מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

איך צ'יפס נולד


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

 תפוחי אדמה הם אחד המזונות האהובים על ילדים. רצוי מטוגנים כמובן, אבל גם כשהם אפויים במדורה, מעוכים לפירה או מבושלים עם צלי בשר, הם מתקבלים בברכה. חיים בן ארי, מ''הדוד משה'', עם טיפים לבישול ואחסון של תפוחי אדמה.

תפוחי אדמה הם אחד המזונות האהובים על ילדים. רצוי מטוגנים כמובן, בשמן עמוק או בחמאה, אבל גם כשהם אפויים במדורה, מעוכים לפירה או מבושלים עם צלי בשר, הם מתקבלים בברכה. חיים בן ארי, מנהל השיווק של ''הדוד משה'', מחלק טיפים לבישול ואחסון של תפוחי אדמה.


1. רצוי מאוד לקנות תפוחי אדמה מוצקים, בעלי קליפה יציבה, ללא פגמים וללא נביטות.

2. חשוב להקפיד שתפוחי האדמה לא יהיו ירוקים. גוון ירוק מעיד על פקעת שאוחסנה זמן רב מדי באור וטעמה עלול היה להיפגע.

3. כמו בבישול שאר הירקות חשוב להקפיד שגם תפוחי האדמה לא יפסידו בשעת הבישול מערכם התזונתי, לכן רצוי לבשלם בקליפתם לאחר שנשטפו היטב.

4. אם אין מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם, רצוי לבשלם במעט מים ובסיר מכוסה היטב. במי הבישול אפשר להשתמש למרקים או לרטבים, אם אין מבשלים את תפוחי האדמה מיד לאחר הקילוף יש לכסות אותם במים על מנת למנוע את השחרתם.

5. בישול תפוחי אדמה קלופים:
רוחצים היטב את תפוחי האדמה, קולפים דק ככל האפשר שמים את תפוחי האדמה בסיר עם מים ומעט מלח, כשני כוסות מים לארבע תפוחי אדמה בינוניים, חותכים לקוביות מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה במצב רתיחה מתמיד עד אשר ניתן לנעוץ בהם מזלג בקלות.
משך זמן הבישול הממוצע:
תפוח אדמה בינוני שלם: 35-25 דקות
תפוח אדמה ברבועים: 25-20 דקות
תפוח אדמה בקוביות: 20-15 דקות

6. בישול בזק של תפוחי אדמה למחית:
מתחילים לבשל מעט מים בסיר שטוח על להבה חזקה. בו זמנית מרתיחים גם 2 כוסות מים בקומקום חשמלי, קולפים 5-4 תפוחי אדמה פורסים דק מאוד ומוסיפים לסיר, יוצקים את המים הרתוחים לסיר מוסיפים מעט מאוד מלח ומכסים את הסיר.
תוך 7-5 דקות יש לכם 4 מנות תפוחי אדמה המוכנים למחית.

7. בישול תפוחי אדמה בקליפתם:
תפוחי אדמה המבושלים בקליפתם נשמרים היטב 6-5 ימים במקרר בכלי סגור ואפשר למצוא להם שימושים רבים גם לארוחות חלביות וגם לבשריות, לכן רצוי לבשל תמיד כמות גדולה מהדרוש לאותו יום. רוחצים היטב את תפוחי האדמה מכסים אותם במים על כל ק''ג תפוחי אדמה מוסיפים כפית שטוחה מלח וכף שמן. המלח משפר את טעמם והשמן מגן על הקליפה לבל תתייבש ושומר על טעם תפוח האדמה במשך מספר ימים. מבשלים על להבה נמוכה עד שתפוחי האדמה מתרככים ואפשר לנעוץ בהם מזלג בקלות, מוציאים מיד מהמים. אם מבשלים את תפוחי האדמה לסלט רצוי לבשלם רק חצי בישול, תפוחי האדמה החמים ממשיכים את פעולת הבישול גם לאחר הוצאתם מהסיר.

8. טיגון תפוחי אדמה:
לפני טיגון יש להשרות את תפוחי האדמה הקלופים והחתוכים לפרוסות או לאצבעות צ'יפס בקערה עם מי קרח. ממש לפני הטיגון להוציא ממי הקרח וליבש בעזרת מגבת או נייר סופג לפני שמכניסים לשמן החם, הפרש הטמפרטורה יוצר מעטפת פריכה.

9. אחסון תפוחי אדמה בבית:
את תפוחי האדמה יש לשמור במקום חשוך, מאוורר קלות וקריר. במיכל סגור ללא אוורור הם עלולים להירקב. לא רצוי להחזיק תפוחי אדמה בשקיות פלסטיק אפילו אם הן מנוקבות וגם לא לימים אחדים.
יוצאים מהכלל הם תפוחי אדמה באריזה מיוחדת למיקרו, אותם כדאי לשמור במקרר. בטמפרטורה נמוכה, 1-4 מעלות, כמו זו שבמקרר, העמילן הופך לסוכר ותפוחי האדמה מקבלים טעם מתקתק. אם יטוגנו, עלולים תפוחי אדמה כאלה לקבל גוון חום כהה יותר מן הרצוי. בטמפרטורה של בין 10-28 מעלות העמילן נותר בצורתו המקורית ותפוח האדמה אינו נעשה מתוק.


ערכם התזונתי של תפוחי אדמה:

בארצות שונות, כגון אנגליה וארצות הברית משמש תפוח האדמה אחד המרכיבים החשובים בדיאטת הרזיה בת 1000-2000 קלוריות ליום, מכיוון שאינו מספק קלוריות רבות, אך הוא משביע וגודש את הקיבה. תפוח אדמה בינוני, שמשקלו 90 גרם מכיל 75 קלוריות, לעומת פרוסת לחם בינוני שמשקלה 40 גרם ותכולתה 105 קלוריות.

בפקעת תפוח אדמה מצויים מינרלים חשובים, ובהם: אשלגן, זרחן, סידן וברזל בזכות האשלגן מצטיין תפוח האדמה בתגובה בסיסית, בניגוד ללחם שתגובתו חומצית. לכן רבה חשיבותם של תפוחי אדמה כמאכל דיאטטי, בייחוד לבעלי מערכת עיכול רגישה.


ערך תזונתי מקורב, ל-100 גרם תפוח אדמה:

85 קלוריות אנרגיה
76 גרם מים
2 גרם חלבון
0.1 גרם שומן
19 גרם פחמימות זמינות
1.5 גרם סיבים תזונתיים
15 מ''ג סידן
1.5 מ''ג ברזל
3 מ''ג נתרן
400 מ''ג אשלגן
25 מ''ג מגנזיום
0 מ''ג כולסטרול