מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > סופרים קלוריות > ליאורה סופרת קלוריות> קפה קטלני - על קפה וקפאין

קפה קטלני


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

קפאין, בקפה או קולה, נחשב לסם הנפוץ ביותר. הוא ממריץ ומעורר– אבל בכמויות גדולות עלול לגרום להתמכרות, הרעלה ואף מוות. הדיאטנית ליאורה חוברה מסבירה מה עושה הקפאין בגופנו, כמה מומלץ לשתות וממה כדאי להיזהר

עבור רבים מאיתנו, ספל קפה הוא סטרטר חיוני להתחלת היום. הוא ממריץ, מעורר, ומסייע לגייס אנרגיות בשעות מתות או כשעייפים. אבל אם נחשוב על כך לעומק - הרי שקפאין, המוגדר כסם, הוא למעשה החומר הממכר הנפוץ ביותר בשימוש בארה''ב ואירופה. הקפאין הוא המרכיב העיקרי של הקפה, אבל אינו היחיד. הוא מצוי בכל סוגי הקפה והתה (חוץ ממוצרים שרשום עליהם כי אינם מכילים קפאין), קקאו, קולה ושוקולד. תה ירוק מכיל כשליש מכמות הקפאין המצויה בתה רגיל.

קפאין ותרכובות הדומות לו (תאופילין ותאברומין, המצויות בעיקר בתה) מורכבים מחומרים בשם מתיל קסנטינים, שהם בעלי השפעה רבה על מערכות רבות ושונות בגוף, אבל אנשים שונים יגיבו אחרת לחומרים אלו. אנשים המורגלים בשתיית כמויות גדולות של קפה, יגיבו באופן פחות קיצוני ממי שאינם מורגלים בשתייתו. למשל, אדם הצורך 7-8 כוסות קפה ביום, יירדם בקלות לאחר כוס קפה, בעוד שלאחר הוא יגרום להישאר ערני שעות ארוכות.

הקפאין נספג במהירות במערכת העיכול, ולאחר שעה מגיע לשיא השפעתו. ההשפעה עשויה להמשך 3-7 שעות. הוא מופרש בשתן, ועד מנה של 500 מ''ג (כ-8 כוסות קפה) אין אגירה בגוף. הקפאין עובר גם לרוק, לחלב אם ולזרע. אצל נשים הרות, עוברים, תינוקות ואלכוהוליסטים הוא נשאר זמן ארוך יותר בדם, ולכן השפעותיו רלוונטיות לזמן ממושך.

השפעת הקפאין על גופינו:
במערכת העצבים הוא ממריץ, מקטין את זמן התגובה המוטורית לגירוי ויזואלי או שמיעתי, ומשפיע על שינה אצל מי שאינו מרוגל בשתיית כמות גדולה. במערכת העיכול הוא מזרז את הפעילות, ובכך גורם לשלשולים או אי סדירות ביציאות. לאנשים הסובלים מ''מעי עצבני'', הוא מחמיר מאוד את התסמינים השונים. יש קשר ברור בין צריכת קפאין ועליה בלחץ דם. ברור גם כי קפה עשוי לגרום להחשת קצב לב. ומה עם הכולסטרול? מתברר כי סוגי קפה שונים משפיעים בצורה שונה על רמות הכולסטרול בדם. קפה שחור ואספרסו הוכחו כגורמים לעליה מסוימת של רמות כולסטרול בדם. לכן לסובלים מביעה זו מומלץ על שתיית קפה נמס או פילטר.

מצד שני, שתיית קפה לפני פעילות גופנית מגבירה את שריפת השומנים. קפאין במנות של 400 מ''ג ליום ומעלה גם מעלה את חילוף החומרים, אבל זו כמובן כמות גדולה שאינה מומלצת.

התמכרות לקפאין
אנשים הצורכים כמויות גדולות של קפה עלולים לסבול מ''קפאיניזם'', שהוא למעשה הרעלת קפאין שעשויה לגרום לעצבנות, רגישות, התכווצות שרירים, הפרעה בתחושה, נשימה מהירה, דפיקות לב, גלי חום, הפרעות עיכול והפרעות שינה. הרעלה כזאת עלולה להיגרם גם מצריכת כמויות גדולות של קולה. אצל ילדים, הרעלה תופיע כבר לאחר כמויות קטנות יחסית בשל משקל גופם הקטן. עד היום דווח על מספר מקרי מוות מהרעלת קפאין, שנגרמו מכמויות של 5 – 10 גר' קפאין (שווה ל – 75 כוסות קפה או 200 כוסות קולה), כנראה מטעות בנטילת תרופה המכילה קפאין. אצל תינוקות וילדים, מנה של 100 מ''ג לכל ק''ג משקל גוף תגרום לסימני הרעלה חמורה.

אנשים המורגלים בצריכת קפאין גבוהה (מעל 250-300 מ''ג קפאין ביום), בהחלט מוגדרים מכורים לקפאין. הם חשים את דרישת הגוף לקפאין, ומפתחים בו תלות מסויימת. אנשים הצורכים כמויות של מעל 500 מ''ג קפאין ביום (למשל 3 כוסות קולה ועוד 4 כוסות קפה פרקולטור), וינסו להפסיק באופן חד את צריכת הקפאין, יפתחו למספר ימים תופעות גמילה שיתבטאו בכאבי ראש, סחרחורות, בחילות והקאות. לכן - כל הפחתה בכמות הקפאין, צריכה שתעשה בהדרגה.

כמה קפאין לצרוך?
צריכה בטוחה נחשבת היום עד 200 מ''ג קפאין ביום. שהם למשל 2 כוסות קפה פילטר או פרקולטור, 3 כוסות קפה נמס או 5 כוסות קולה. קפה או קולה נטולי קפאין לא מוסיפים למנת הקפאין היומית, אם כי שני האחרונים מכילים חומרים אחרים המזיקים לבריאות, ולא מומלצים בצריכה מוגברת.

כאשר אדם רוצה לחשב את צריכת הקפאין המומלצת עבורו, הוא צריך להביא בחשבון מגבלות בריאותיות (אם יש). יש לחשב את הקפאין כמרכיב מכל המוצרים המכילים אותו ונצרכים במשך היום, כולל תרופות. ניתן להשתמש בטבלה לצורך חישוב. בכל מקרה, לא מומלץ לעבור על כמות יומית של 300 מ''ג קפאין.

כמות קפאין ממוצעת במשקאות
ספל קפה פילטר - 115 מ''ג
ספל קפה שחור - 85 מ''ג
ספל קפה פרקולטור - 80 מ''ג
ספל (200 מ''ל) קפה נמס - 60 מ''ג
ספל תה - 60 מ''ג
ספל תה ירוק - 20 מ''ג
ספל שוקו - 15 מ''ג
ספל קפה נטול קפאין - 2 מ''ג
כוס (180 מ''ג) קולה - 60 מ''ג
כוס דיאט קולה - 35 מ''ג

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.