מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > ראש השנה 2007 > סידור שולחן

סידור שולחן

עכשיו נותר רק להמתין לאורחים עכשיו נותר רק להמתין לאורחים
שולחן חג קלאסי שולחן חג קלאסי
מפיות צבעוניות יוסיפו הרבה שמחה לשולחן החג שלכם מפיות צבעוניות יוסיפו הרבה שמחה לשולחן החג שלכם
תשומת לב לפרטים הקטנים תזכה אתכם בעוד כמה נקודות אצל האורחים תשומת לב לפרטים הקטנים  תזכה אתכם בעוד כמה נקודות אצל האורחים
איך מסדרים שולחן לעשרים איש, כיצד מתאימים מפה למפיות, מהי הצורה הנכונה לסידור הסכו''ם, מתי כדאי לקנות את הפרחים ואיך יוצרים אווירה חגיגית, בלי לשבור את הראש ולקרוע את הכיס. לכבוד ארוחת החג בקרבה, כמה טיפים לסידור שולחן וחדר, שישאיר את האורחים פעורי פה, ואת האורחות, בעיקר מהזן הפולני, ירוקות מקנאה. זה הרבה יותר פשוט ממה שאתם חושבים.

איך מסדרים שולחן לעשרים איש, כיצד מתאימים מפה למפיות, מהי הצורה הנכונה לסידור הסכו"ם, מתי כדאי לקנות את הפרחים ואיך יוצרים אווירה חגיגית, בלי לשבור את הראש ולקרוע את הכיס. לכבוד ארוחת החג בקרבה, כמה טיפים לסידור שולחן וחדר, שישאיר את האורחים פעורי פה, ואת האורחות, בעיקר מהזן הפולני, ירוקות מקנאה. זה הרבה יותר פשוט ממה שאתם חושבים

אוכל, ואת זה יודע כל אחד, היא חוויה בה משתתפים כל החושים – גם העיניים. הרושם הראשוני שיוצרת המנה עשוי להטות את כל הארוחה, מנה שמסודרת בצורה יפה ואסתטית על הצלחת תיראה מגרה וערבה יותר לחיך, וברוב המקרים – גם תרגיש ככה. לכן, סידור השולחן לחג חשוב כל כך. חדר מקושט ויפה ושולחן מסודר באלגנטיות משמחים את העין, יוצרים אווירה טובה ונעימה, ומעניקים לסועדים אחלה של ספתח לארוחה. והיופי הוא, שממש לא חייבים להשתולל. סידור נכון של החדר והשולחן, התאמה של המפה למפיות ולכלים, והוספת שניים-שלושה אלמנטים קישוטיים, מספיקים כדי להפתיע את האורחים עם כניסתם לחדר, ליצור רושם חגיגי ומהודר, ולפתוח את הארוחה ברגל ימין. לכבוד ראש השנה, הנה כמה טיפים לסידור וקישוט שולחן החג. 

