מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > המלצרית > יזרעאלי פאי

יזרעאלי פאי

הכנת פאי זו אומנות- התמונה באדיבות גאיה ברטלה הכנת פאי זו אומנות- התמונה באדיבות גאיה ברטלה
פאי תפוחים- התמונה באדיבות טארטן פאי תפוחים- התמונה באדיבות טארטן
פאי שהוא חגיגת פירות - התמונה באדיבות טארטן פאי שהוא חגיגת פירות - התמונה באדיבות טארטן
פאי לימון- התמונה באדיבות טארטן פאי לימון- התמונה באדיבות טארטן
פאי תפוחים מהווה חלק בלתי נפרד מהתרבות הקולינרית בארצות הברית, והונצח בלא מעט יצירות אמנות, מוזיקה וקולנוע. גם בארצות אחרות מהווים מאכלי פאי חלק מהתרבות הקולינרית המקומית. לכבוד יציאת הסרט ''מלצרית'', הסובב סביב הכישרון לאפיית פאי, יצא אתר 2eat במבצע וחילק בין הגולשים כרטיסים לסרט. החל מה-06.09 יוקרן הסרט בבתי הקולנוע, בינתיים אתם מוזמנים להתרשם מהטריילר

 בשירו "אמריקן פאי", שחודש מאוחר יותר ע"י מדונה, משליך הזמר דון מקליין את המושג אמריקן פאי על נערה צעירה ואהובה. בסרט "אמריקן פאי", להבדיל, מנסה גיבור הסרט, ג'ים לווינסטיין, לחוות דרך פאי תפוחים חם שאפתה אמו את מעשה האהבה. איך שלא נסתכל על זה, אמא או אהובה, סליזי או לא - עבור האמריקנים, מסמל פאי תפוחים את הבית. ניתן למצוא אותו כמעט בכל מסעדת דרכים, כל בעלת בית שמכבדת את עצמה מחזיקה במתכון משלה למאפה, שעובר במשפחה מדורי דורות, וביום העצמאות האמריקני מהוו פאי התפוחים את הקינוח הרשמי של כל ברביקיו.


אבל לא רק בארה"ב מהווה הפאי יותר ממאכל, אלא סמל של תרבות קולינרית. באוסטרליה, למשל, נחשב פאי הבשר לסמל תרבותי. בבריטניה מייצרות לא מעט חברות מאפי פאי "קנה וסע", במילויים כמו בקר טחון, בשר צלוי וכליות, ובשר ופטריות, ובמקומות רבים הם מוגשים עם צ'יפס כתחליף ל"פיש אנד צ'יפס" המסורתי. אירלנד היא מולדתו של ה"שפרד'ס פאי", פאי הרועים המסורתי, העשוי בדרך כלל מרכיבים משתנים של בשר בקר וירקות שורש.


בישראל הפאי פחות מובנה בתרבות הקולינרית המקומית, אבל שם נאה דווקא מצאה לו האקדמיה ללשון – תמליא, על שום העובדה שמדובר במאפה ממולא. ואולי אין לנו פאי קבוע שמופיע בחג ספציפי – אבל הוא אורח קבוע בתפריט של כמעט כל מסעדה, לפעמים בטארטלטים זעירים של אפרטיפ, לפעמים כפאי בשר או כקיש במנה העיקרית, ולפעמים, בגרסתו המתוקה, באגף הקינוחים.


בגדול, פאי הוא שם כולל לעוגה אפויה בתבנית עגולה בעלת דפנות נמוכות. הפאי יכול להיות בעלת שכבת קלתית אחת, שעליה מונח המילוי, או בעל שתי שכבות, שיוצרות כיסוי מלא דמוי צדפה וסוגרות על המילוי. הכנת פאי באופן כללי כוללת אפייה קצרה של הקלתית, שמטרתה ליצור תחתית פריכה, שלא תהפוך רטובה תחת המילוי הנוזלי. אחר כך מוסיפים את המלית. פאי בעל תחתית פריכה מכיל בדרך כלל מילויים מתוקים שלא עוברים אפייה, ופאי מסוג זה נקרא טארט או טארטלט.


אבל מלית הפאי יכולה להיות מורכבת מכל דבר כמעט, בטעמים שונים, ולכן מדובר, כאמור, במאכל שמתאים לכל שעות היום, לכל ארוחה ולכל מנה. במילויים המלוחים, ניתן למצוא בשר, דגים, גבינות מלוחות וירקות. במתוקים, ניתן למצוא את כל סוגי הפירות האפשריים, גבינה מתוקה, קצפות, שוקולד, אגוזים, ועוד ועוד. עוגת הפאי המפורסמת ביותר היא פאי התפוחים, שלה גרסה הפוכה הנקראת טארט טאטן. המהדרין מוסיפים לכל אחת מהגרסאות כדור גלידה בצד.


ועכשיו, אחרי "אמריקן פאי", חוזר הפאי לככב בסרט חדש, בשם "המלצרית". קרי ראסל ("פליסיטי") מגלמת בו מלצרית קשת יום בעלת כישרון מדהים לאפיית פאי. אבל לא צריך להיות קארי ראסל בשביל להתפרסם בשל פאי. לכבוד יציאת הסרט, יוצא אתר 2eat במבצע: יש לכם מתכון פאי מנצח? מכירים טיפ מדהים לאפיית פאי? רוצים לשתף את העולם בגרסה העתיקה של המאפה שסבתכם הביאה איתה לארץ? הכניסו טיפים ומתכונים לפאי במנגנון התגובות, ותוכלו לזכות בתהילת עולם, ובפרס – כרטיסים לסרט.