מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > פסח, מצה ומרור > אם כבר חז''ל אמרו...

אם כבר חז''ל אמרו...

ארבע כוסות: תקנה מחייבת של חז ארבע כוסות: תקנה מחייבת של חז
אז איזה יין כדאי לשתות עם אילו מאכלים? אז איזה יין כדאי לשתות עם אילו מאכלים?
יין לבן ארומטי: הולם מנות ראשונות יין לבן ארומטי: הולם מנות ראשונות
יין אדום עוצמתי: לבשר ורטבים חזקים יין אדום עוצמתי: לבשר ורטבים חזקים
לשתות ארבע כוסות יין בליל הסדר זו לא סתם זכות, או מצווה - זו תקנת חז''ל, המחייבת נשים וגברים כאחד. אז אם כבר צריך – למה לא לעשות את זה בסטייל, ולהתאים את היין מארבע הכוסות לאפרטיף, לדג, לבשר ולקינוח? בפסח הזה נשקיע מחשבה, ונמזוג לארבע הכוסות יינות המתאימים לקונספט של הארוחה, למנות המוגשות, לאווירה ולמצב הרוח. חיים גן, איש הענבים, מסביר איך להתאים יינות למנות. עוד בפרויקט: אין לכם כוח לבשל? כאן תוכלו לבדוק מה קורה במסעדות בחג, או להצטייד באוכל מוכן, מתנות וכלים לחג

לשתות ארבע כוסות יין בליל הסדר זו לא סתם זכות, או מצווה: זו תקנת חז''ל, המחייבת נשים וגברים כאחד. אז אם כבר צריך – למה לא לעשות את זה בסטייל, ולהתאים את היין מארבע הכוסות לאפרטיף, לדג, לבשר ולקינוח? בפסח הזה נשקיע מחשבה, ונמזוג לארבע הכוסות יינות המתאימים לקונספט של הארוחה, למנות המוגשות, לאווירה ולמצב הרוח. חיים גן, איש הענבים, מסביר איך להתאים יינות למנות.

 בליל הסדר חובה אמנם לשתות ארבע כוסות – אבל אף אחד לא אמר בדיוק איזה יין לשים בכוסות האלה. ואם כבר שותים כמו שצריך – לפחות שזה יהיה יין איכותי, שמתאים את עצמו לשלבים הראשונים של הערב, לאוכל שמוגש במקביל, לטעם האישי ולמצב הרוח. חיים גן, "איש הענבים" מיפו, מתאים לכם יינות שילוו את סעודת ליל הסדר.

אז איזה יין כדאי לשתות עם אילו מאכלים?

לפני הארוחה
עוד לפני ששוקעים בהגדה ולפני שמתחילים באכילה, אפשר לשתות אפריטיף. אפשר לקחת יין מבעבע פשוט, יבש וטוב, ולהמתיקו עם מעט קרם דה קסיס או סירופ גרנדין. את המשקה מגישים בכוסות Flute (כוסות שמפניה). המשקה מתקתק, נעים ומעורר תיאבון.

מנות ראשונות
המנות הראשונות של ארוחת ליל הסדר מורכבות מטעמים רבים ומגוונים, הכוללים מאכלים מתוקים, מלוחים, חמוצים וחריפים. ריבוי הטעמים מקשה על התאמת סוג יין אחד לכל המנות ולכן נשלב כמה יינות:
• יין לבן ארומטי על טהרת הזנים גוורצטרמינר (GEWÜRZTRAMINER), ויונה (VIOGNIER) או סוביניון בלאנק (SAUVIGNON BLANC) בסגנון מודרני, ויוהנסברג ריזלינג. יינות אלה יכולים להשתלב עם מאכלים המשלבים כמה טעמים.
• יינות אדומים קלים ופירותיים, יינות צעירים דוגמת הבוז'ולה (BEAUJOULAIS) על טהרת זן הגאמיי (GAMAY) או יינות צעירים, אשר לא התיישנו בחביות עץ אלון.
• יין רוזה. בשנה האחרונה אפשר למצוא מגוון רחב של היינות הסמוקים והקלילים האלה, ושתייתם היא בהחלט דרך נפלאה לקבל את האביב.

מנות עיקריות
דגים
באופן כללי, יש להתאים את היין לרוטב של הדג, ולא לדג עצמו.
• לדג חריף, דוגמת החריימה המרוקני, נתאים יין סוביניון בלאנק, או יין לבן ארומטי כמוסקט יבש.
• לדג בתנור עם עשבי תיבול ו/או לימון, נתאים יינות כשרדונה (CHARDONNAY), או סוביניון בלאנק מסורתי ויינות מאזור עמק הלוואר.
• לדגים מטוגנים או צרובים בגריל נתאים יינות אדומים קלים.
• לדג מתוק, דוגמת הגפילטע פיש הפולני, נתאים יין לבן, דווקא בעל חמיצות גבוהה, לפי טעם אישי. למשל, גוורצטרמינר ארומטי, סוביניון בלאנק יבש או שרדונה יבש.
בשרים
• מנות המורכבות מבעלי כנף דוגמת הודו, עוף, אווז או מולארד, הנוטות למתיקות, נגיש עם יין לבן ארומטי בעל חמיצות, כמו סוביניון בלאן מודרני, ריזלינג גרמני ארומטי, או גיוורצטרמינר יבש.
• עופות בגריל או ממולאים נגיש עם שרדונה, או יינות מאזור אורבייטו (ORVIETO) שבאיטליה. ואף יינות אדומים קלים.
• קדרות בשר ותבשילים ישתלבו היטב עם יינות אדומים עוצמתיים, מהזנים קברנה סוביניון (CABARNET SAUVIGNION), מלבק (MALBEC) או סירה (SYRAH).
• בשרים בגריל, למשל כבש וטלה, שהם בעלי טעמים וריחות עזים מטבעם ומן החריכה בתנור, מומלץ לשתות עם יינות עוצמתיים ובוגרים בסגנון מסורתי מאזורי ריוחה (ספרד), טוסקנה (איטליה), בורדו (צרפת) וברגנדי (צרפת). לחילופין, ניתן להגיש יינות ישראליים על טהרת הקברנה סוביניון, ושילובים בין הקברנה סוביניון למרלו. אלה מכם שמעדיפים יינות עגולים ורכים, מודרניים יותר, ייהנו בוודאי מהשיראז (SHIRAZ) האוסטרלי, הזינפנדל (ZINFANDEL) האמריקני והמרלו (MERLOT) המודרני.

מנות אחרונות
למנות האחרונות מומלץ להגיש יינות קינוח דוגמת המוסקט (MUSCAT) או הסמיון (SEMILLON).
יינות קרח למינהם, טוקאי הונגרי, מופטו איטלקי, ואף פורט מפורטוגל.

אחרי הארוחה
בסיום הארוחה, מי שעוד יכול ומעוניין להקל על תהליך העיכול, יכול לשתות קוניאק ארמניאק (COGNAC ARMEGNAC), גרפה (GRAPA), קלבדוס (CALVADOS) או ייגר מאסטר (JAEGER MASTER).

טמפרטורות מומלצות להגשת יין:
מבעבעים –  ˚4 - ˚6
לבנים ארומטיים  –  ˚10 - ˚12
שרדונה לבן –  ˚12 - ˚14
אדומים קלים –  ˚16 - ˚18
אדומים עוצמתיים –  ˚18 - ˚22
יינות קינוח –  ˚6

בל נשכח את מיצי הענבים לזאטוטים.
בשום אופן אין לוותר על שתיית מים בארוחה.
בריאות, אריכות ימים וחג שמח!

קישורים:
איש הענבים