מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > סופרים קלוריות > ליאורה סופרת קלוריות> כל מה שרציתם לדעת על תה וחליטות

כל מה שרציתם לדעת על תה וחליטות


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

התה התגלה במקרה כשעלים שלו עפו לכוס המים של הקיסר הסיני, העלים המשמשים להכנת התה נקטפים ביד, וחליטות צמחים אפשר לעשות גם בבית. ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית, מביאה עובדות שכדאי לדעת על תה וחליטות צמחים

התה התגלה במקרה כשעלים שלו עפו לכוס המים של הקיסר הסיני, העלים המשמשים להכנת התה נקטפים ביד, וחליטות צמחים אפשר לעשות גם בבית. ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית, מביאה עובדות שכדאי לדעת על תה וחליטות צמחים

האגדה על גילוי התה, מקורה כבר בסין העתיקה לפני כ- 5000 שנה. על פי האגדה, כאשר היה הקיסר שן-נונג במסע ביקורים ברחבי ממלכתו, עצרו הוא ואנשי חצרו למנוחה בדרך. בהתאם להוראותיו החלו אנשי חצרו להרתיח מים כדי להרוות את צמאונם. מספר עלים יבשים משיח סמוך נפלו למים המבעבעים, אשר צבעם השתנה מיד לחום ירקרק. הקיסר טעם את המשקה והתפעל מטעמו.

בחורף, התגלית הזאת של הקיסר שן-נונג הופכת למשקה טעים וקל להכנה, המחמם את הגוף ואת הנפש. הנה עשרה דברים שכדאי לדעת על תה וחליטות צמחים.

1. משקה של אלופים: גם כיום הסינים והאנגלים תופסים את המקום הראשון בעולם בשתיית תה, עם כ-800 כוסות לנפש לשנה, בממוצע.

2. הכל מתחיל בצמח אחד: כל סוגי התה (בניגוד לחליטות הצמחים האחרות), מקורם בצמח אחד – קמליה סינסיס.

3. עבודת יד: העלים המשמשים להכנת התה נקטפים ביד, וההבדלים ביניהם נובעים מהבדל בסוג, זן, גיל העלה, עונת הקטיף, גובה מקום הגידול, תנאי אקלים שונים וסוג האדמה.

4. סוגי התה: לאחר הקטיף, העלים עוברים תהליכי עיבוד שונים, שמביאים למוצרים מעט שונים זה מזה:
תה ירוק: עשוי מהעלים הצעירים ביותר. העלים מורתחים מיד לאחר קטיפתם. החימום המהיר מפסיק את הפעילות האנזימטית, ומשאיר את התה ירוק. הוא נחשב לאחד הטרנדים הבריאותיים האחרונים. הוא טוב למניעת עששת, מקטין נזקי חמצון ומשפר את העיכול. בשנים האחרונות נכנס התה הירוק לתעשיית הקוסמטיקה, והפך לאחד המרכיבים בתכשירי הזנה וטיפוח.
תה שחור: התה השחור מותסס במלואו. הוא עובר תהליך ייבוש איטי של העלים בשכבה דקה, תהליך התססה (חמצון) של כמה שעות, והרתחה לשם הפסקת החמצון, עד שמתקבלים עלים בצבע שחור.
תה אולונג: שילוב בין התה השחור לתה הירוק – חלקו עובר חמצון וחלקו לא, או שעובר חמצון חלקי. הוא עדין יותר מהתה השחור וחזק יותר מהתה הירוק. הוא מומלץ לשתיה לאחר ארוחה שומנית.

5. סגולות ויתרונות בריאותיים: לפי הרפואה הסינית, לתה מקום מרכזי כצמח מרפא בתפריט היומי. הסינים ממליצים על שתיית תה חזק ולא ממותק לאחר כל ארוחה, בעיקר ארוחות שומניות. לטענתם הוא מקטין את הצורך למתוק שמופיע לאחר הארוחה, ובאופן כללי תורם לעיכול שומנים טוב יותר, משפר את המטבוליזם, ולכן מסייע גם בתהליך הרזיה.

6. קפאין: התה על סוגיו השונים מכיל קפאין, תאופילין ותאוברומין, שהם חומרים הפועלים על מערכת העצבים.

7. חליטות: למי שבכל זאת מעדיף משקה חם ללא קפאין, מוצעות חליטות הצמחים והפירות. בחליטות אלה נעשה שימוש בתבלינים שונים, צמחי מרפא, פירות ופרחים שאינם מכילים קפאין.

8. חליטות פירות: בחליטות פירות משתמשים בחלקי פירות מיובשים. החליטות טעימות וגם בעלות השפעות בריאותיות.

9. חליטות צמחים: לחליטות צמחים משתמשים בצמחים בעלי סגולות מרפא שונות, בהתאם לסוג החליטה. לדוגמה:
קינמון: מחמם וממריץ זרימת דם. מומלץ לחורף ולכל מי שסובל מקור.
מנטה: מרעננת ופותחת את דרכי הנשימה, משפרת את העיכול, מרגיעה, מקלה במקרים של הצטננויות וחום, שפעת, בחילות וכאבי ראש הנובעים ממתח.
קמומיל (בבונג): מרגיע, עוזר לפעילות מערכת העיכול, נפיחות וכאבי בטן.
זנגוויל: מקל על בחילות הבוקר בזמן היריון, בחילות נסיעה ומחלת ים.
שומר: מקל על נפיחות וגזים בדרכי העיכול לכל הגילאים.

10. הכנת חליטת תה: באופן כללי ניתן להכין חליטה באחת משלוש דרכים:
חליטה מצמחים טריים: לשם כך יש לגדלם בעציץ או בגינה או לרכוש במרכולים.
חליטה יבשה בתפזורת: צמחים טריים שעברו ייבוש. בדרך זו ניתן להשתמש במגוון רחב של צמחים, גם כאלה שאין גדלים בארץ מטבע בריאתם. ניתן לרכוש חליטות כאלה בשווקים, בבתי מרקחת, בתי טבע או בתי קפה.
שקיקים: ההכנה של הצמחים בשקיקים תורמת לכך שהאבקה דקה יותר ולכן המיצוי מהיר. השימוש כמובן נוח מאוד. אין צורך לסנן או לשתות משקה המכיל חלקי צמחים. המגבלה היא שימוש בתערובות הקיימות בשוק.
כדי להכין חליטה בשני המקרים הראשונים יש להצטייד בקומקום מתאים. הנוח ביותר הוא זה המכיל פילטר פנימי. ניתן להשתמש גם במסננות אישיות קטנות או לחלוט את הצמחים ישירות בתוך הספל מכוסה ולהשהות כ – 10 דקות, במיוחד עם המדובר בחליטה בעלת אפקט בריאותי.
מומלץ להכין חליטה טריה בכל פעם. ניתן לשמור את החליטה (לאחר סינון הצמחים) למשך אותו יום אבל לא יותר מכך. את השקיק די להשהות מספר דקות בכוס מים רותחים.

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.