סופגנית, סופגנית, מתוקה וביישנית
כשהיינו ילדים, הייתה לסופגניות רק גרסה אחת – עגולה, נוטפת שמן, מלאה בריבה אדומה ומכתימה באבקת סוכר. מאז, תודה לאל, התקדמנו מעט, נתנו מקום לגרסאות עדתיות כמו הספינג' והצ'ורוס, קידמנו בברכה גם פיתוחים זרים מתאילנד, הודו וסין, והתרחבנו ממילוי הריבה לשלל מילויים מתוקים, החל מריבת חלב ושוקולד וכלה במילויים אלכוהוליים. הנה כמה מתכונים לדוגמא.
אתם מוזמנים לשלוח לנו גם מתכונים מנצחים משלכם.
לצפייה בסרטון וידאו, לחצו כאן
להשתתפות בתחרות והוספת מתכון לחצו כאן
כשהיינו ילדים, הייתה לסופגניות רק גרסה אחת – עגולה, נוטפת שמן, מלאה בריבה אדומה ומכתימה באבקת סוכר. מאז, תודה לאל, התקדמנו מעט, נתנו מקום לגרסאות עדתיות כמו הספינג' והצ'ורוס, קידמנו בברכה גם פיתוחים זרים מתאילנד, הודו וסין, והתרחבנו ממילוי הריבה לשלל מילויים מתוקים, החל מריבת חלב ושוקולד וכלה במילויים אלכוהוליים. הנה כמה מתכונים לדוגמא
לצפייה בסרטון וידאו, לחצו כאן
להשתתפות בתחרות והוספת מתכון לחצו כאן
סופגניות אווריריות
מאת: שף-קונדיטור שי חנוך, רשת הקונדיטוריות אינגליש קייק.
חומרים לכ-20 סופגניות:
1 ק"ג קמח.
100 גרם מרגרינה/חמאה רכה
150 גרם סוכר
10 גרם מלח (כחצי כפית)
20 גרם שמרים יבשים
1 ביצה
1/2 1 כוסות מים פושרים
1 כפית תמצית וניל
גרדה מ-1 תפוז
גרדה מ-1 לימון
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
1. למעבד מזון מכניסים קמח, מרגרינה/חמאה, סוכר, מלח, שמרים, ביצה, מים, תמצית וניל, גרידת תפוז וגרידת לימון, מרכיבים וו לישה ומערבבים במשך 8-10 דקות, עד לקבלת תערובת בצק אחידה ולא דביקה.
2. מניחים את הבצק בקערת המעבד, מכוסה בניילון למשך כ-15 דקות, עד להכפלת נפחו.
3. מחלקים את הבצק ל- 20 כדורים יפים. את הכדורים מניחים על תבנית משומנת היטב במרווחים של 8 ס"מ זה מזה, וממתינים לתפיחתם עד לקוטר של כ-10 ס"מ.
4. בסיר לטיגון עמוק מחממים שמן לטמפרטורה של 150 מעלות, ומטגנים את הסופגניות כ- 4 דקות מכל צד, או עד לקבלת צבע זהוב ומוציאים.
5. ממלאים בריבה לפי הטעם, כשהסופגנייה עודנה חמה, ובוזקים מעליה אבקת סוכר.
גולב ג'מון – מיני סופגניה הודית
מאת: מסעדת אינדירה תל אביב.
חומרים:
1/2 1 כוס סוכר
1/4 כפית אבקת הל
3 כוסות מים
1 כוס אבקת חלב
2 כפות קמח
1 שקית אבקת אפיה
שמן לטיגון
קוקוס טחון
אופן ההכנה:
1. מערבבים סוכר, מים והל ומבשלים בסיר קטן, עד שנוצר סירופ.
2. מערבבים אבקת חלב, קמח, אבקת אפייה ומים עד לקבלת בצק רך.
3. בעזרת הידיים יוצרים כדורים קטנים, בגודל אחיד, חלקים ורכים.
4. מחממים שמן במחבת גדול ומשאירים על אש נמוכה כדי שהכדורים יטגנו מבפנים
5. מטגנים את הכדורים עד למידת מדיום בצבע זהוב.
6. מצפים את הכדורים בסירופ ומפזרים מעל מעט קוקוס טחון.
אינדירה
שדרות שאול המלך 4, תל אביב.
03-6954437
סופגניות אפויות (מיני בריושים) עם קרם שוקולד או קרם תפוז
מאת: לחם ארז
חומרים לכ-40 סופגניות קטנות:
לסופגניות:
4 ביצים
2 כפיות שמרים (12.5 גרם).
1/3 כוס סוכר (50 גרם).
5 כוסות קמח (500 גרם).
300 גרם חמאה, קרה מאוד, חתוכה לקוביות
4 קוביות קרח
1 כפית מחוקה מלח (7 גרם).