סידור החדר
• מהחדר בו עורכים את הסעודה (לרוב – הסלון) מומלץ לסלק כל פריט ריהוט שעלול להפריע. ספות ושולחן קפה ניתן לדחוף, לערב אחד, לחדרים. את השטיח מומלץ לגלגל ולהרחיק. חדר עמוס מדי יראה צפוף ולא נעים, וגם יקשה על התנועה והגשת המנות.
• רצוי לסלק גם מזכרות קטנות, כלי זכוכית, מכשירי חשמל קטנים, כל דבר שעלול להישבר בגלל צפיפות או בגלל ילד ששלח יד.
• אם עורכים שולחן ליותר משמונה מוזמנים רצוי לסדר אותו בצורת האות ח' – לאווירה אינטימית בין הסועדים.
• אם יש אפשרות – ניתן להכין מראש שולחן קטן שעליו יהיו מונחים כל המשקאות, כדי שכל סועד יוכל לקום ולמלא את כוסו לפי רצונו.
• עמעום האורות בחדר, והדלקה רק של נרות על השולחן ומנורות צד, עשוי ליצור רושם רב יותר כשהאורחים נכנסים. מובן שאת הארוחה עצמה מומלץ לנהל באור מלא.
מפה:
• לסידור שולחן קלאסי בעל מראה חגיגי, מומלץ לבחור במפה בעלת גוון אחיד. רצוי שהמפה תהיה בהירה (אבל לא לבנה), בגוון בהיר יותר מהגוון של מערכת כלי האוכל וההגשה, ועשויה מכותנה מלאה בטקסטורה גסה, פשתן או אורגנזה.
• אם יש לכם בית רק מפה לבנה סטנדרטית לארוחות חג, ואין לכם רצון או יכולת להוציא כסף על מפה חדשה - ניתן לשנות את האווירה ע"י הנחת בד נוסף על המפה הקיימת. כל בד שקוף צבעוני יעשה את העבודה. כמובן, שרצוי להתאים את צבעו של הבד השקוף לצבע המפיות. רצוי לעשות אותו ארוך יותר ב-5 ס"מ מכל אחד בצדדי המפה, כך שיישארו שוליים שקופים בכל צד.
• אפשרות נוספת היא להניח לאורך השולחן ראנר - פיסת בד ארוכה וצרה, ברוחב 20-60 ס"מ, בצבע נגדי לצבע מפת הבסיס, או בצבע המותאם לצבעי כלי ההגשה או המפיות.
סידור הכלים על השולחן:
• המרחק האופטימאלי בין הסועדים הוא 20 ס"מ.
• בסידור לכל סועד בנפרד, הכוסות תמיד מונחות בצד ימין, וצלחת הלחם בצד שמאל. סידור מסוג זה תוחם את גבולות הסועד, ונותן לכל אחד את המרחב האישי שלו.
• את הצלחות מסדרים כך: בסיס הצלחת, מעליה צלחת למנה עיקרית ועליה צלחת מנה ראשונה. את צלחות המרק מומלץ להגיש לכל סועד באופן אישי.
• הצלחות לא חייבות להיות מאותו סט: ניתן לערבב צבעים ולשים, למשל, צלחות למנה עיקרית בצבע לבן, צלחות למנה ראשונה ולמרק צבעוניות או שקופות, וכוסות בצבע שלישי.
• לחילופין, ניתן לשים לכל סועד סט צלחות בצבעים משלו, וליצור שלוחן רבגוני ומעניין.
• הסכו"ם תמיד מונח לפי סדר האכילה - מהחוץ כלפי פנים. הסידור הנכון יהיה: שני סכינים מצד ימין – סכין קטנה חיצונית וסכין גדולה פנימית. ליד הסכין הקטנה מניחים את הכף. מצד שמאל של הצלחת שני מזלגות – מזלג גדול פנימי ומזלג קטן חיצוני.
• לחילופין – ניתן להניח את הסכום הראשוני בצורה מוצלבת על הצלחת, או לקשור אותו בסרט סאטן. כמובן שבמצב כזה יהיה צורך להביא סכום נוסף כשמתחלפות המנות.
• הכוסות מסודרות לפי סדר השימוש, מכיוון הסכין וכלפי מעלה. בצידה הימני עליון של הצלחת מניחים את גביע יין - רצוי על תחתית, על מנת למנוע טפטוף היין על המפה. לידו מניחים כוס נמוכה למשקה קל. במידה ויש כוסות נוספות – ממשיכים איתן את האלכסון. אם יש יותר מארבע כוסות, מניחים את הכוסות הנותרות בצד החיצוני של האלכסון הראשון.
מפיות:
• את המפית שמים על צלחת המנה הראשונה, או לצד הצלחות, קשורות בחבק.
• רצוי לבחור מפיות בצבע שתואם למפה. לחילופין, אם הכלים עשויים זכוכית – אפשר לבחור במפיות בצבע הנוגד את המפה.
• מפיות מבד מעניקות מראה חגיגי הרבה יותר. אם אין לכם סט מפיות אבל יש מכונת תפירה - קחו כל בד שתבחרו, חיתכו אותו לרצועות ותפרו את השוליים. בעבודה של חצי שעה השגתם סט מפיות מיוחד.
• אם אין באפשרותכם לעבוד עם מפיות בד – ניתן לקנות מפיות נייר איכותיות ובדגמים חגיגיים.
• חבקי מפיות יוצרים מראה חגיגי ורב רושם. ניתן לעשות חבקים בכמה דרכים: ניתן להשתמש בצמידי קריסטלים (ישנן חבילות של 12 בחנויות "הכל ב-$"), בצמידים מתיבת התכשיטים, וגם בקוקיות נאות לשיער. ניתן לקשור כל מפית בסרט סאטן, או לעטוף את המפית לרוחבה עם רצועת נייר מצוירת, כשאת הקצוות ניתן לחבר בדבק. גם עלה ארוך וצר יכול לשמש לקשירת המפית.
