מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > כלים ומאכלים > כלי כלי> 10 עובדות על תפו

מה, תפו''א?


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

האם ידעתם שאפשר להפיק חשמל באמצעות תפו''א? או שתפו''א היה הירק הראשון שגודל מחוץ לכדור הארץ? לקראת יום העצמאות, אספנו עשר עובדות שבטוח לא ידעתם על תפוח האדמה וגם, היכן ניתן להשיג שמן זית טבעי ואיכותי

שמן זית בוטיק איכותי מתוצרת אור-בך יעקוב
במושב נווה ירק אשר בדרום הוד השרון, ישנו מטע זיתים משפחתי, המניב מדי שנה פירות רבים וגדל באדמה שחורה המוסיפה לאיכות וארומת השמן.
בזכות מספר לא גבוה של עצים הגדלים במטע, השמן מגיע לאיכות של שמן בוטיק איכותי. במטע גדלים זנים ייחודים: ''מנזלינו'' מלכת שמני הזית הנפוץ לאכילה, ''ארבקינה'', זית קטן המיועד ליצור שמן בלבד ונחשב לשמן מעודן במיוחד לאניני הטעם.
המטע מטופל במהלך כל השנה באופן עקבי ומסור בידי בעליו בלבד. כל עץ זוכה לתשומת הלב המקסימאלית הנדרשת להצלחתו.
המסיק מתבצע במועד המדויק, כאשר הזיתים מלאים, בשלים ונמצאים בשלב האופטימאלי ליצור השמן והכבישה. השמן מיוצר בכבישה קרה תוך 12 שעות מסיום עבודת המסיק, דבר המשפיע על איכות השמן ודרגת החמיצות שלו שלא עולה על 0.5% .
העברת הזיתים לבית הבד, כבישתם והגעתם לבקבוק, נעשית תוך כדי הקפדה רבה על איכות וניקיון, הכבישה נעשית בבית-בד מודרני.
מחירון: ליטר 1 40 ₪, חצי ליטר 23 ₪, גלון 4 ליטר 150 ש''ח
לפרטים- יעקב: 050-8673318


10 עובדות על תפו''א

1. בעולם קיימים אלפי זנים שונים של תפוחי אדמה. בארץ גדלים עשרות זנים. לכן, כשאנו מבשלים, חשוב לבחור את הזן המתאים למתכון. ישנם תפוחי אדמה שבהרתחה לא יתפוררו ויישארו קרובים לצורתם הטבעית, יש שישמרו על צורתם רק באפיה ויש שיתפוררו בקלות. יש זנים שטעמם משופר כשהם נצלים בתנור, יש המתאימים לסלט (זנים כאלה בדרך כלל אינם מתפוררים בבישול והמרקם שלהם חלק ולח) ויש זנים שבהכנת פירה יוצרים מחית אחידה, יבשה, ללא סיבים או גושים. כדאי להקפיד על רכישת זן תפוח האדמה הנכון על פי השימוש אליו הוא מתאים.

2. כאשר תפוח האדמה נמצא בטמפרטורה נמוכה, 2-7 מעלות צלזיוס (כמו זו שבמקרר) העמילן הופך לסוכר, תפוח האדמה מקבל טעם מתקתק ובטיגון מתקבל ממנו צ'יפס חום כהה. בטמפרטורה גבוהה מ- 8 מעלות תופעה זו אינה מתרחשת ונשמר טעמו האופייני של תפוח האדמה.

3. תפוח אדמה בינוני מכיל 45% מהערך היומי המומלץ של ויטמין C, 21% מהערך היומי המומלץ של אשלגן, 3 גרם של סיבים תזונתיים וכל זה ''במחיר'' של 100 קלוריות בלבד.

4. כדי שתפוחי האדמה לא יפסידו בשעת בישול מערכם התזונתי רצוי לבשלם בקליפתם לאחר שנשטפו היטב. אם אין מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם, רצוי לבשלם במעט מים ובסיר מכוסה היטב. במי הבישול ניתן להשתמש למרקים ורטבים.

5. ככל שתפוחי האדמה גדולים יותר, הם ניתנים לאחסון לזמן ארוך יותר. תפוחי אדמה נשמרים היטב בטמפרטורה של 8-25 מעלות, בחושך ובאווירה שאינה יבשה מדי. הטוב ביותר בתנאים ביתיים – בשקיות נייר חום.

6. כאשר תפוח האדמה מקבל גוון ירוק הדבר מעיד על פקעת שאוחסנה זמן רב מדי באור וטעמה עלול להיפגע מאד.

7. הציבור בישראל צורך כ-4,200 טון של תפוחי אדמה בשבוע. הצריכה השנתית היא של כ- 40 עד 45 ק''ג לנפש לעומת אירופה, שם הצריכה היא בין 70 - 100 ק''ג לנפש. כמות הצריכה השנתית בישראל אינה משתנה אולם עולה ב20% בתקופת חג הפסח.

8. קיימת הנחה שהבטטה היא קרובת משפחה של תפוח האדמה, אך למעשה אין ביניהם כל קשר בוטני.

9. באוקטובר 1995, תפוח האדמה היה הירק הראשון שגודל מחוץ לכדור הארץ. סוכנות החלל האמריקאית, נאס''א, החלה בפרויקט שמטרתו להאכיל אסטרונאוטים השוהים זמן רב בחלל ובעתיד הרחוק- להאכיל מושבות חלל שלמות.

10. באמצעות תפוח אדמה ניתן להפיק זרם חשמלי נמוך. כיצד עושים זאת? נועצים בתפוח האדמה חוט תיל נחושת וחוט תיל אבץ באורך עשרה סנטימטרים, החוטים צריכים להיות במרחק 2 סנטימטרים זה מזה, ממתינים מעט עד שעסיס תפוח האדמה יתחיל להשפיע על חוטי המתכת. כעת ניתן לחבר את הקצוות החופשיים של חוטי המתכת לנורה של פנס או לשעון דיגיטאלי ולהפעיל אותם.

המידע ניתן באדיבות מגדלי חבל הבשור