לקרם שוקולד:
200 גרם שוקולד מריר
250 גרם שמנת מתוקה
כף ברנדי
לקרם תפוז:
2 כוסות סוכר
3/4 כוס קורנפלור
5 כוסות מיץ תפוזים טבעי
1 כפית גרידת תפוז
7 חלמונים
100 גרם חמאה, רכה
אופן ההכנה:
1. לקערת מיקסר מכניסים קמח, שמרים, סוכר וביצים, ומערבלים במיקסר עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים קוביות חמאה ומלח, ומערבבים רצוף במשך 3-4 דקות נוספות, לקבלת בצק דביק. מוסיפים קוביות קרח ומערבלים, עד שכל הקרח נמס לקבלת בצק אחיד.
2. עוטפים את הקערה עם הבצק בנייר פרגמנט, ומכניסים למקרר למשך 3-4 שעות.
3. מחלקים את הבצק לכ-40 כדורים שווים (כ-45 גרם כל כדור), ומכניסים כל כדור לכוסית אלומיניום חד פעמית בגודל 30, להתפחה נוספת של עוד כחצי שעה (הבצק תופח מעט מאוד אך מגעו הופך דביק יותר).
4. מחממים תנור לחום 180 מעלות, ואופים במשך כ-20 דקות, עד שהסופגניות מזהיבות.
5. למילוי קרם שוקולד: בסיר מרתיחים שמנת מתוקה. בקערה שוברים את קוביות השוקולד, שופכים מעליהם את השמנת הרותחת, ומערבבים עד להמסה. מוסיפים את הברנדי, ומערבבים היטב.
6. למילוי קרם תפוז: בקער נירוסטה על בן-מארי מערבבים סוכר, קורנפלור, מיץ תפוזים טבעי, גרידת תופז ו-7 חלמונים, עד להסמכתם לתערובת אחידה. מורידים את הקערה מהבן-מארי, מוסיפי בהדרגה חמאה רכב, ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
7. ממלאים את הסופגניות בקרם הנבחר בעזרת שקית זילוף עם פיית נירוסטה מתאימה, ומפזרים מעל אבקת סוכר. לסופגניות במילוי קרם התפוז, ניתן להוסיך גם קליפות תפוז מסוכרות.
סופגניות אלכוהוליות
מאת: טמפטיישן בר
חומרים ל-15 סופגניות:
1/2 ק"ג קמח
25 גרם שמרים
קורט מלח
50 גרם מרגרינה, רכה
2 ביצים
1/4 כוס סוכר
1 כפית גרידת לימון
1/2 כוס חלב
שמן לטיגון עמוק
ריבת תותים/ריבת חלב
וודקה
אבקת סוכר
אופן הכנה:
1. מנפים קמח לתוך קערה עמוקה. מוסיפים שמרים ומערבבים. מוסיפים מלח, מרגרינה, ביצים, סוכר, גרידת לימון וחלב, ולשים עד לקבלת עיסה אחידה.
2. מכסים את הקערה במגבת או בניילון נצמד, ומתפיחים את הבצק למשך שעה.
3. יוצרים מהבצק סופגניות. משמנים תבנית במעט חמאה ומניחים את הסופגניות במחבת ל 10 דקות, לתפיחה נוספת
4. בסיר מחממים שמן לטיגון עמוק, ומטגנים את הסופגניות בשמן עמוק עד השחמה.
5. בכוס מערבבים ריבת תות או ריבת חלב עם וודקה, ביחס של 1:4. ממלאים את הסופגניות באמצעות שקית זילוף או מזרק, ומפזרים מעל אבקת סוכר.
בייבי ספינג'
מאת: הדירה.
חומרים לכ- 24 יחידות:
50 גרם שמרים יבשים
1/2 1 ק"ג קמח לבן
1/4 כוס שמן
1 כף שטוחה מלח
4 כוסות מים פושרים
1/4 כוס ברנדי
אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב את השמרים עם מים ושמן. מוסיפים קמח ומלח, לשים היטב, מוסיפים ברנדי ולשים עד לקבלת תערובת אחידה. אם התערבות עדיין דביקה מוסיפים מעט קמח, אם היא יבשה אז מעט מים.
2. מכניסים את הבצק לקערה, ומכסים להתפחה לכ- 30-40 דקות, עד שהבצק מכפיל את עצמו בתפיחה.
3. קורעים עיגולי בצק מהתערובת ומותחים אותם מהצדדים (בזמן הטיגון הם מקבלים צורות משלהם). לחילופין, ניתן ליצור עיגולים עם חור באמצע.
4. בסיר מחממים שמן לטיגון עמוק על אש בינונית, ומטגנים את הספינג' עד להזהבה.
5. לגרסה המתוקה: מפזרים אבקת סוכר או מורחים דבש, ומגישים.
