מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > סופרים קלוריות > ליאורה סופרת קלוריות> מיליארד סינים לא טועים

תתחילו לארוז


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

הסינים טוענים שהאורז, הנחשב מאוזן מבחינת אנרגטיקה (לא מחמם ולא מקרר), מתאים לכל תפריט ולכל ארוחה. ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית, מסבירה מה כל כך טוב באורז, סופרת קלוריות, וגם מספקת מתכון טעים ובריא

הסינים, שמשלבים כידוע אורז בחלק גדול מאוד מהמאכלים שלהם, טוענים שהאורז הוא המזון המאוזן ביותר. ייתכן שהם פיתחו את התיאוריה מכיוון שפשוט היה להם הרבה אורז... אבל ע''פ תורתם, האורז הוא מזון משביע, הנחשב מאוזן מבחינת האנרגטיקה (כלומר לא מחמם ולא מקרר), ולכן מתאים לכל תפריט ולכל ארוחה.

האורז הוא דגן מאוד בסיסי בתפריט של עמים רבים. לאורך ההיסטוריה שולב בתבשילים רבים ומגוונים, וגם אצלנו, כעם, שמשלב גלויות רבות ניתן למצוא מתכונים רבים מעדות שונות, המשלבים אורז. האורז הוא נייטרלי בטעמו ולכן מקבל באהבה את כל סוגי התבלינים. קיימות היום בשוק תערובות של תבלינים המותאמים לאורז לפי מתכונים של עדות שונות.

האורז הלבן הוא המלוטש מכל סוגי האורז. סוגי האורז האחרים העטופים בקליפה עשירים בסיבים, ולכן משביעים הרבה יותר. הסיבים גורמים גם לצורך מוגבר בלעיסה, דבר שמאיט את האכילה ומשפיע גם הוא על שובע. כך שאם אתם רוצים לאכול אורז בלי להשמין - כדאי לבחור את סוגי האורז הלא מקולפים: אורז מלא, אורז פרא ואורז אדום. כוס אורז מבושל מכילה 150 קלוריות, וזאת כמות משביעה לכל הדעות, כך שהיא מונעת אכילה של מאכלים משמינים יותר.

מומלץ לבשל אורז בסיר המתאים לכך. זהו סיר מצופה מבפנים טפלון, ובמכסה פתח מיוחד ליציאת אדים, שרצוי להשאיר פתוח בזמן הבישול ולסגור לאחר סיום הבישול.

אורז בריאות בצבעי השמש
מתוך הספר הדיאטה הסינית להרזיה ולבריאות, בהוצאת כנרת

להלן מתכון בריא מאוד, מאורז מלא, שלא מתפשר על הטעם. האורז המלא עשיר בסיבים תזונתיים, אשר מנטרלים את השפעתו על עצירות. הכורכום צובע את האורז בצהוב (וגם כל מאכל אחר שבו הוא נמצא), אבל מתברר שהצבע גם בריא מאוד. הפיגמנטים הצהובים של הכורכום, הנקראים כורכומינואידים, מנטרלים רעלים בכבד, ובכך מגינים עליו מנזקים הנגרמים מחמצון, חומרי הדברה וכו'. טעמו של הכורכום אינו דומיננטי, כך שניתן להוסיף כמויות גדולות ממנו למאכלים השונים, ולהפכו לאפקטיבי כצמח מרפא המשולב בתבשיל. הגזר תורם בטא קרוטן שידוע כנוגד חימצון חזק. כך שקיבלנו מאכל בריא וצבעוני.

חומרים ל-8 מנות (135 קלוריות למנה):
1 כף שמן
1 בצל גדול
4 גזרים
2 כוסות אורז מלא
2 כפיות כורכום טחון
מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם
4 וחצי כוסות מים רותחים

אופן ההכנה:
1. קולפים את הבצל והגזרים. את הבצל קוצצים לקוביות, ואת הגזרים מגרדים על פומפיה גסה.
2. בוררים היטב את האורז (באורז מלא התהליך ארוך מעט יותר), שוטפים ומייבשים היטב.
3. בסיר לבישול אורז מחממים שמן, מוסיפים בצל ומטגנים מספר דקות, עד שהבצל מזהיב. מוסיפים את הגזר ומטגנים תוך כדי ערבוב. כל התבשיל הופך לכתום. מוסיפים את האורז ומטגנים עוד מספר דקות תוך כדי ערבוב. מוסיפים את הכורכום וממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב עוד מספר דקות. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם, ואת המים הרותחים, ומערבבים.
4. מביאים לרתיחה, מערבבים שוב, מקטינים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים על אש קטנה עד שכל הנוזלים נספגים ללא ערבוב נוסף. משהים 5 דקות, במכסה סגור. אפשר לזרות צנוברים לפני ההגשה.

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.