מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

דבש, 3 כפיות ליום


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

דבש הוא מוצר טבעי, בניגוד לסוכר הלבן שהוא מוצר מזוקק ותעשייתי. בתהליך זיקוק הסוכר מתקבל סירופ כהה ועשיר בויטמינים ומינרלים ופחמימות מורכבות...

הדבש הוא מוצר כוורת שכבר בימי קדם השתמשו בו להמתקה ולצרכים רפואיים. הרכב הדבש צבעו וטעמו משתנים בהתאם לצמח ממנו שואבות הדבורים את הצוף אבל בכל המקרים הוא עשיר בסוכרים, ויטמינים ומינרלים. לפי גישת הרפואה הסינית הדבש עדיף על הסוכר הלבן. הדבר נובע מכך שהדבש הוא מוצר טבעי בניגוד לסוכר הלבן שהוא מוצר מזוקק ותעשייתי. בתהליך זיקוק הסוכר מתקבל סירופ כהה ועשיר בויטמינים ומינרלים ופחמימות מורכבות. מסירופ זה מכינים מולסה ובשלב הבא סוכר חום. לכן גם המולסה וגם הסוכר הסוכר החום עדיפים על הסוכר הלבן. לפי הסינים הסוכר הלבן גורם למעשה להחלשת מנגנון השובע והרעב בגוף ואכילה מופרזת ממנו תגרום להמשך הצורך במתוק. גם דבש בכמויות גדולות אינו מומלץ מכיוון שהוא תורם ליצירת ליחה ולכן רצוי להסתפק בכמות של עד 3 כפיות ביום. גם כשאנחנו בוחרים ממתק כדאי להעדיף כזה המבוסס על דבש כמו קורנפלקס עם דבש, חטיף גרנולה וכו'. כמובן שיש לשים לב גם לדבש המסתתר במאכלים השונים ולא להגזים גם בו.
הרפואה המערבית לעומת זאת לא רואה הבדל גדול בין סוכר לדבש מכיוון שהתפיסה המערבית בודקת את ההרכב ולא מתייחסת לאיכויות אנרגטיות כמו הרפואה הסינית. לכאורה נראה כי בדבש יש פחות קלוריות ופחמימות מאשר בסוכר אבל למעשה כפית דבש מכילה כמות גדולה יותר (בגרמים), ולכן כפית דבש וסוכר זהות מבחינת יכולת ההמתקה ומבחינת הקלוריות. לפי התזונה הקלינית כמות המינרלים בדבש קטנה מאוד ולכן אינה משמעותית.
מבחינה רפואית – הדבש כאמור משמש גם לצרכים רפואיים. בגלל ריכוז הסוכר הגבוה שבו הוא שימש בימי קדם לטיפול בפצעים מכיוון שריכוז הסוכר מנע התפתחות חיידקים. גם היום משתמשים בו לאחר ניתוחים או כוויות בתוך החבישה, דבר שכנראה משפר את הגלדת הפצע ומונע התפתחות זיהום. ניתן היום למצוא משחות המבוססות על דבש ופרופוליס שגם הוא מוצר כוורת ומכונה האנטיביוטיקה של הטבע.
הדבש מאוד מתאים גם לטיפול בשיעול יבש (לשיעול ליחתי הוא מתאים פחות מכיוון שמחמיר יצירת ליחה). בחלק מהסירופים הטבעיים המצויים היום בשוק מוסיפים דבש.
איזה דבש לקנות - מנכ''ל מועצת הדבש, שחר טנא ציין שבייצור הדבש עוסקים 400 מגדלי דבורים. הדבש משווק בישראל על ידי 30 משווקים מורשים המפוקחים על ידי מועצת הדבש. כל הדבש המשווק על ידי המשווקים המורשים עומד בתקן הישראלי וכן נבדקים תהליכי האריזה באופן שאיכותו של הדבש לא תפגע. כל זאת בנוסף לביקורת איכות שמקיימת מועצת הדבש על תהליכי הגידול אצל הדבוראים.
טנא הדגיש שברשתות השיווק ובחנויות הממוסדות לא קיים דבש מזויף. עם זאת, בשווקים פתוחים ואצל רוכלים מומלץ לנקוט משנה זהירות ולבדוק אם יש על הדבש תוית של יצרן מוכר עם פרטיו וכתובתו. מקרים בהם מחיר המוצר זול במיוחד מעוררים חשד שמדובר בזיוף.
עוד טיפ חשוב נוגע להתגבשות הדבש. זהו תהליך טבעי שאינו מעיד על קלקולו. דווקא דבש שהתגבש מעיד שלפנינו מוצר טבעי, שלא חומם בתהליך האריזה. לצורך החזרתו למצבו הטבעי יש להכניס את הצנצנת לכלי ובו מים חמים (נעימים למגע) ולהמתין מעט.

הכותבת הינה - דיאטנית קלינית M.Sc. ומטפלת בתזונה סינית וצמחי מרפא.