6. לגרסה מלוחה: ניתן לפזר מעט מלח, או לטגן ביצה עין ולהניח בין שני ספינג'.
הדירה
דיזינגוף 232, תל אביב.
03-6021133
צ'ורוס
מאת: שף תומר חקזנר, מסעדת דיוינו.
חומרים:
360 מ''ל שמן סויה
900 מ''ל מים
קורט מלח
קורט סוכר
20 גרם קמח לבן
15 גרם אבקת אפיה
20 ביצים
1 מקל קינמון
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
1. בקערה מערבבים קמח עם אבקת אפייה.
2. בסיר נמוך מרתיחים מים, שמן, מלח, סוכר ומקל קינמון.כאשר מגיע לרתיחה מוסיפים בבת אחת קמח ואבקת אפיה. מכבים את האש וטורפים הכל לתערובת אחידה.
3. לאחר שהבצק התקרר מוסיפים ביצים, ומערבבים היטב.
4. בסיר עמוק מחממים שמן לטיגון. מעבירים את הבצק למזלפת, מזלפים את הבצק לשמן ברצועות קטנות, ומטגנים עד להזהבה.
5. מגישים עם מי ורדים ואבקת סוכר.
ספינג' מרוקאי
מאת: אורי לוי לאינגריד רסטו בר
חומרים ל-24 יחידות:
50 גרם שמרים יבשים
1.5 קילו קמח לבן
1/4 כוס שמן
כף שטוחה של מלח
4 כוסות מים פושרים
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב את השמרים עם המים והשמן. מוסיפים את הקמח והמלח ולשים היטב. אם התערבות עדיין דביקה מוסיפים מעט קמח, אם היא יבשה אז מעט מים. מכניסים את הבצק לקערה ומכסים להתפחה ל-30-40 דקות, עד שהבצק מכפיל את עצמו בתפיחה.
2. קורעים מתערובת הבצק עיגולים (כ- 24 יחידות) ומותחים אותם מהצדדים, כך שבזמן הטיגון יקבלו צורות משלהם. לחילופין, ניתן ליצור עיגולים עם חור באמצע.
3. בסיר המיועד לטיגון עמוק מחממים שמן לטיגון, ומטגנים את הספינג' על אש בינונית עד הזהבה.
4. מוציאים מהאש לצלחת עם ניר סופג, מפזרים אבקת סוכר מעל ומגישים לצד מטבלים: שוקולד, דבש, וניל וכדומה.
5. למי שאוהב את הגרסה המלוחה, ניתן לפזר מעט מלח.
מתכון לאנגוצ'ה –סופגניות אתיופיות
מאת: מסעדת חבש.
חומרים ל-5 יחידות:
2 כפות שמרים
חצי כוס מים
כפית מלח
כפית סוכר
250 גרם קמח חיטה מקמח מלא
ביצה אחת
אופן הכנה:
1. משרים בקערה שמרים, סוכר, מלח ורבע כוס מים פושרים, למשך רבע שעה.
2. בקערת פלסטיק מערבבים בהדרגה קמח עם רבע כוס מים וביצה. לשים עד לקבלת עיסה אחידה.
3. מוסיפים לתערובת הקמח את כוס השמרים. לשים עד לקבלת עיסה אשר לא נדבקת לידיים או לדפנות הקערה.
4. משאירים את הבצק לתפוח למשך שעה, כאשר הקערה מכוסה במגבת.
5. מחממים תנור ל- 130 מעלות חום.
6. לאחר שהבצק תפח מרדדים קלות ויוצרים סופגניות קטנות.
7. מסדרים את הסופגניות בתבנית משומנת, מושחים בעזרת מברשת במעט שמן ומכניסים לתנור למשך 45 דקות, עד להזהבה.
8. מגישים לצד דבש לטבילה.
לוקומריס- סופגנייה יוונית בדבש ו-וניל
מאת: בנג'מין סיגל.
מצרכים:
לבצק:
500 גרם קמח
20 גרם סוכר
4 גרם מלח
45 מ"ל שמן תירס
1/2 ליטר מים
20 גרם שמרים
לרוטב דבש ו-וניל:
1/2 ליטר מים
400 גרם סוכר
400 גרם דבש
מקל וניל
2 מקלות קינמון
אופן הכנה:
1. מניחים את כל חומרי הבצק בקערת עבודה ולשים עד קבלת עיסה אחידה.
2. מכסים במגבת לחה ונותנים לבצק לתפוח במשך שעה.
3. בסיר קטן מבשלים את כל מרכיבי הרוטב, על אש נמוכה, עד לקבלת סירופ מעט סמיך.
4. במחבת מחממים שמן לטיגון עמוק.
5. לוקחים מעט מהבצק בעזרת 2 כפות, ומעבירים סופגניות קטנות ולא אחידות לגמרי לטיגון.
