מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

לא על ויטמין C לבדו


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

   התפוזים, התפוזים טובים באלף אחוזים, אבל גם לאשכוליות לא חסר ובטח שלא לפומלות. כל הסיבות לאכול הדרים עד מאה ועשרים

תמיד ידענו שצריך לאכול הדרים בגלל ויטמין C. זה כמובן נשאר נכון אבל היום ידועות למדע עוד סיבות רבות ולא פחות טובות לאכול את ההדרים, שממש בימים אלה גודשים את השווקים. הנה כמה לדוגמא:

- ההדרים עשירים בסיבים מסיסים בעיקר מסוג פקטין. אלו מצויים בעטיף הפלחים ובציפה הלבנה העוטפת את הפרי. הפקטין מעניק תחושת שובע ומקטין ספיגת כולסטרול וסוכר במעי.
- כל ההדרים מכילים גם חומצה פולית, שמשפיעה לטובה על בריאות הלב, משפרת תפקוד קוגניטיבי במבוגרים, מונעת אנמיה ומקטינה סיכון למומים מולדים במערכת העצבים של העובר.
- גם אשלגן מצוי בכל ההדרים ובעיקר באשכוליות. האשלגן מצטיין בעיקר בהשפעתו על ורדת רמות גבוהות של לחץ דם.

חוץ מאלה מכילים ההדרים גם פיטוכימיקלים, חומרים צמחיים שאינם ויטמינים או מינרלים אבל עושים לגוף האדם רק טוב:
- פלבנואידים – נוגדי חימצון חזקים המצויים בכל ההדרים. מקטינים סיכון למחלות לב, סרטן ומאטים את ההזדקנות. יש להם השפעה נוגדת קרישה.
- לייקופן – הפיגמנט האדום שכה רבות דובר עליו בקשר לעגבנייה נמצא גם בתפוזים אדומים, פומלות ואשכוליות אדומות. תורם להורדת הכולסטרול הרע (LDL) ומפחית סיכון לסרטן שד וערמונית.
- קרוטנואידים – הפיגמנטים הצהובים-כתומים המפחיתים סיכון לסרטן ומחלות לב. הם משפיעים לטובה גם על בריאות העור.
- הספרדין ונרינגין – 2 חומרים צמחיים הפועלים על הכבד ולכן יש להם השפעה חשובה על נטרול רעלים בגוף וכפועל יוצא מכך השפעה אנטי-סרטנית חשובה. הם מצויים בעיקר באשכוליות ובפומלית.
את ההדרים אפשר לאכול כמובן טריים ולהכניס אותם לסלטים ולתבשילים רבים.

ריבת תפוזונים מתובלת
בריבה זו משלבים את טעם התפוזונים המתוק-מריר עם תבליני חורף מחממים ההופכים אותה למעדן בעל גווני טעם רבים. מכיוון שהיא מכילה תפוזונים שלמים, היא אינה מתאימה למריחה אלא להתענגות על הטעם ליד כוס תה מהביל. בגלל הכנה הביתית ללא חומר משמר יש לשמור את הריבה במקרר. שם היא תשמר כ 4 – 6 חודשים אם תקפידו להשתמש בצנצנות זכוכית נקיות ומעוקרות. כדי לעקר את הצנצנות יש לשפוך לתוכן מים רותחים ולהשהות למשך 15 דקות. לאחר מכן לייבשן לחלוטין לפני המילוי בריבה. גם את המכסים יש לטבול במים רותחים.
כפית ריבה המכילה תפוזון מכילה כ –40 קלוריות

החומרים הדרושים:
קילו תפוזונים
חצי קילו סוכר חום בהיר
ממתיק מלאכותי עמיד בחום (סכרין – סוכרזית, דיאטיפ או סוכרלוז – סוכרה דיאט) השווה לחצי קילו סוכר
3 לימונים
שורש זנגוויל טרי (או כפית זנגוויל יבש טחון)
רבע כפית אגוז מוסקט טחון
כפית קינמון

אופן ההכנה:
1. שוטפים את התפוזונים ומנקבים בהם חורים בעזרת מזלג.
2. מבשלים את התפוזונים במים במשך 10 דקות לאחר הרתיחה כדי לנטרל את המרירות. שופכים את המים.
3. מוסיפים לסיר עם התפוזונים את הסוכר, הממתיק המלאכותי, מיץ וקליפה מגורדת מ- 3 לימונים. מוסיפים גם את התבלינים.
4. מבשלים על אש קטנה תוך כדי ערבוב בכף עץ עד שנוצרת ריבה. כדי לבדוק האם הריבה מוכנה מטפטפים טיפה ממנה על צלחת קרה וממתינים שתיקרש. אם הריבה נקרשת סימן שהיא מוכנה.
5. מעבירים את הריבה לצנצנות בעודה חמה. מכסים את הצנצנות בנייר פרגמנט עד לקירור הריבה ומסירים את הנייר. סוגרים את הצנצנות היטב ושומרים במקרר.

* ליאורה חוברה דיאטנית קלינית M.Sc. ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא