יין: המלצות לארוחת החג


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

איזה יין לשתות בערב החג? חיים גן, איש הענבים, ממליץ על יינות לארוחת החג: כמה יין לקנות, מאיזה סוג, מתי ואיך להגיש כל יין ומה לעשות עם ההנג אובר. עצות מפי המומחה

איזה יין לקנות? התשובה לשאלה טמונה בכמויות ובמגוון הנהדר שאפשר ליהנות ממנו עת יושבים כל האורחים ובני המשפחה מסביב לשולחן הסדר. לרגל החג המסמל יותר מכל את החירות, להלן כמה המלצות שתעזורנה לכם להפוך את ארוחת החג המסורתית לחוויה בלתי נשכחת.

לפני הכל
עוד לפני הארוחה, אפשר ואף כדאי לשתות אפריטיף. אפשר לקחת יין מבעבע פשוט, יבש וטוב, ולהמתיקו עם מעט קרם דה קסיס או סירופ גרנדין. את המשקה מגישים בכוסות שמפניה Flute ) ( והוא מתקתק, נעים ומעורר תיאבון.

יין למנות הראשונות
המנות הראשונות של ארוחת החג מורכבות מטעמים רבים ומגוונים הכוללים מאכלים מתוקים, מלוחים, חמוצים וחריפים. ריבוי הטעמים מקשה על התאמת סוג יין אחד לכל המנות ועל כן מומלץ לשלב כמה יינות, כמו למשל:
יין לבן ארומטי על טהרת הזנים גוורצטרמינר (GEWÜRZTRAMINER) ויונה (VIOGNIER) או סוביניון בלאנק (SAUVIGNON BLANC) בסגנון מודרני ,יוהנסברג ריזלינג. יינות אלה יכולים להשתלב עם מאכלים המשלבים כמה טעמים.
יינות אדומים קלים ופירותיים או יינות צעירים אשר לא התיישנו בחביות עץ אלון.
אפשרות נוספת היא יין רוזה.
בתקופה האחרונה אפשר למצוא מגוון רחב של יינות סמוקים טריים ושתייתם בארוחת החג יכולה להיות דרך נפלאה לקבל את האביב.

יינות לליווי המנות העיקריות
- כשבוחרים יין לליווי דגים, באופן כללי, יש להתאים את היין לרוטב של הדג ולא לדג עצמו. לדג חריף, דוגמת החריימה המרוקני, נתאים יין סוביניון בלאנק או יין לבן ארומטי כמוסקט יבש - יינות חצי יבשים.
לדג בתנור עם עשבי תיבול ו/או לימון, נתאים יינות כשרדונה (CHARDONNAY) או סוביניון בלאנק מסורתי ויינות מאזור עמק הלוואר.
לדגים מטוגנים או צרובים בגריל, נתאים יינות אדומים קלים.
לדג מתוק, דוגמת הגפילטע פיש, נתאים יין לבן, דווקא בעל חמיצות גבוהה ולפי טעם אישי, כמו למשל, גוורצטרמינר ארומטי, סוביניון בלאנק יבש או שרדונה יבש.
- לצד מנות עוף ושאר בעלי כנף ולבשרים, ובמיוחד למנות דוגמת הודו, עוף אווז או מולארד הנוטות למתיקות, נגיש יין לבן ארומטי בעל חמיצות כמו סוביניון בלאן מודרני ,ריזלינג גרמני ארומטי, וגיוורצטרמינר יבש.
עופות בגריל או ממולאים נגיש עם יינות דוגמת השרדונה או יינות מאזור אורבייטו (ORVIETO) שבאיטליה ואף יינות אדומים קלים פירותיים מעושנים.
קדרות בשר ותבשילים ישתלבו היטב עם יינות אדומים עוצמתיים מהזנים קברנה סוביניון (CABARNET SAUVIGNION) מלבק (MALBEC) או סירה ( (SYRAH .
בשרים בגריל כמו למשל כבש וטלה, שהם בעלי טעמים וריחות עזים מטבעם ועוד יותר מן החריכה בתנור, מומלץ לשתות עם יינות עוצמתיים ובוגרים בסגנון מסורתי מאזורי ריוחה בספרד, טוסקנה באיטליה, בורדו בצרפת וברגנדי מצרפת, ויינות ישראליים על טהרת הקברנה סוביניון עם שילובים בין הקברנה סוביניון למרלו.מי שמעדיפים יינות עגולים ורכים, מודרניים יותר, ייהנו בוודאי מהשיראז (SHIRAZ) האוסטרלי, הזינפנדל (ZINFANDEL) האמריקני והמרלו (MERLOT) המודרני.

ולקינוח
למנות האחרונות מומלץ להגיש יינות קינוח דוגמת המוסקט (MUSCAT) או הסמיון (SEMILLON) , יינות קרח למיניהם, טוקאי הונגרי ומופטו איטלקי ואף פורט מפורטוגל.

ולמקרה שכמויות היין עד כה לא הספיקו לכם, יש גם כמה המלצות לסיום הארוחה, למשל, למי שמעוניין להקל על העיכול. קוניאק ארמניאק (COGNAC ARMEGNAC) גרפה (GRAPA) קלבדוס (CALVADOS) או ייגר מאסטר (JAEGER MASTER) יעשו היטב את העבודה.

טמפרטורות הגשה
לא פחות מהתאמת היין למנה, חשוב להגיש אותו בטמפרטורה המתאימה לו.
יינות מבעבעים ב: ˚4 - ˚6
יינות לבנים ארומטיים: ˚10 - ˚12
שרדונה לבן: ˚12 - ˚14
יינות אדומים קלים: ˚16 - ˚18
יינות אדומים עוצמתיים: ˚18 - ˚22
ויינות קינוח: ˚6.

ועוד טיפ חשוב לסיום: בשום אופן אין לוותר על שתיית מים בארוחה, והמינון הנכון בין יין למים, הוא כשתי כוסות מים על כל כוס יין.
חג שמח!

איש הענבים
מזל שור 9, יפו העתיקה
טלפון: 03-518053