6. כשהלוקומריס מזהיב מוציאים מהשמן ומעבירים לצלחת מכוסה בנייר סופג.
7. מסדרים על צלחת עמוקה את הלוקומריס, ויוצקים מעל בנדיבות מהסירופ.
תלומבס – סופגניות בנוסח יהדות תורכיה
מאת: חיה שחור לבאגסי ביסטרו בר.
חומרים ל-15 יחידות:
1/4 כפית סוכר
20 גרם שמרים טריים
כוס מים פושרים
1/2 ק"ג קמח
1/4 כפית מלח
אבקת סוכר
שמן לטיגון עמוק
אופן ההכנה:
1. ממיסים סוכר ושמרים בחצי כוס מים פושרים.
2. בקערה נפרדת מניחים קמח, מלח וחצי כוס מים ומערבבים.
3. מוסיפים לתערובת הקמח את תערובת המים והשמרים, ולשים את התערובת עד לקבלת מרקם אחיד. מכסים במגבת ונותנים לבצק לתפוח כשעתיים.
4. מכינים מהתערובת מכינים כדורי בצק ויוצרים חור באמצע (כמו בייגלה).
5. בסיר המיועד לטיגון עמוק מחממים שמן לטיגון, ומטגנים את הכדורים עד הזהבה.
6. סופגים את השמן בעזרת נייר סופג, מפזרים אבקת סוכר מלמעלה ואוכלים חם.
מיני סופגניות ליצ'י יפניות
מאת: מסעדת יוקו אונו.
חומרים:
50 גרם קמח
כפית אבקת אפיה
כפית קורנפלור
ביצה
מעט מים
1 חבילה לי'צי או קופסת שימורי ליצ'י
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
1. מערבבים קמח, אבקת אפייה, קורנפלור, ביצה ומים לבלילה סמיכה ולא אחידה.
2. בסיר המיועד לטיגון עמוק מחממים שמן לטיגון.
3. מסננים את הליצ'י מהנוזלים.
4. טובלים ליצ'י בבלילה ומטגנים בשמן עד שמתקשה קצת. מוציאים וטובלים שוב בבלילה. מחזירים לשמן הרותח ומטגנים עד לקבלת צבע זהוב.
5. מניחים על צלחת ומפזרים מעל אבקת סוכר.
6. מגישים מיד לצד ג'ינג'ר כבוש ומסוכר.
סופגניות גלידה סיניות
מאת: מסעדת צ'יינה לי.
חומרים ל-4 מנות:
1 חלמון
2/3 כוסות מי קרח
3/4 כוס קמח שקורר חצי שעה במקרר
קורט מלח
5 גרם אבקת אפייה
שמן לטיגון עמוק
1/4 כוס קמח
3/4 כוס פירורי לחם גרוסים דק
4 כדורי גלידת וניל גדולים וקפואים ככל האפשר
סירופ מייפל
אופן הכנה:
1. מערבבים את החלמון בתוך קערה. מוסיפים מי קרח ומערבבים עד להתמזגות הנוזלים. מוסיפים קמח, מלח ואבקת אפייה ומערבבים עד לקבלת עיסה לא אחידה ומעט גבשושית.
2. מקררים את התערובת כשעתיים לפני שימוש.
3. בסיר המיועד לטיגון עמוק מחממים שמן לטיגון.
4. מערבבים בצלחת את הקמח ופירורי הלחם.
5. מוציאים מהפריזר את כדורי הגלידה שהכנו מבעוד מועד. מגלגלים אותם בתערובת הקמח ופירורי הלחם ומהדקים שכבת ציפוי דקה היטב.
6. מצפים את הכדורים בבלילה, ומעבירים לטיגון בשמן עמוק וחם ככל היותר. מטגנים קצרות עד הזהבה.
7. מוציאים מיד, בוזקים מעל מעט רוטב מייפל ואוכלים מיד.
פא טונג קו – סופגניה תאילנדית
מאת: מסעדת בית תאילנדי.
חומרים:
20 גרם שמרים יבשים
1 ק"ג קמח חיטה לבן
3 כפות שמן
ביצה
חצי כף מלח
קמצוץ סוכר
4 כוסות מים פושרים
שמן לטיגון עמוק
אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב את השמרים עם המים והשמן. מוסיפים את הקמח והמלח ולשים היטב. מוסיפים ביצה טרופה ולשים שוב. אם התערבות עדיין דביקה מוסיפים מעט קמח, אם היא יבשה אז מעט מים.
2. מכניסים את הבצק לקערה ומכסים להתפחה למשך לילה שלם.
3. קורעים את הבצק לאצבעות של 50 גרם.
4. בסיר המיועד לטיגון עמוק מחממים שמן לטיגון. מעבירים את אצבעות הבצק לטיגון עד הזהבה.
5. מגישים חם, עם הקפה של הבוקר.