אם כבר עושים דיאטה, כדאי לדבוק בשיטה של שלוש ארוחות ליום? האם נכון שלא כדאי לקחת ויטמינים בדיאטה כי הם מגבירים את התיאבון? ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית, מציגה סדרת כתבות המתמקדת בנושא מיתוסים על השמנה ודיאטה
מכירים את כל המיתוסים האלה שמסתובבים ואף פעם אתם לא ממש יודעים מה נכון ומה לא? אז הנה, אנחנו באים לעזרתכם בסדרת כתבות שתנפץ כמה מיתוסים. בכתבה הראשונה בסדרה – מה נכון ומה לא ממש בקשר לדיאטות הרזיה
נתחיל באגדה עתיקת השנים:
האם זה נכון שאם אני שוקלת יותר מחברה שלי ואנחנו באותו גובה זה בגלל שהעצמות שלי כבדות יותר ?
ממש לא נכון !
מיתוס ותיק , אבל חסר בסיס ומשמש כנראה תירוץ לאנשים מסוימים שלא להכיר במצבם האמיתי. ההבדל בין אנשים עשוי לנבוע משוני במבנה. נהוג לחלק את האוכלוסיה לבעלי מבנה צר, בינוני או רחב. לאנשים בעלי מבנה רחב, מסת גוף גדולה יותר הכוללת גם מסת עצם ומטבע הדברים משקלם גבוה יותר. המשקל הרצוי נקבע בעזרת טבלאות. הטבלה מיועדת לאנשים מעל גיל 18 ומחולקת לפי מין, גובה ומבנה. כך, למשל, עבור אישה בעלת מבנה רחב טווח, המשקל התקין יהיה גבוה יותר בהשוואה לחברתה שגובה זהה אך מבנה גופה צר.
אבל צר לי לאכזבכם, נמצא כי רוב הנשים הן בעלות מבנה צר ומיעוטן בעלות מבנה בינוני או רחב. רוב הגברים בעלי מבנה בינוני ומיעוטם בעלי מבנה צר או רחב.
אם כבר עושים דיאטה כדאי לדבוק בשיטת הסבתות, לפיה מומלץ לאכול 3 ארוחות ביום ולא לאכול בין הארוחות
לא נכון !!!
זה מה שאמרו הסבתות אבל מתברר כי דווקא כדאי לפצל את המזון לאורך היום ליותר ארוחות קטנות במרווחים קטנים.
למה זה כדאי?
• כשאוכלים בכל פעם כמות קטנה, קל לגוף לנצל אותה לצרכי אנרגיה שוטפים ויש פחות נטיה לאגור את האנרגיה העודפת ברקמת השומן.
• ארוחות קטנות במרווחים קטנים יוצרות תחושת שובע לאורך כל היום, וכך, בדרך כלל אוכלים פחות. אם עושים הפסקות של 7 – 8 שעות ללא מזון מגיעים לארוחה הבאה מאוד רעבים ובדרך כלל אוכלים יותר.
כדי לחלק נכון את המזון לאורך היום רצוי להקדיש כמה דקות לתכנון. רצוי לתכנן 5 – 6 ארוחות קטנות. כמובן שאין הכוונה להוסיף על כמויות המזון שאכלתם עד היום עוד 3 ארוחות. ארוחה קטנה יכולה להכיל כריך או גביע יוגורט או פרי. אם יוצאים מהבית לשעות ארוכות כדאי להצטייד בתיק או במקום העבודה במאכלים שיוכלו לשמש כארוחות קטנות כמו חטיפי גרנולה, קרקרים, פריכיות אורז, תבשיל מרק מהיר הכנה וכו'.
וזה נכון שלא כדאי לקחת ויטמינים בדיאטה כי זה מגביר את התאבון?
לא נכון !!!!
הרבה מאלה שעושים דיאטת הרזיה מתלבטים האם ליטול תוסף ויטמינים. אחד השיקולים נגד הוא המחשבה המוטעית שנטילתם תגביר את התאבון ותפגע בדיאטה. מה שכן נכון הוא שמחסור בויטמינים ובעיקר אנמיה הנובעת מחוסר ברזל עשוי לגרום לירידה בתאבון. תיקון של רמות הברזל בדם יתרום להחזרת התאבון לתיקנו ולכן עלולה להיגרם תחושה של תאבון מוגבר. אבל לא לשכוח כי תאבון תקין (לא עודף ולא חוסר) הוא סימן לבריאות ולכן למרות שמאוד נוח לנו שהתאבון יהיה דל כדאי לשאוף לתאבון הנכון
ואחרי שעברנו עוד יום של דיאטה, מאד חשוב להפסיק לאכול רחוק ככל האפשר משנת הלילה
דווקא כן נכון !!!
הרפואה המשלימה טוענת כבר אלפי שנים שכדאי להפסיק לאכול 4 שעות לפני השינה. לאחרונה גם מחקרים קליניים הגיעו למסקנה כי הפסקת האכילה לפחות שעתיים לפני השינה תורמת להפחתה בהפרשת אינסולין בלילה, מה שמפחית יצירת שומן ותחושת הרעב. סקר שבדק את הרגלי האכילה שלנו ע''י המחלקה לתזונה במשרד הבריאות לפני מספר שנים הראה כי הישראלי מעדיף דווקא את האכילה בשעות המאוחרות של היום. בין 20:00 ל – 24:00 אנו אוכלים 17% מצריכת המזון היומית שלנו. מניסיוני כדיאטנית אני יכולה להעיד כי אנשים ששינו את ההרגלים ומקפידים על מרווח של שעתיים ללא אכילה מדווחים על שינה טובה יותר, פעילות סדירה של מערכת העיכול ורעננות מוגברת עם הקימה בבוקר. וכמובן אם גם בהרזיה עסקינן, הרי שאם נחסוך אכילה בחלק משעות הערב, שהן שעות מועדות לפורענות מבחינת יכולת האכילה שלנו – הרי שהרווחנו גם במאזן הקלורי.
בכתבה הבאה – מיתוסים על המזונות שעוזרים לנו לרדת במשקל
ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.
-
רצוי לתכנן 5 – 6 ארוחות קטנות
-
האם כדאי לקחת ויטמינים בזמן דיאטה?
-
האם מומלץ לאכול 3 ארוחות ביום?
-
כדאי להפסיק לאכול 4 שעות לפני השינה