מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

הנשנושים שעושים את החיים קשים


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

כולנו אוהבים לנשנש מפעם לפעם עוגיות, ממתקים, חטיפים, פיצוחים או פירות. לא בטוח שכדאי לנו. הדיאטנית ליאורה חוברה מסבירה למה לא, וממליצה על תחליפים

אני רק מנשנש פה ושם....
אני לא רעב, אני רק אנשנש משהו....
תפסיק לנשנש, עוד מעט ארוחת צהריים.....
המשפטים האלה נשמעים לכם מוכרים? אם כן, בצדק. כמעט אף אחד לא נמלט מהם, מהנשנושים: סטודנטים שלומדים למבחנים, אנשי עסקים במשרד, הורים בבית עם הילדים. סכנת הנשנוש אורבת לכולנו, בכל מקום.

נשנוש הוא כל דבר שנכנס לפה שלנו בין הארוחות העיקריות. מעין ליקוט של מזון מסביב , סוג של ארוחות קטנות מאולתרות, ממתקים, חטיפים, ביסים מאוכל של אחרים, טעימות, פירות, פיצוחים למיניהם וכדומה.

הבעיה העיקרית עם הנשנושים, שרבים מהם חטיפים קראנצ'ים באריזה מרשרשת, היא שקשה מאוד להפסיק. היד נשלחת מאליה לשקית ולוקחת עוד ועוד. במקרים רבים אוכלים אותם תוך כדי פעילות אחרת כמו ישיבת עבודה, צפיה בטלויזיה או שיחה עם חברים, ואז קשה לדעת כמה באמת אכלנו. אם הם מוגשים בצלחת או על מגש, בכלל מאבדים את הדרך לאמוד את הכמויות.

ברוב המקרים, הנשנושים גם לא ממש תורמים לנו לבריאות. החטיפים רבים מבוססים בדרך כלל בטכניקת ההכנה שלהם על טיגון (כמו צ'יפס או חטיפים עשויים מפסטה מטוגנת) או על שילוב שומן מוקשה התורם לתחושת הקראנצ'יות הממכרת. כמות השומן הגדולה ואיכותו (בדרך כלל מדובר בשומן מאיכות נמוכה, כמו שומן מוקשה או שומן מסוג טראנס) הופכים את החטיפים למזון המכיל קלוריות ''ריקות'' רבות, ללא ערך תזונתי, בעל השפעות בריאותיות שליליות. למרבה הצער, לשילוב של שומן ומלח יש בדרך כלל ''טעם של עוד''.

אז מה עושים?
האמת היא שצריך פשוט להיות כנים עם עצמנו, בכדי לדעת כמה באמת אוכלים. הדרך הפשוטה ביותר, אבל גם האפקטיבית ביותר, היא רישום של כל מה שנכנס לנו לפה. הצטיידו בפנקס קטן, שיהיה צמוד אליכם, ובמשך מספר ימים רשמו מה אכלתם. כדי שהרישום יהיה אפקטיבי באמת, חשוב לרשום מיד לאחר האכילה, כל מה שאוכלים, אפילו ביס או חצי קרקר.

בשלב זה בדרך כלל קורים שני דברים מעניינים: הראשון הוא שעצם הרישום גורם למחשבה שנייה, ''האם באמת מה שאני צריך עכשיו זה את העוגיה הזאת?'', וכבר מתחילה הפחתה הדרגתית בכמויות הנשנוש, שעשויה להתבטא במשקל כבר לאחר שבוע או שבועיים. במקביל, התבוננות ברישום האישי שלנו תגרום לנו להבין מה באמת נכנס לפיכם במשך היום.

בשלב הבא כדאי לעבור על הרישום, ולהחליט אילו מבין הנשנושים באמת דרושים לנו, ואת השאר להוריד. זה לא קל, ולכן כדאי להצטייד ברשימה של נשנושים אלטרנטיביים, דלי קלוריות, ואם אתם חייבים לנשנש – לבחור בהם.
למשל:
• ירקות שטופים, חתוכים ומוכנים בקופסא, במקרר או במקום העבודה.
• פירות מוכנים לאכילה. כדאי לזכור שבניגוד לירקות, כמות הפירות היומית צריכה להיות מוגבלת, מכיוון שבכל זאת הם עשירים בסוכר.
• מעדני חלב דיאטטיים. רובינו יכולים להרשות לעצמנו אחד או שניים כאלה ביום.
• ארטיקים קרח המכילים 8 – 10 קלוריות. נשנוש באמת דיאטטי, ללא סוכר, קריר ומתאים לקיץ.
• חטיף יומי המכיל עד 100 קלוריות ,כמו חטיף גרנולה, 2 עוגיות 3 כוסות פופקורן המוכן ללא שמן.

ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית M.Sc. ומטפלת בתזונה סינית וצמחי מרפא.