על הסכין


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

   אבטיח ומלון הם בכלל ירקות, מסבירה הדיאטנית ליאורה חוברה, ויש להם אינסוף יתרונות בריאותיים. כרגיל, יש גם מתכון בסוף.

האבטיח והמלון, אצולת פירות הקיץ, הם בכלל ירקות. מבחינה בוטנאית שייכים שניהם למשפחת הדלועיים ולכן הם נחשבים ירקות. אבל מבחינת הטעם, זה כבר סיפור אחר.
שניהם מכילים בעיקר מים וסוכרים ומכאן כמובן טעמם המתוק. אבל לכל מי שחושב שאפשר לאכול אותם בלי הגבלה בגלל כמות המים הגדולה שבהם, מזומנת הפתעה. יש בהם הרי גם לא מעט סוכר, ואם אוכלים כמות גדולה מאוד שלהם, מקבלים גם אותו בעסקת חבילה.
כיוון שפלח הוא מושג סובייקטיבי, נהוג למדוד את הכמות בכוסות. כוס של קוביות אבטיח מכילה כ – 50 קלוריות ומומלץ לפחות פעם אחת למדוד ולראות באיזו כמות מדובר.

ויטמינים, לייקופן ורפואה משלימה

האבטיח, בנוסף לשאר מרכיביו עשיר בלייקופן (הפיגמנט המשותף לו ולעגבניה) שתורם למניעת סרטן , לבריאות הלב ולהפחתת רמות כולסטרול רע (LDL ). המלון לעומתו (בעיקר הכתום שבחבורה) עשיר בבטא קרוטן, גם הוא פיגמנט, ופיגמנטים אחרים ממשפחת הצהובים-כתומים, שמגינים על הלב ועל כלי הדם מנזקי החימצון ומפחיתים סיכון לסרטן.

ומה אומרת הרפואה המשלימה? האבטיח עשיר מאוד בנוזלים ולכן מרווה את הצימאון ומקרר על פי הרפואה הסינית. לאבטיח תכונות משתנות ולכן הוא מומלץ לטיפול במקרים של יתר לחץ דם ובעיות בכליות. מיץ אבטיח ניתן לשתיה במצבים של התייבשות מכיוון שהוא מכיל נוזלים ומינרלים המוחזרים לגוף ותורמים להרוויה שלו. ידוע כי הוא עשיר בויטמינים מקבוצה B, קרוטן וכן מינרלים חיוניים כמו סידן, זרחן, אשלגן, מגנזיום, נחושת מנגן ויוד. הוא מומלץ גם במקרים של עצירות.

טיפ לטיפול בפצעים בפה (אפטות):
מסירים את הקליפה מהאבטיח. מהקליפה מסירים את החלק הירוק ומשאירים את הלבן בלבד. אופים את החלק הלבן בתנור בחום נמוך של 100 מעלות במשך שעתיים עד שלוש שעות, עד שהוא מתייבש. כותשים את החלק המיובש לאבקה. מניחים אותה על פצעי האפטה.

ערכים תזונתיים באבטיח ומלון, ל-מאה גרם:
אבטיח-
קלוריות 30
פחמימות בגרם 8
סיבים תזונתיים בגרם 0.4
חלבון בגרם 0.6
שומן בגרם 0.15
מלון-
קלוריות 34
פחמימות בגרם 8
סיבים תזונתיים בגרם 0.9
חלבון בגרם 0.8
שומן בגרם 0.2

מיץ קיצי מאבטיח ומלון
אבטיח ומלון מקררים, ומתאימים, כאמור, לפי הרפואה הסינית לטיפוסי חום . יש להשתמש בכמות קטנה יחסית של קליפה כדי להוסיף מעט מרירות שממתנת את הטעם המתוק, אבל לא להפוך את המיץ למריר.
50 קלוריות לכוס

החומרים:
פלח אבטיח כולל חלק מהקליפה הלבנה
פלח מלון

אופן ההכנה:
חותכים את האבטיח (כולל הקליפה הלבנה) ואת המלון, ומכניסים למכונת המיצים. מערבלים ושותים מיד.

* ליאורה חוברה דיאטנית קלינית ומטפלת בתזונה סינית וצמחי מרפא.