הסם המתקתק בנוסח יהודי פולניה בקיטון


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

  כאשר אתם רעבים לאוכל ולא לאיזה סלט יאפי מוקפץ, 'קיטון' תספק לכם מזון אמיתי של בית יהודי מזרח-אירופאי, חם ואוהב, אוכל של גלות, 'אוכל של געגוע', כפי שהיטיבה לנסח זאת, רסקין עצמה.


עם כניסתכם ל'קיטון' תחושו מייד שאתם חוזרים אחורה במנהרת זמן אל העולם שהיה ואיננו עוד(תיתכן סחרחורת נעימה). המלצרית המהלכת בסינר לבן עם תחרים תגיש מיד כשתתיישבו אל השולחן לחם קימל, שפעם בילדותי כיכב בארוחות הבוקר שלנו ועתה קשה להשיגו, וכן צלוחית קטנה ובה חזרת חריפה מתקתקה, שללא בקרה עצמית מספקת תתחסל מיד.

אורנה רסקין דור שלישי למקימי המוסד, שפתוח מ-1945 ומאכיל כבר דורות של אמנים ובוהמיינים, ממשיכה לנהל את המסעדה מתוך תחושה עמוקה של שליחות משפחתית, מקומית והיסטורית. כאשר אתם רעבים לאוכל ולא לאיזה סלט יאפי מוקפץ, 'קיטון' תספק לכם מזון אמיתי של בית יהודי מזרח-אירופאי, חם ואוהב, אוכל של גלות, 'אוכל של געגוע', כפי שהיטיבה לנסח זאת, רסקין עצמה.

בני בן ה-15 הרוקיסט הקשוח חובב הקניידלך והגפילטע פיש, שלא מחמיץ אף ארוחה אצל הסבתא ואני התיישבנו ליד השולחן הפינתי, הצצנו החוצה אל הרחוב וזללנו כמו אווזים מורעבים (מסעדה יהודית, או לא?). חשבתי להזמין סודה שהייתה פעם המשקה הלאומי (מי זוכר שבקיבוצים רבים היה ברז למים וברז לסודה?) אבל אורנה הציעה שאזמין חמיצה. בדרך כלל זהו משקה למכורים בלבד ואני לא כזאת, אבל החמיצה של 'קיטון' (שמנת נו מה?) היא השייק הורוד הטעים והמרענן שטעמתם אי פעם -אפילו הרוקיסט החשדן התמוגג.

הנער שיקע עצמו בצלחת מהבילה של מרק עוף עם קניידלך, שבבית הוא יכול להשיג אך ורק בחגים ובקיטון - כל יום. אני ביליתי בחברתם העליזה של סלט ביצים (כמו שצריך), איקרא בבצל (איזה כיף), כבד קצוץ וסלט חצילים טבעי (מממ...). בכורת המנות הראשונות עם זאת היתה מנה קסומה של קרעפלך מטוגנים (ובעברית כיסוני בשר) מעוטרים ברוטב בשר ובבצל מטוגן פריך. הצלחתי לאכול רק אחד כשהרוקיסט השתלט במהירות על השאר בעיניים מבריקות. צרכני הגפילטע המכורים יוכלו לצרוך כאן את הסם החוקי המתקתק בנוסח יהודי פולניה. לידיעת משטרת ישראל, הסם הזה לא הוסף לפקודת הסמים המסוכנים על אף השפעתו המזהירה על הצרכנים.

לעיקרית חלקנו שניצל אדיר ממדים שהיה מדויק, פריך ומגרה. התוספות משובבות נפש בפני עצמן: צימעס – שהוא תבשיל של גזר מתוק, פירה עם מרקם אוורירי, טשולנט (חמין אשכנזי) אלוהי וכרוב מבושל וכן גם קשה (כוסמת) ברוטב בשר ובצל מטוגן. הרוקיסט המאושר אכל עד להתפקע ואת השאריות שבשום אופן לא הצלחנו לחסל לקחנו הביתה, כדי שהנער דק הגזרה והרעב תמיד יוכל לזלול גם ארוחת צהריים שנייה. קינחנו בליפתן מעורב – רסק תפוחי עץ ושזיפים מיובשים ממש כמו של אמא ובעוגת ויסקי ששייכת לעולם קולינרי אחר.

הרוקיסט הקשוח, שהתרכך כהוגן במהלך הסעודה ואני שבנוו טובי-לב אט אט למכונית, נשבעים לחזור שוב במהרה לקיטונה החמים והטעים של אורנה.


אוכל יהודי מקיטון מותר וצריך לאכול כל יום ואפשר גם לקבל אותו ארוז הביתה בטייק אווי דרך קנגורו

קיטון

דיזינגוף 145, תל אביב
1-700-70-20-20
5299444-03
פתוח שבעה ימים בשבוע 11.30-21.30.