מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

אדום עולה


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

   בין הפיגמנטים אדומי הלחיים שגרמו לסבתות להכריח אותנו לאכול עגבניות נמצא גם הליקופן, אותו חומר פלאי שהוכח בוודאות כמקטין את הסיכוי ללקות בסרטן בכלל ובסרטן השד והערמונית בפרט. הסבר מורחב עליו ועוד כמה סיבות לאכול ירקות ופירות אדומים, בטורה השלישי של ליאורה חוברה בסדרת הצבעים

הפיגמנטים אדומי הלחיים שגרמו לסבתות להכריח אותנו לאכול עגבניות שייכים לקבוצת הקרוטנואידים, אליה שייך גם הבטא-קרוטן הכתום מהכתבה על הכתומים (ראו בארכיון הכתבות). המפורסם והנחקר ביותר מכל האדומים הוא הליקופן (lycopene ), שעלה לכותרות בשנים האחרונות.

מה כדאי לדעת על ליקופן?
1. עגבניות הן המקור העיקרי לליקופן אבל הוא נמצא גם באשכולית אדומה, רימון, פפאיה, אבטיח וגויאבה ורודה.
2. הוכח באופן ברור שאכילת מזונות עשירים בליקופן (כמו עגבנייה) מקטינה את הסיכוי לסרטן בכלל ולסרטן שד (השכיח ביותר בנשים) וערמונית (השכיח ביותר בגברים) בפרט. המחקר בנושא התחיל באיטליה שם גילו שגברברי דרום איטליה הידועים באכילת מוצרי עגבניות חולים פחות בסרטן הערמונית בהשוואה לחבריהם מצפון איטליה שאוכלים פחות עגבניות.
3. בנוסף למעלותיו במלחמה בסרטן, הליקופן יודע גם להפחית את רמות הכולסטרול הרע (LDL ) המחומצן שמעלה סיכוי למחלות לב וכלי דם, ודווקא מחקרים שנערכו בארץ על עגבניות, אשכוליות אדומות ורימונים הם שהביאו לנו את הבשורה.
4. העין שלנו, מתברר מכילה כמויות של ליקופן מה שמביא את החוקרים לחשוב כי הוא דרוש לשמירה על ראיה תקינה ולהאטת הזדקנות העין והתפתחות גלאוקומה.
5. בגלל היותו נוגד חימצון חשוב הליקופן מגן גם מפני קרינת השמש. ולא, לא צריך למרוח רסק עגבניות במקום קרם הגנה, די לאכול אותו בקביעות כדי לספק לעור הגנה נוספת, פנימית, מפני נזקי קרינת השמש.
6. בניגוד לחומרים אחרים בירקות ובפירות, הליקופן הופך זמין לגוף דווקא ככל שמבשלים, כותשים,מועכים ומתעללים בפרי או הירק. לכן בהחלט ניתן לאכול את הירקות והפירות בקבוצה זו בצורות רבות ושונות (כולל קטשופ!).
7. הליקופן מסיס בשומן ולכן תוספת של שמן (שימו לב, מעט יספיק, כאן לא המקום לתירוצים להגברת השימוש בשמן) לתבשיל יגביר את זמינותו.

בנוסף לליקופן, מכילים האדומים גם ויטמינים אחרים כמו ויטמין C (שהתותים והפלפל האדום הם אלופים בו), אשלגן, התורם למניעת התפתחות יתר לחץ דם, חומצה פולית, למניעת אנמיה ומומים מולדים בעובר, ברזל ומגנזיום. יש בהם גם פלבנואידים, שהם חומרים נוגדי חימצון ובהם גם אנטציאנינים. כל אלה תורמים להאטת הזדקנות, הקטנת הסיכון לסרטן ולמחלות לב.

לפי הרפואה הסינית, האדומים מומלצים בעיקר לחיזוק דם ולכן מתאימים לכל מי שסובל מאנמיה.

מי ומי באדומים?
בראש הרשימה נמצאת העגבנייה. בארץ הגדילו לעשות ופיתחו זני עגבנייה עשירים פי ארבע בליקופן (עגבנייה מזן זה משמשת היום להכנת כמוסות ליקופן בחו''ל).
אדומים אחרים מומלצים הם רימון, אשכולית אדומה ותפוז אדום, אבטיח, סלק, גמבה, תפוח אדמה אדום, צנון וצנונית, פלפל אדום, תות שדה, דובדבנים, פטל אדום וחמוצית (קרנברי).

טיפ של הרפואה המשלימה לסובלים מאנמיה
מיץ סלק סחוט במסחטת מיצים קשים מסלק טרי או מבושל. רצוי להכין את המיץ על פי הקוקטייל הבא: רבע כוס מיץ סלק עם חצי כוס מיץ גזר ורבע כוס מיץ תפוזים. לבריאות!

* ליאורה חוברה דיאטנית קלינית ומטפלת בצמחי מרפא ותזונה סינית