• ניתן להניח את המפית על הצלחת ועל המפית להניח ראש פרח (גרברה או ורד עם הגבעול). במקרה כזה, רצוי ליצור ניגוד צבעים בין הפרח למפית (על מפית שחורה לשים פרח לבן).
פרחים:
• את הפרחים ניתן לקנות יומיים שלושה לפני ערב החג , ולא ביום האחרון בו המחירים עולים.
• ישנם פרחים שתהליך פתיחת הפרח נמשך 4-7 ימים (סיפן, שושן צחור). לכן, אם קונים את הפרחים מספר ימים לפני החג, יש לקנותם חצי סגורים, על מנת שיהיו בשיאם בערב החג. אם הפרחים עדיין לא נפתחו בערב הארוחה – ניתן להוסיף למי הפרחים מעט סוכר.
• ניתן להכין זר זול מרשים במיוחד מ- 5 פרחים גבוהים במיוחד (סיפן, שושן צחור, ליליה, חמניות גדולות), להוסיף חבילה של ירק מכל סוג ועוד חבילה של פרחים זולים יותר כגון חרציות או גיבסנית.
• אין צורך להשקיע באגרטלים – ניתן להניח את הפרחים בכל כלי אטום למים: קומקום ישן, בקבוק יין צבוע בצבע שמן, כלי אוכל שונים ומיוחדים. אפילו דלי עטוף בבד הנשפך ממנו כלפי מטה, באופן שמסתיר את הדלי, יכול להיראות נהדר.
• פרחים בודדים (גרברות או ורדים, למשל) ניתן להניח, מקוצרי גבעול, בכוסות טקילה או מבחנות, לאורך כל השולחן.
• ורדים ניתן לקטום כמעט עד הראש, ולהכניס לכלי זכוכית עגולים ומלאי מים. הפרחים ייפתחו עד המקסימום ויצופו בפנים.
• ניתן לגוון עם צלוחיות פוטפורי (עלי פרחים מיובשים), בצבעים המתאימים לפרחים הטריים, או פשוט לפזר קצת פוטפורי על השולחן ובין הכלים.
נרות:
• נרות על שולחן האוכל וסביבו מעניקים אווירה חמימה ורגועה יותר. ניתן להציב נרות לא רק על השולחן, אלא גם על מזנונים, קורות, מעקות וכו'. צריך רק לזכור שימוש בנרות מצריך הקפדה על כללי בטיחות. אין להשאיר נרות דולקים ללא כלי מגן במקומות מועדים לדליקה או חשופים לרוח. יש להשגיח כשבסביבה מתרוצצים ילדים או בעלי חיים.
• ניתן לקנות חבילה של 50 נרונים (נרות חימום) בכל סופר, ולהניחם בכלים קטנים.
• במידה ואין פמוטים קטנים, אפשרי להשתמש בכוסות שתייה מזכוכית שקופה אשר ישמשו כבתי נרות מעולים.
• ניתן להניח נרות עגולים צפים בתוך קערות זכוכית קטנות, מלאות עד למחציתן במים. מעניק מראה מיוחד וקסום.
• לחילופין – ניתן לקנות נרות מרובעים גדולים, בגבהים שונים, ולרכז אותם במקומות שונים לאורך השולחן, ליצירת "צריחים" של נרות.
• ניתן לוותר על הנר, לקנות שמן ריחני ופתילות, למלא קעריות במים, להוסיף כמה טיפות שמן – וליצור נרות שמן ריחניים.
גימורים וקישוטים:
• ניתן להציב צלחות עם פירות טריים במקומות שונים לאורך השולחן. רצוי לשלב פירות הקשורים לחג, כמו רימונים, תפוחים, תמרים ותאנים.
• ניתן לפזר על השולחן אגוזים בגדלים שונים. לגיוון - ניתן לצבוע אותם מראש בצבעים שונים.
• ניתן לצבוע, בצבע ספריי, גם תפוחי עץ, תפוזים ומנדרינות, ולהניח בקערות גדולות על השולחן.
• ניתן להניח תמונות משפחתיות ממוסגרות סביב השולחן.
• ניתן לקשט עם "טיפות" זכוכית דקורטיביות בצבעים שונים (להשיג בחנויות כלי בית).
• אפשר לפזר על השולחן נצנצים, צדפים, קונכיות וחלוקי נחל שעליהם כותבים את שמות המסובים.
• שרשראות פנינים, אמיתיות או מלאכותיות, יראו נהדר כשהן מקשטות פמוטים או מסודרות לאורך השולחן כשביניהן נרות.
• ניתן להציב במרכז השולחן אלמנט גבוה אחד – אגרטל גבוה עם פרח גבוה בודד (כלה, ציפור גן עדן, סחלב), או פמוט גבוה מואר.
• אם בוחרים לקשט בצבעים חמים, ניתן להניח במרכז השולחן קערת זכוכית שקופה עם דגי זהב. אורות הנרות המשתקפים בה יתנו אווירה מלכותית וזוהרת.
• ברווזי הפלסטיק של הילדים יראו אלגנטיים להפליא, כשהם צפים בקערת זכוכית גדולה מלאה מים ומרוצפת חלוקי נחל.

כמובן שאנחנו לא ממליצים ליישם את כל הטיפים הנ"ל על שולחן חג אחד. גם לא לרוץ ולהצטייד באביזרים במאות שקלים. נהפוך הוא - מומלץ לבחור ולהתאים את נושא קישוט השולחן, לפי מה שיש לכם בית. בדקו היטב את שטחי האחסון שלכם, מצאו מה מסתתר לכם בארונות הכלים, בתיבות התפירה ובמדפי הפיצ'פקעס, נברו בארגזים שמאוחסנים בבוידעם או בעליית הגג. אל תפחדו להעז ולהשתמש בדמיון. סביר להניח שחיפוש קצר בבית יניב יופי של אלמנטים קישוטיים, שיכולים להסתדר לכם ביחד עם הכלים, ולשנות את פניו של שולחן החג שלכם, ולטובה.