מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

המכה ה-11


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

כל מי שסובל ממערכת עיכול רגישה יודע שהמכה ה-11 של פסח, זו שלא כתובה בתורה, היא כאבי בטן הנגרמים מעודף המצות. ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית, ממליצה על תפריט כשר לפסח, לסובלים מגזים, עצירות וכאבים. ויש גם מתכון

המכה ה -11, זו שלא כתובה בתורה, היא ללא ספק מנת חלקה של מערכת העיכול בפסח. אולי בגלל שלבני ישראל היה קשה לצעוד במדבר, הפך הפסח לחג קשה, גם מהבחינה התזונתית. גם אם מדברים על בריאות גרידא - הרי שרבים סובלים מהמעבר למאכלים המבוססים על מצות וקמח מצה. עצם השינוי התזונתי בצירוף האופי קשה העורף של המצות יוצרים אצל רבים בלאגן בבטן. כאבי בטן, נפיחות, עצירות או שלשולים הם מנת חלקם של אלה שמערכת העיכול שלהם לא מכירה בחשיבות המסורת והמצוות. אז לאלו מכם שסובלים מכאבי בטן ובעיות עיכול במהלך החג – הנה כמה עצות.

• כל מי שיודע שמערכת העיכול שלו רגישה ובעייתית ברוב ימות השנה מומלץ לו להתרחק ממצות ומקמח מצה. הכוונה לכל מי שהרופא טרח להבהיר לו שהוא סובל ממעי עצבני, אבל גם לכאלה שיודעים על בשרם כי כל חריגה ממזונם הקבוע גורמת להם ייסורי עיכול. הם בהחלט יכולים לאכול את כל שאר המאכלים (ירקות, פירות, מוצרי חלב, אורז, קטניות (לאוכלי קטניות), תפוחי אדמה, בטטות וכד'). במקום לחם, אפשר לאכול מוצרים על בסיס אורז (רצוי מלא) או תפוחי אדמה וקמח תפוחי אדמה. עוד אפשרות, בעיקר למי שסובל מעצירות, היא לבחור במצות המבוססות על קמח מלא ועשירות בסיבים תזונתיים, או פריכיות מאורז מלא, ולא לשכוח להוסיף להן שתייה מרובה.

• למי שסובל מנפיחות מגזים כדאי להפחית (תמיד, אבל בעיקר בפסח) במזונות האלה: קמח לבן, סוכר לבן, שתייה מוגזת, ובפרט שתייה בקש, קטניות (שעועית לבנה, עדשים, אפונה, סויה כולל תחליפי בשר, חומוס), מסטיק,מוצרי חלב בקר (אפשר במקומם לבחור במוצרי חלב צאן), כרוביים, צנון, צנונית, קולרבי, לפת, ממתיקים מלאכותיים וכל מזון בו הם נמצאים, תבלינים חריפים, שום ובצל לא מבושלים, אוכל מתובל מאוד, ומזון שומני מאוד.
כמו כן, כדאי להם לשתות חליטות של פרחי קמומיל, זרעי שומר וקימל - לכפית צמח מרפא (בודד או תערובת) מוסיפים כוס מים רותחים. מכסים, משהים 10 דקות, מסננים ושותים לאורך היום. זרעוני שומר או קימל אפשר לפזר גם על האוכל.

• לסובלים מעצירות כדאי להתרחק בעיקר מ: אורז לבן, בננה, אפרסמון, רימון, קקאו, שוקולד. לעומת זאת חרוסת (1-2 כפות ביום) שזיפים מיובשים (2 לפני השינה או ½ כוס מיצוי שלהם), תמר הינדי (1-2 כפות ביום), פשתן טחון (1-2 כפות ביום, ביוגורט), ירקות, פירות ומזונות עשירים בסיבים יועילו להם מאוד.

• לכל הסובלים ממחושי מערכת העיכול כדאי לשלב בתפריט יוגורט פרוביוטי (ותכף מגיע מתכון), או להוסיף פרוביוטיקה – חיידקי מעי ידידותיים בכמוסה, הניטלים מידי יום לאחר הארוחה.

קינוח פירות ויוגורט
חומרים ל-6 מנות, 96 קלוריות למנה:
2 גביעי יוגורט פרוביוטי (אפשר גם מחלב צאן) או תחליף יוגורט מסויה לא ממותק
2 כוסות פירות העונה
4 כפיות דבש או סילאן
2 כפות פשתן טחון
1 שקיק ג'לטין ללא טעם
קינמון
שקדים טחונים לקישוט
אופן ההכנה:
1. קוצצים את הפירות לחתיכות קטנות מאוד או מערבלים בבלנדר.
2. מערבבים את הפירות עם יוגורט, דבש, פשתן וקינמון.
3. מכינים את הג'לטין עם מים רותחים לפי הוראות ההכנה שעל האריזה. מוסיפים את הג'לטין לתערובת ומערבלים מעט במערבל, רק עד שהתערובת אחידה.
4. מעבירים מיד לגביעי הגשה דקורטיביים, מקשטים מעל בשקדים טחונים ופלח פרי, ומצננים מספר שעות במקרר לפני ההגשה.

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.