בחורף ממליצה הרפואה הסינית לאכול מזונות מחממים שיחממו אותנו מבפנים ויחזקו את המערכת החיסונית. מה נחשב למחמם ומה נחשב למקרר? הדיאטנית ליאורה חוברה עם הרשימה המלאה.
לפי הרפואה הסינית , לכל מזון יש אנרגיה משלו (והכוונה היא לא רק למספר הקלוריות). בחורף ממליצים הסינים על אכילת מזונות בעלי אנרגיה מחממת שיתרמו לחימום הגוף מבפנים. החימום יאפשר חיזוק של המערכת החיסונית ועמידות טובה יותר מפני פגעי החורף. בנוסף, לרבים יש נטייה לאכול יותר בחורף כדי להתחמם ואכילת מזונות מחממים תקטין בסופו של דבר את כמות הקלוריות שמוצאת את דרכה לגופנו.
גם לאופן הבישול יש חשיבות. בחורף נעדיף בישול אטי וממושך , בסיר על אש קטנה או בתנור בכלי חרס. לכן, חמין או תבשילי קטניות אחרים, מרקים ודייסות הם מאכלים טובים לחורף.
ירקות: הירקות שנעדיף בחורף הם ירקות כתומים ובטטה בפרט. הצבע הכתום מסמל את הקשר לאדמה וירקות אלה נחשבים מחממים, מחזקים ומשפרים את תפקוד המערכת החיסונית. אפשר להוסיף להם בצל, כרישה, פלפל ירוק, וקישוא, שהם ירוקים ונחשבים למחממים. בכלל, בחורף נעדיף להשתמש פחות בירקות טריים ויותר במבושלים ואם בכל זאת בירקות טריים, כדאי להוציא אותם מהמקרר לפחות שעתיים לפני הארוחה ולא לאכול אותם בבוקר.
פירות: גם במקרה זה מומלץ לבשל או לאפות את הפירות. תפוח עץ אפוי למשל, או רסק תפוחי עץ ולפתן, הם טובים מאוד. בחורף כדאי גם לאכול יותר פירות מיובשים כיוון שעצם תהליך הייבוש תורם לחימום הפרי. פירות מחממים אחרים, שניתן לאכול טריים, הם אגסים, דובדבנים, תותים, פפאיה, אננס ותאנים.
מוצרי חלב: רוב מוצרי החלב הם ניטרליים או מקררים ולכן מומלץ להוריד בכמותם בעונת החורף. מבין מוצרי החלב, המומלץ ביותר הוא היוגורט ועדיף לבחור יוגורט פרו-ביוטי. גם את מוצרי החלב מומלץ להוציא מהמקרר כשעתיים לפני האכילה ולא לאכול אותם בבוקר. לחלק מבני האדם גורמים מוצרי החלב ליצירה מוגברת של ליחה בדרכי הנשימה (הנחה שגם חלק מהרופאים הקונבנציונאליים מסכימים לה). לכן, לאלו הנוטים בחורף לנזלת או שיעול ליחתי כרוני, מומלץ להחליף את מוצרי החלב הרגילים במוצרי חלב צאן. (חשוב לזכור כי הורדת מוצרי חלב מהתפריט דורשת תחליף מתאים המכיל סידן בכמות מספקת כמו למשל מוצרי סויה מועשרים בסידן , סרדינים וכדומה).
בשרים: עוף ובקר נחשבים למחממים. דגים הגדלים במים מתוקים הם בעלי אנרגיה נייטרלית ודגי ים נחשבים מקררים. בכל מקרה הבשרים נחשבים מחזקי דם ולאנמיים שבינינו בדרך כלל קר יותר ולכן מומלץ להקפיד על מנה בשרית כלשהיא שלוש עד ארבע פעמים בשבוע. כדי לחמם את התבשילים עוד יותר ניתן לבשלם בבישול ארוך ולהוסיף תבלינים מחממים (ראו בהמשך).
דגניים וקטניות: מבין הדגנים נעדיף לחם מלא , בעיקר שיפון, שנחשב למחמם יותר מחיטה. גם הדגנים האחרים כמו תירס, קוסמת, דוחן, אורז מלא ואורז מתוק הם דגנים מחממים ומומלצים בחורף. מומלצת במיוחד שיבולת שועל כדייסה או כתוספת למרק או מזונות אחרים.
תבלינים: תבלינים הנחשבים למחממים הם קינמון, זנגוויל, הל, צ'ילי, פלפל שחור ואדום (במידה), בזיליקום, עלי דפנה, רוזמרין, כוסברה, כמון, כורכום. תערובות התבלינים התימניות כמו החוויאג' לקפה ולמרק, הן למעשה תערובות של רוב התבלינים הנ''ל ותורמות לחימום המזון.
שתייה: בחורף מומלץ כמובן לשתות שתייה חמה, בעיקר חליטות מסוגים שונים. מומלצים במיוחד: תה סיני ירוק ותה יסמין שניתן להוסיף להם תבלינים מחממים. רצוי לא לשתות בחורף חליטות מנטה ונענע שנחשבים לצמחים מקררים מבחינה אנרגטית .
* ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית M.Sc ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.
-
כן לתבשילי ירקות ועוף. ואל תשכחו את הפלפל האדום החריף והמחמם
-
ירקות כתומים מחזקים את המערכת החיסונית
-
ובטטה בפרט
-
עדיף פירות מבושלים, אבל אם כבר טריים, פפאיה, אננס, דובדבנים ואגסים, מומלצים במיוחד