כרוב ממולא – דולמה בנוסח שיראז
- מתאים ל: 10 מנות
- זמן הכנה:
- רמת מיומנות: בינוני
תיאור המתכון
אתר 2eat מציע מבחר גדול של מתכונים - מתכון לכרוב ממולא – דולמה בנוסח שיראז ברמת מיומנות בינוני - מתכון מעולה למנה טעימה.
מרכיבים
- הכלים הדרושים:
- סיר רחב ועגול; סיר בינוני; סיר קטן
- מחבת גדול
- מסננת
- קערה גדולה
- המצרכים לעשרה סועדים:
- 1 כרוב גדול
- כוס אחת אורז לבן
- 1 כוס שמן
- 200 גרם רסק עגבניות
- חצי ק"ג בשר בקר
- חצי ק"ג בשר בקר טחון
- 100 גרם דובדבנים (אפשר לקנות בעונה ולהקפיא)
- 150 גרם מישמש
- 150 גרם שזיפים יבשים
- 2 גזרים
- 2 קישואים קטנים
- 2 בצלים גדולים
- 1 חבילת שמיר
- מספר עלי נענע
- ראש סלרי
- רבע ק"ג חומוס מבושל
- 100 גרם תמרים
- חצי ק"ג עגבניות
- 4 יחידות לימון עמאני יבש
- תבלינים: מלח, קינמון, כמון, פילפל לבן, כורכום
אופן ההכנה
חותכים את הבשר לחתיכות קטנות ומבשלים על אש קטנה במשך כשעה ורבע. משרים את הפירות היבשים ומוציאים להם את החרצנים. קוצצים את הבצל, חותכים את העגבניות, שזיפים, מישמשים, תמרים, הלימון, הגזר, הקישואים. מחממים מחבת עם חצי כוס שמן, ומכניסים פנימה את כל המצרכים שחתכנו קודם. אחר-כך מוסיפים ות שהכנסנו שוטפים את כל החומרים ירקות וחותכים אותם לחתיכות קטנות. קוצצים את הבצלים ומוסיפים את העגבניות, ולאט לאט מוסיפים את הפירות היבשים. מחממים מחבת עם חצי כוס שמן ושמים פנימה את הירקות יחד עם הבצל, יחד עם רסק העגבניות. מוסיפים שתי כפות מלח, כף של כורכום, חצי כפית קינמון, כף כמון, כף פילפל לבן, סוגרים את המחבת ומטגנים על אש נמוכה. מוסיפים למחבת גם את הבשר שבישלנו קודם, כמו כן מוסיפים בחתיכות קטנות אל תוך המחבת. מבשלים את זה במשך חצי שעה ואחרי שזה מוכן מוסיפים את כוס האורז ואת כוס גרגירי החומוס המבושלים לתוך המחבת.
לוקחים את הכרוב השלם ועם סכין מוציאים את הראש. הכרוב נשאר שלם אך בלי הראש. מרתיחים מים בסיר עמוק, מכניסים את הכרוב השלם לתוך המים. אחרי 20 דקות מתחילים בעזרת מזלג ארוך להוציא מהסיר עלה אחר עלה. כל עלה שמוציאים מניחים על מסננת. אחרי כחצי שעה אנחנו מקבלים עלי כרוב מופרדים ורכים שאותם ניתן למלא במילוי שהכנו קודם לכן. בעלים הקטנים שנותרים אנחנו נשתמש מאוחר יותר כמצע לבישול הממולאים.
מעבירים את תכולת המחבת לתוך קערה גדולה ומערבבים. אל המחבת שהתפנתה אנחנו שופכים את חצי כוס השמן שנותרה לנו, מוסיפים 100 גרם רסק עגבניות וכן את עלי הכרוב, ומערבבים. מטגנים על אש נמוכה ובינתיים מתחילים להכין את הממולאים.
לוקחים עלה של כרוב, מניחים על קרש כך שהפסים לרוחב השולחן. ממלאים את העלה בחומר המילוי באמצעות כף ומגלגלים את העלה סביב המילוי. סוגרים את העלה מהקצוות ומניחים על המחבת (באמצע השבוע אפשר לבשל את הממולאים על אש נמוכה במשך כחצי שעה, ואם רוצים ממולאים לשבת, אז אפשר להניח אותם להתבשל על פלטת השבת למשך כל הלילה).
כדאי לדעת: יש סוגים רבים של ירקות מלבד כרוב שאותם ניתן למלא, ביניהם פילפל לבן, פילפל אדום (גמבה), עגבניות גדולות, תפוחים גדולים חמוצים (גרנד), קישואים, עלי גפן.
ואפשר גם: עוף ממולא אמא סולטנה
באותו המילוי ניתן למלא גם עוף או עופיונים, שנהוג להכין במיוחד לשבת. כדי למלא עוף יש צורך לבשל אותו קודם חצי בישול. מטגנים בתוך סיר בצל קצוץ עם מעט שמן ומעט תבלינים. על זה מניחים את העוף עד שהוא מקבל צבע חום קל. מוסיפים ארבע כוסות מים רותחים. מבשלים על אש נמוכה כ-40 דקות. אחר-כך ממלאים את העוף.
הערות
המתכון מתוך הספר ''ואהבתי לרעיי כמוני - סיפורה של נעימה תפילין מנשרי''