מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > סילבסטר 2007 > סיכום שנה במסעדות - פוסט עידן הפסיפלורה, הטרנדים הקולינאריים של שנת 2006

סיכום שנה במסעדות - פוסט עידן הפסיפלורה, הטרנדים הקולינאריים של שנת 2006

 אז מה היו הטרנדים החמים במסעדות בשנה החולפת? לא מעט מסתבר. ראשית, התפכחנו מהפסיפלורה, שב-2005 קישטה כל מנה וכיכבה בכל תפריט, אבל במקומה נסחפנו עם הלכי הרוח חדשים ונישאנו על גבי אופנות קולינאריות למחוזות מפתיעים. הרי האנדים, למשל אז מה היו הטרנדים החמים במסעדות בשנה החולפת? לא מעט מסתבר. ראשית, התפכחנו מהפסיפלורה, שב-2005 קישטה כל מנה וכיכבה בכל תפריט, אבל במקומה נסחפנו עם הלכי הרוח חדשים ונישאנו על גבי אופנות קולינאריות למחוזות מפתיעים. הרי האנדים, למשל
השתלטות הקינואה
את רשימת הסיכום הזאת אי אפשר להתחיל בלי הקינואה, כמובן. האגדה האורבנית מספרת על ישראלי צעיר שנסע לבקר חברים בדרום אפריקה והתכבד שם בגרגירים מוזרים, משהו בין קוסקוס לעדשים. הבחור התלהב ושקל לקחת כמה שקיות אתו ארצה. אבל לחברים היה רעיון יותר טוב. מדובר בלהיט הם ניסו לשכנע אותו, פוטנציאל למיליונים, בוא נתחיל לייבא לישראל. כיוון שהתלבט סגרו אתו החברים שהמכולה הראשונה עליהם. ההמשך ידוע.
את הקינואה אימצו בבת אחת ובאופן די חריג גם שפים וגם דיאטניות, אלו מתמוגגים מהטעם האגוזי וממגוון המנות שבהן אפשר לשלב אותה, ואלה מעתירות עליה שבחים: עשירה בחלבון, סידן וברזל, חובקת שלל חומצות אמינו. סוג של סטייק רק בלי הכולסטרול.
האינטרנט מלא במתכונים על בסיס קינואה, הנה אחד מוצלח במיוחד לדוגמא: www.2eat.co.il/ShowArticle.asp?artID=1163 , אלתור על המתכון של סלט הקינואה המיתולוגי של מסעדת לוקאס התל-אביבית.
קריסת המגדלים
האם מישהו זוכר איך רק לפני שנה-שנתיים אי אפשר היה להזמין שניצל ופירה במסעדת פועלים בלי לקבל מגדל בנוי לתלפיות של נתחי שניצל, עיגולי פירה ושבבי בצל מטוגן? בשיאו של הטרנד, נראה היה ששפים נדרשים לתואר בהנדסת בניין כדי לייצב את המגדלים רבי הקומות שנבנו לנו על הצלחת. אבל כמו כל אופנה, גם זו התפוגגה ויחד עם ה'סלואו פוד' שעושה כעת קאמבק נראה שגם ה'פלאט פוד' זוכה לעדנה, ושוב יוצאות מהמטבח צלחות ובהן מונחות זו לצד זו מנה עיקרית ותוספות. אולי זה בגלל שמקינואה אי אפשר לבנות מגדלים.
 מגמת ההתרחבות
גם בלי תואר שני בכלכלה, קל להגיע למסקנה שאם עליתם על נוסחא מנצחת, יש סיכוי גבוה ששכפולה יניב עוד ועוד כסף. נכון שלענף המסעדנות חוקים משלו, אבל בשנה האחרונה רבים וטובים מהמסעדנים ובעל בתי הקפה והברים הימרו על רעיון השכפול. קחו לדוגמא את ארומה, שהשלימה את כיבוש הארץ ומשכפלת את עצמה עכשיו בארה"ב. עוד דוגמא לשכפול היא רשת בתי הקפה והמסעדות "מצדה", שפתחה השנה סניף שלישי בתל אביב, או רשת הקונדיטוריות ובתי הקפה המשגשגת רולדין, שפותחת עוד ועוד סניפים בארץ. בראיון שהיה עימה לאחרונה באתר 2eat, סיפרה מירי ארזי, הקונדיטורית והבעלים של בית הקפה מתוקה מתל אביב, שהתכנית העסקית של "מתוקה" לשנתיים הקרובות כוללת, קודם כל, פתיחת סניפים חדשים.
דוגמא חדשה לשכפול, ממש מהחודש האחרון, היא מסעדת סנטה פה האילתית, שנחשבת לאחת המסעדות הטובות והפופולאריות באילת, ופתחה ממש בימים אלה סניף שני וחדש ברמת החייל, שנראה כמעט כמו סניף האם ומוגש בו תפריט זהה, לטובת ההיי-טקיסטים החרוצים, שהדבר הכי קרוב לחופשה באילת עבורם היא הפסקת הצהריים.
אורגני בצלחת
באיחור אופנתי של חמש שנים, הגיע טרנד הגורמה הבריא והאורגני גם אלינו. ישראל היא אמנם אחת המדינות המערביות עם זיהום האוויר הגבוה, מרססים אצלנו פירות וירקות בחומרים שבמדינות מתוקנות הוצאו משימוש כבר לפני עשור ויותר, מגיפת סרטן משתוללת בארץ, ובכל זאת, לא נראה שמישהו חשב לעשות משהו, עד שהחליטו השפים להיכנס לתמונה. מרגע שזה קרה, זכה האוכל האורגני והבריא בכלל, לשיק חדש, והפך לדבר הכי לוהט בשטח.
בנוסף לרשימה ארוכה של בתי קפה ומסעדות אורגניות כמו "שירל'ה" בפלורנטין או "קום איל פו" שהכניסו לתפריט הבריא שלהן גם מנות אורגניות, יש לא מעט שפים שהפכו את הבישול הבריא לדגל. אחת מהן היא שושי  מ"שושי גורמה לייט" שהפכה את הבישול הבריא, מוקפד הקלוריות והטעים לאג'נדה של ממש. אחרת היא עדינה ברודי ממסעדת "טיירה" התל-אביבית. בתור נושאות הדגל של המהפכה עבור כולנו, מן הראוי לעשות להן כבוד.