מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > סופרים קלוריות > ליאורה סופרת קלוריות> כל מה שרציתם לדעת על דבש

עולם הדבש


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

הידעתם שב – 100 גרם דבש יש 320 קלוריות? שהדבש משמש גם לצרכים רפואיים? שלחולי הסוכרת, הדבש מותר רק באישור דיאטנית? ליאורה חוברה מציגה את כל מה שלא ידעתם על דבש ונזכרתם לשאול בראש השנה


1. המילה דבש במקור תיארה מיצוי שהכינו מתמרים מכיוון שהתמר היה הפרי המתוק ביותר שהיה ידוע בתקופת התנ''ך. גם המילה הערבית - דֶבֶש פרושה תמרים. ואכן עד היום מכינים מהתמרים נוזל מתוק הנקרא דבש תמרים או סילאן שמשמש להמתקה , אפיה ובישול. הדבש הוא נוזל צהוב סמיך שמכינה דבורת הדבש מצוף שהיא אוספת מפרחים שונים. צבע הדבש וטעמו יושפעו מהצמח ממנו שואבות הדבורים את הצוף , מזג האויר וסוג הקרקע אשר בה צמחו הפרחים. הדבש משמש את האדם כבר מתקופות קדומות מאוד ויש לכך עדויות במאובנים ובציורי קיר במערות. מאז ומתמיד שימש הדבש להמתקה אבל גם לצרכים רפואיים.

2. דבורת הדבש בארץ מניבה כ 3600 טון דבש בשנה. מגדלי הדבורים – הדבוראים מאוגדים בישראל בארגון מגדלי דבורים בישראל, שפועל לצד ''המועצה לייצור ולשיווק דבש'' – גוף ממשלתי המעניק רישוי לדבוראים, ומפקח על התוצרת. מ – 1970 קיים בארץ תקן לדבש. הוא קובע הן את צורת גידול הדבורים וגם את התכולה הכימית של הדבש. עמידה בתקן מבטיחה לצרכן מוצר איכותי, שלא נמהל או הוחלף בסוכר. דבש שנמכר בדרכים ומחירו נמוך באופן חשוד צריך להדליק נורה אדומה. חפשו על הצנצנת את שם היצרן ופרטיו.

3. ב – 100 גרם דבש יש 320 קלוריות – שהן רק 20 קלוריות לכפית. אבל בגלל שהוא מרוכז יותר מסוכר, נדרשת ממנו כמות קטנה יותר בשביל להשיג אותה תחושת מתיקות. המקור העיקרי לסוכר בדבש הוא הפרוקטוז (בניגוד לסוכרוז בסוכר הלבן) הפרוקטוז נספג לאט יותר מהסוכרוז במערכת העיכול ועובר באיטיות לדם מה שמונע תנודות חדות של רמות הסוכר והאינסולין בדם. דבר זה תורם לתחושת שובע לאורך זמן ולהפחתת הצורך במתוק.

4. גם לפי הרפואה הסינית עדיף לצרוך את הדבש על פני הסוכר הלבן מכיוון שהוא מוצר מתוק טבעי בניגוד לסוכר שהוא מוצר מזוקק וגורם לצורך בסוכר נוסף.

5. ומכל הסיבות האלה, משמח לראות שחברות מזון משתמשות בדבש כתחליף המתקה לסוכר במוצרים רבים כמו דובשניות,עוגיות, דגני בוקר, יוגורט, ממרחים ועוד.

6. לחולי הסוכרת, הדבש מותר בהגבלה ורק באישור של דיאטנית מטפלת. מעדן דבש , שבו חלק מהמתיקות מגיעה ממתיקים מלאכותיים מהווה עבורם תחליף מצוין.

7. הדבש משמש גם לצרכים רפואיים. בגלל ריכוז הסוכר הגבוה שבו והיכולת שלו לספוח לחות, הוא שימש בימי קדם לטיפול בפצעים מכיוון שריכוז הסוכר מנע התפתחות חיידקים. גם היום משתמשים בו לאחר ניתוחים או כוויות בתוך החבישה, דבר שכנראה משפר את הגלדת הפצע ומונע התפתחות זיהום.
8. הוא מומלץ גם לטיפול במערכת הנשימה ובעיקר למחלות חורף, הצטננות וכאבי גרון. הדבש נחשב אנטיבקטריאלי – כלומר נוגד חיידקים ואנטיויראלי.

9. וגם לקוסמטיקה הדבש משמש השראה. מריחת הפנים והגוף בדבש היו ידועים כבר בימי קדם וגם היום הוא משמש בתעשיית הקוסמטיקה.

10. דבש איכותי עובר תהליכים של רדיה, השקעה וסינון. ללא חימום או שינוי כימי אחר. הוא דווקא עשוי להתגבש כאשר הטמפרטורה יורדת(בחורף למשל, או במקרר). הדבר אינו מעיד על איכות נמוכה. חימום של הצנצנת בכלי ובו מים חמים יחזיר את הדבש למצב נוזלי.

11. רצוי לאחסן דבש במקום סגור, חשוך וקריר.

12. ו... לא... תפוח בדבש הוא לא תורם הקלוריות העיקרי של ראש השנה. תפוח שלם עם 2 כפיות דבש יתרום לתפריט רק כ – 100 קלוריות. הצמצומים צריכים להגיע במקומות אחרים.

13. ולקינוח- ירח הדבש(Honey Moon) –נקרא כך בגלל האמונה שאכילת דבש במשך 30 יום לאחר החתונה מבטיחה שהנישואים יהיו מתוקים, שטופי אהבה והבנה.
ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא