול כדי שהשרשרת העמוסה לא תיקרע. כמו כן, הוסיפו עוד כ 5 ס''מ חוט על מנת שתוכלו להדביק את קצות השרשרת לסכך.
משחילים את הפירות והירקות הראשונים על החוט וקושרים סביבם כדי ליצור ''מעצור''.
הרכבת הסוכה : מניחים את ה''תקרה'' על קצות 4 עמודי הסוכה, (אפשר לקבע את השיפודים עם מעט פלסטלינה בחלק התחתון של הסכך).
מדביקים את השרשראות לחלק העליון של הסכך (לפני שמעמיסים עליו את הירק).
מכסים בעלים ירוקים ליצירת סכך.
קישוטים נוספים : ניתן ליצור דמויות לסוכה בעזרת שלל הירקות שבידכם. תנו לדמיון להשתולל. הדמויות בתמונה למשל, מורכבות מעגבניות שרי אדומות וצהובות נעוצות עם קיסם, להן ציירתי פרצוף.
השולחן עם הפרחים הוא למעשה, פטריית שמפיניון שעליה הדבקתי פרחי קורנפלקס.
אפשר להכין אדנית עם פרחים, שולחן עם פרוסת דלעת מרובעת, חיפושיות ועוד ועוד.
ג'סיקה, אוכל, אהבה, רומנטיקה
טלפון: 052-2907045
-
סוכה משלהם, עשויה פירות וירקות צבעוניים
-
מומלץ לנשנש קצת מהסכך
-